MŪSŲ BLACK WEEK YRA GYVAS! ČIA RASITE NUOLAIDŲ IKI 70 %!

ŽIŪRĖKITE BLACK WEEK

Onko polvisuoja hyvä vai huono juttu?

Sattuuko polviisi? Silloin polvisuoja voi olla ongelman ratkaisu. Ongelma kuitenkin pahenee jos käytät suojaa väärin. Autamme sinua oikealle tielle.


Ei ole olemassa montaa painonnostajaa, jotka tekevät syviä kyykkyjä ilman polvisuojaa. Suojat tuovat lämpöä ja vakautta, mikä monen mielestä tuntuu hyvältä. Painonnostajat voivat myös latoa tangolle enemmän painoa koska polvituet antavat ylimääräistä tukea. Polvisuojat eivät kuitenkaan ratkaise mitään kivun takana piileviä ongelmia ja ne voivat myös rajoittaa liikkeitäsi.

Uusi tutkimus, joka julkaistiin The Journal of strength and conditioning research:issä, osoittaa, että polvisuojilla tehty kyykky aktivoi etureisiä 20 prosenttia vähemmän. Tämä johtuu siitä, että suojat "ottavat ohjat" ja tekevät osan työstä. Pienempi lihasten aktivointi tekee treenistä tehottomamman, niin lihasten kasvussa kuin rasvanpoltossakin.

Pitkässä juoksussa se voisi myös johtaa huonompaan tasapainoon, koska kehon ei tarvitsisi työskennellä yhtä paljon. Silloin loukkaantumisriski kasvaa vaikka sen pitäisi vähentyä. Jos kuitenkin tykkäät todella käyttää polvisuojaa, niin kokeile treeniä joskus ilman polvisuojia ja tee erilaisia liikkeitä, jotta ylläpidät polven tasapainoa.

Alexander Schultzberg on kiropraktikko ja hänen mielestä kaikkia polvisuojia ei voi yleistää, koska niitä on monia erilaisia ja niitä käytetään eri tarkoituksiin.

- Niitä voi käyttää suojina ulkoiseen väkivaltaan kontaktilajeissa, tasapainottavana suojana nykyisessä polvivammassa kuntouksen aikana tai pysyvänä tukena vakavemmissa ja monimutkaisissa vammoissa. Tärkeintä on valita suoja juuri sen käyttötarkoituksen mukaan, sanoo Alexander Schultzberg.

Kenelle suosittelet polvisuojaa?

- Suosittelemme polvisuojia sellaisissa tapauksissa, joissa kausittain ilmenevät hajanaiset kivut ja vaivat polven ympärillä vaivaavat, urheilutaustoista riippumatta. Eliittiurheilijoiden pitäisi selvittää kivun syy ja hoitaa kipua ennen kuin kipu muuttuu vakavammaksi ja rajoittaa liikunnallista kehitystäsi.

Voiko polvisuoja joskus olla huono idea?

- Kestävyyslajeissa, esimerkiksi pitkänmatkanjuoksussa, tuen mekaaninen vastus voi muuttaa polven biomekaniikan. Silloin lihaksia kuormitetaan väärällä tavalla, eli polvesi tekee töitä myös polvisuojan materiaalia vastaan.

Milloin minun pitäisi käyttää polvisuojaa?

- Yleisesti suosittelemme, että polvisuojia käytetään vain suorituksen aikana ja sitä ennen, ei tavallisissa arkipäiväisissä aktiviteeteissä. Jos mahdollista, vältä passiivisen tuen tuomaa mahdollista riippuvuutta ja panosta sen sijaan lihasten vahvistamiseen.


Miten käytän polvisuojaa?

- Pue polvisuoja mieluusti ennen lämmittelyä, tällöin saat maksimaalisen tehon lämmöstä ja verenkierrosta jo treenin alusta asti.

Erilaisia polvisuojia


Kontaktas su vartotoju / padėkliukai - kovat tai pehmeät

Näitä käytetään polven suoraa kontaktia vastaan, esimerkiksi lentopallossa tai salibandymaalivahtina. Ne ehkäisevät vammoja.

Lämmittävät neopreenisuojat

Antavat kevyen tasapainottavan efektin, erityisesti polvilumpion liikkeelle. Ne lämmittävät ja antavat tukea, mikä voi olla hyvä juttu, jos kärsit jäykistä ja särkevistä polvista. Tämä suoja on hyvä myös siitä, että se voi ohjata polvilumpiota oikeaan suuntaan. Kompressiolla voi myös olla hyvä vaikutus verenkiertoon.

Ortoosit

Kiskolliset suojat, jotka muotoillaan, testataan ja suositellaan ammattilaisten puolesta, esimerkiksi lääkärin, kiropraktikon, naprapaatin tai fysioterapeutin toimesta. Niitä käytetään suuremmissa polvivammoissa kuntouksen aikana tai pysyvästi voimakkaan vamman vuoksi, joka aiheuttaa pysyvää tasapainottomuutta polvessa. Mahdollisimman pitkälle kannattaa kuitenkin välttää passiivista tukea, jottet koukkuuntuisi siihen.

Svetainė

Ammattilaispainonnostajat käyttävät pääasiassa tällaisia tukia, esimerkiksi kyykyissä, jotta polvet olisivat tasapainossa. Tuesta saa myös passiivista apua liikkeen tekoon. Näitä ei suositella jatkuvaan käyttöön.

Polvinauhat

Näitä voi hyvin käyttää sellaisissa diagnooseissa kun hyppääjän polvi ja Osgood-Schlatter-taudissa. Viimeksi mainittua kutsutaan usein vain "schlatter-taudiksi" ja se on ylirasitusvamma, jossa kipu esiintyy polvilumpion alapuolella. Nuoret liikunnalliset teini-ikäiset kärsivät siitä usein.

Kokoelma kiropraktikkojen Johan Andreassonin, Daniel Hanssonin ja Alexander Schultzbergin vinkeistä.

knäskydd
Sportamorella on monia eri polvisuojia valikoimassaan.