Intensiivinen treeni on haastavaa ja siitä saa myös paljon erilaisia hyötyjä. Mutta miten maksimoit todella treenisi hyödyt? Kysyimme asiaa Asmeninis treneris Pischa Strindstedtiltä.
HIIT-tunnin tapaiset intensiiviset treenit perustuvat siihen, että treenaat noin 85 ja 100 prosentin välillä maksimisykkeestäsi. Se auttaa sekä kuntoa että voimaa, ja moni suositteleekin sitä ympäri maailman. Yksi treenimuotoon hurahtaneista on super-PT Pischa Strindstedt joka pyörittää Wörkout-salia Tukholmassa.
2016 hänet nimettiin vuoden Personal Traineriksi, mutta hän on tunnettu myös ohjelmasta Biggest Loser, jonka Ruotsin versiossa hän valmentaa nyt toista vuotta putkeen. Vähän aikaa sitten julkaistiin myös hänen ensimmäinen kirjansa, jonka hän on kirjoittanut yhdessä kirjailija Åsa Bonellimedin kanssa, Wörkout: raskasta, mutta leikinomaista (Wörkout: tufft, men lekfullt ).
Kirja keskittyy intensiivisiin treenimuotoihin, joita Pischa Stindstedt suosii salillaan. Kirjasta löydät vinkkejä harjoituksiin, treeniohjelmia sekä neuvoja, kuinka voit saada kaikki tehot treenistäsi irti. On erityisesti kaksi asiaa, joihin sinun tulee kiinnittää erityisen paljon huomiota, jotta saat vietyä treenisi uudelle tasolle. Ensimmäinen liittyy perusvoimaan.
- Olemme huomanneet, että intensiivisestä treenistä saa enemmän irti kun perusvoima on kunnossa. Aloita raskaalla treenillä, esimerkiksi maastavedoilla. Vuorottele sitten vähän kevyempien, intensiivisempien harjoitusten kera, jossa toistat samanlaisia liikkeitä. Tähän sopii vaikkapa kahvakuulan heilautus, Pischa Strindstedt selittää.
Se, että perusvoima on avain intensiiviseen harjoitteluun, ei ole mitän uutta tai uniikkia. Se antaa kuitenkin hyvät mahdollisuudet säilyttää tulokset. Todelliseksi ammattilaiseksi tulemiseen vaaditaan kuitenkin vähän yleistietoa ja neuvoja.
- Mitä enemmän tiedät omasta kropastasi ja mitä rehellisempi olet itsellesi, sitä paremmin treenisi kehittyy. Sinun täytyy kysyä itseltäsi millainen olen ja sitten ryhtyä rakentamaan sitä tiedon avulla. Monet niin kutsutut eliittikuntoilijat seuraavat nykyään eri ohjeita. Siksi on yhä tärkeämpää olla todella selvillä asiasta eikä vain kuunnella vähän jotakin kaikkialta. Myös meidän, jotka työskentelemme liikunnan kanssa, on oltava hereillä.
Åsa Bonellimed ja Pischa Strindstedt ovat pinnalla uuden kirjansa Wörkout: tufft, men lekfullt myötä. Nuotrauka: privati.
Sen lisäksi, että tietoa tarvitaan sen itsensä vuoksi, uskoo Pischa Strindstedt kivenkovasti, että ne asiat myös inspiroivat meitä eniten.
- Uskon, että šiuos motyvus. Mitä enemmän itsestäsi opit ja tiedät treenimuodosta, josta pidät, sitä hauskempaa siitä tulee. Kun treenistä tulee rutiini, on helpompi siirtyä eteenpäin.
Wörkout-kirjastalöytyy myös QR-koodeja, joista voit kännykän tai tabletin avulla selvittää, kuinka monta toistoa jokainen liike vaatii.
- Sinun ei tarvitse vaatia itseltäsi mahdottomia tai sellaista, johon et pysty. Ei ole väliä, mikä on tasosi ja taustasi. Voit tehdä treenin vaikkapa yli 50-vuotiaan kanssa. Toivon, että se antaa yhä useammalle uskoa testata enemmän intensiivisiä treenimuotoja.
LIETUVA LISÄÄ: Mitkä ovat New Balancen juoksukenkien erot?