Så hittar du träningsmotivationen Image

Så hittar du träningsmotivationen

Gå inte bara och vänta på träningsmotivationen - skaffa den på ett smartare sätt, genom att träna tanken med hjälp av experten Fredrik Weibulls bästa tips.

Kanske drömmer du om att komma i ditt livs form, eller så kanske du önskar att komma igång med träningen. Oavsett vad: Sluta hoppas att du kommer klara det, hjälp motivationen på traven! Fredrik Weibull är idrottspsykologisk rådgivare och driver företaget Įsivaizduokite tai. Han arbetar med prestationspsykologi inom idrotten och näringslivet och driver en blogg och podcast om idrottspsykologi. Han har även skrivit boken Träna tanken - en bok om mentala föreställningar i idrotten, och vet med andra ord exakt hur du ska göra för att lyckas nå dina mål.

- Motivation kan definieras som riktningen och intensiteten av en persons ansträngning. Kvaliteten på motivationen bestäms beroende på vilken grad av självbestämmande du upplever, som om du dansar för att du tror att du borde göra det, eller för att du själv vill det, förklararar Fredrik Weibull.

Vad är skillnaden egentligen om jag verkligen vill gå och träna eller om jag bara gör det för att det är ett "måste"?

- Det handlar om olika typer av motivation. Man kan dela in motivation i inre och yttre motivation. Om du har en inre motivation innebär det att du tränar för att du tycker om aktiviteten i sig, till exempel löpning. Du upplever glädje och tillfredsställelse av löpningen, känner att det är härligt att trycka ifrån och kämpa dig upp för backen, eller njuter när du är inne i andra andningen och bara flyter fram längs skogsstigarna. Du vill springa bara för att uppleva den känslan igen. Om du vill må bra och fortsätta länge med en aktivitet är det fördelaktigt med en inre motivation, säger han och fortsätter:

- Yttre motivation kan delas upp i olika typer, beroende på till vilken grad du själv vill genomföra beteendet och hur mycket kontroll du upplever. Exempel på yttre motivation är när du tränar för att det är hälsosamt, för att dämpa ångest eller för att du vill se bra ut. Om du upplever en lägre grad av självbestämmande, till exempel att du gör något för att du känner att du måste, är risken att du slutar med aktiviteten större. Risken att du inte mår bra av att hålla på med aktiviteten är också större.

I stället för att bara gå och vänta på träningsmotivation, kan jag göra något mer aktivt?

- Fundera på om det finns någon träningsform som känns rolig. Träning måste inte innebära att du antingen går till gymmet eller sticker ut och springer. Du kan göra annat, som till exempel mountainbike i skogen, badminton eller åka skridskor. Fundera på vad du skulle vilja göra och gå igenom olika aktiviteter som känns rolega. Träning behöver inte betyda att du är helt slut efter aktiviteten. Att träna med andra som kan pusha och inspirera ökar motivationen.

Vissa träningsexperter säger att det är dåligt att hitta motivation utifrån ett mål, eftersom det då är lätt hänt att lägga av när man nått målet. Vad säger du om det?

- Så behöver det verkligen inte vara. Det beror mycket på hur du ser på sin träning och vilka mål du sätter. Om du bara tränar för att du vill se bra ut inför nästa sommar och sätter som mål att du vill väga en viss siffra den första juni kanske risken är stor att du slutar efter det datumet. Om du ens kommer så långt.

Vad ska man göra i stället?

- Om du ser träning som en del av din livsstil och vill vara en människa som tränar, är chansen större att du fortsätter. Fokusera på utveckling, att du klarar av att genomföra något under längre tid eller snabbare. Eller ha som mål att uppskatta vissa moment i träningen mer, att kunna känna glädje över den vackra utsikten när du åker längdskidor eller kanske hur häftigt det är att kämpa sig upp för hela backen, trots att du var trött och ville sluta. Du måste inte bara sätta de vanliga målen att gå ned ett visst antal kilo eller springa milen under en viss tid. Sätt mål som har med aktiviteten i sig att göra, som har med glädje att göra och som ökar din chans att ha träning som en del av din livsstil. Med livsstil menar jag inte att det ska ta upp jättemycket av din tid, utan att det kanske är naturligt för dig att cykla till och från jobbet varje dag eller paddla runt ön två gånger i veckan.

Vad är en vanlig missuppfattning kring träningsmotivation?

- Att det är något du kan köpa. Det kommer till exempel inte på köpet om du köper ett dyrt gymkort eller trendiga träningskläder. Det finns inga genvägar, du måste själv genomföra träningen. Motivacija yra labai svarbus veiksnys, dėl kurio jūs galite būti geriausiai pasiruošę. Tycker du inte att det är roligt att träna på gymmet efter ett år så byt träningsmetod!

fredrik weibull
Fredrik Weibull vet hur du kan jobba med det mentala för att komma (och hålla!) igång med träningen. Nuotrauka: Louise Helen Petterson.