Slik unngår du gnagsår i turskoene dine
Blemmer og gnagsår kan ødelegge en hel tur. Men fortvil ikke, noen enkle tips kan redde føttene dine fra smerten.
Noen gode støvler gjør fotturen mye mer komfortabel. Det er ikke bare føttene du skåner, men også knærne og ryggen. For å unngå gnagsår må du allerede fra starten av velge riktige tursko. De fleste støvler fra kjente merker som Salomon, Haglöfs og Lundhags er i dag funksjonelle, stabile, vanntette og støtdempende, men det viktigste er at de sitter bra på nettopp dine føtter. Kanskje det er kjedelig å kjøpe de samme turskoene som du allerede har, men sannheten er at det kan være lurt å fortsette med det samme merket som du har hatt tidligere, hvis du vet at du liker merket.
Gå inn turskoene og bruk riktige strømper
Når du prøver noen nye støvler skal du helst gjøre det på kvelden, siden føttene dine hovner litt opp av daglige aktiviteter. Prøv skoene med de samme strømpene som du tenker å gå i. Et bra triks mot gnagsår, er å gå i et dobbelt lag med strømper, noen tynne som puster og et par tykkere strømper i for eksempel ull. Selvfølgelig skal de være beregnet for aktiviteten, slik at det ikke er noen sømmer som gnager. Når du har strømpene på deg og prøver skoene, skal du passe på at det er plass igjen i støvelen, omtrent en halv størrelse. Et triks kan være å ta ut den innvendige sålen og stå på den. Pass på at hælen er helt bakerst. Du vil deretter at det skal være omtrent en finger mellom slutten av sålen og din lengste tå.
Prøv å gå i en trapp
Når du prøver støvlene skal du gjøre en stor sak ut av det, det holder ikke at du bare prøver dem på et rett underlag. Se etter en trapp og gå opp og ned. Når du går nedover kan du trampe hardt og teste om tærne berører fronten, da er det en risiko for at de er for små. Merk deg hvor støvelen bøyer seg. Hvis du får en rar opplevelse eller det føles ut som at det bygges luftlommer innvendig, kan det være lurt å bytte modell. Når du går oppover trappen skal hælen bevege seg så lite som mulig.
Det franske merket Salomon er et trygt valg når det kommer til friluftsutstyr beregnet for fotturer og annet friluftsliv.
Ta vare på føttene
Du bør minst gå ti korte runder i støvlene før du begir deg ut på tur. Det gjelder også hvis du har gamle støvler, du må gå inn støvlene på nytt hvis det var et helt år siden sist du brukte dem. Pass på at du ikke har fotsopp eller hælsprekker og at tåneglene dine er filt ned uten skarpe kanter. Du kan også forberede føttene på den tøffe fotturen ved å gå barbeint så mye som mulig. På den måten tåler føttene mer, men smør inn føttene med krem slik at huden ikke sprekker.
Luft føttene, bruk tape og knyt støvlene ordentlig
Når du først er på tur vil du holde føttene rene og tørre. Ta føttene ut av støvlene når du tar lange pauser og ta en hvilepause hvis føttene er varme, trette eller vonde. Bruk gjerne kirurgtape på føttene for å forebygge. Knyt skoene nøye, trykk hælen ordentlig ned og pass på at pløsen er på midten og sitter stramt mot ankelen, slik at ikke grus og bark kommer inn i støvlene. Hvis du har problemer med at hælen glir opp og ned, kan du prøve å knyte støvlene på en ny måte, (hent inspirasjon her).
Luft turskoene
Du skal ikke tørke tursko eller støvler i tørkeskap siden materialet krymper og sprekker. Hvis du stapper avispapir for langt inn i støvlene for at de skal tørke raskere, kan formen på turskoene endre seg. Hold støvlene rene og børst bort skitt.
Har skaden allerede skjedd?
Hvis du likevel får gnagsår, så er gnagsårplaster din beste venn, spesielt siden plasteret blir litt som et ekstra lag med hud. Du skal egentlig unngå å pille på blemmer, siden de beskytter huden. Prøv filtringer (som kan kjøpes på et apotek), for å avlaste fra trykket. Hvis du først skal stikke hull på en væskefylt blemme, bør du forsiktig stikke hull fra siden med en steril nål og la all væske renne ut. Desinfiser blemmen nøye etterpå! La deretter blemmen tørke og stivne så mye du kan. Nå kan ingenting stoppe deg!
LES MER: Vandring er sesongens familieeventyr
SHOP HER :Alle turskoene våre