Naturen erbjuder fantastiska upplevelser för båda vuxna och barn. Bergans of Norway vet hur du på bästa sätt gör för att få med hela familjen på vandringstur!
Nu är det snart dags att börja planera in sommarens familjeäventyr och ett riktigt bra alternatyva är att hitta äventyret i en vandring tillsammans. Oavsett ålder är det härligt att vara ute i skog och mark. Det behöver egentligen inte vara så komplicerat och krångligt att vandra med barnen. Däremot är lite framförhållning, planering och sänkta krav A och O!
Någon som arbetat som guide och har stor erfarenhet av att vare ute i naturen tillsammans med barn är Kalle Grahn, marknadschef på Bergans of Norway. Här är hans supertips på hur du får ut det mesta av äventyret med barnen!
SHOPPA HÄR: Kläder, skor och utrustning för vandring
Varför ska jag vandra med barnen?
- Jag tycker att du ser saker på ett nytt sätt. Nu upptäcker du allt med barnens ögon, det kan handla om att se träden, häftiga löv och allt möjligt som finns i naturen. Barnen tillför ett värde som du antagligen inte har upplevt tidigare och det är fantastiskt roligt, säger Kalle Grahn.
Hur förbereder vi oss som familj?
- Det viktiga är att ni hinner förbereda barnen på vad som väntar. Ni måste tillsammans prata om hur lång tid det här kommer att ta, vad ni ska se och göra och vad ni till exempel vill äta medan ni är ute. Men sänk förväntningarna och ta ned det till en annan nivå! Sedan tror jag att det är bra att göra ett litet övningsläger på två dagar i närområdet innan ni ger sig ut på riktigt.
Hur klarar jag en längre vandring bäst som förälder?
- När du börjar att gå ut med barnen på vandringar så är det intressant att se hur du fungerar som förälder och med sin partner. Jag tror att det är viktigt att stötta varandra och det är egentligen inte barnen som sätter begränsningarna. Det är den vuxnes förväntningar som behöver sänkas och ni behöver ha tålamod. Men det är egentligen inte mer ansträngande att varandra med barn, för en familj med normalförutsättningar är det inget konstigt.
Klädmässigt, vad gäller under sommaren?
- Friluftsliv och aktivitet ute innebär i princip lager på lager, det kan vara ull eller syntet. Under sommarhalvåret vill jag slå ett slag för det här med ullstrumporna, för guds skull använd inte bomull på fötterna. Ett bra merinoull-plagg gör att du håller temperaturen på ett bra sätt. Det är ju plagg som är svalkande när det är varmt ute och som håller värmen när det är kallt. När du har stekheta dagar och badar i fjällbäckar i solen, då är problemet snarare att du behöver ha en bra keps. Och tillräckligt med choklad och pepp så du inte hamnar i någon humördipp!
Hur mycket ombyte behöver vi ha med oss?
- Det är ju en fråga om packning och vad ni orkar bära. Vad gäller barnen så gäller det att ha ett hundra procent torrt ombyte för nätterna så de inte blir nedkylda. Sedan är en funktionsbyxa i softshell ett bra plagg. Det är både slitstarkt, snabbtorkande och vindtätt, samtidigt som det andas. Har ni inte monsunregn över er så torkar den här typen av byxor snabbt i tältet under natten.
Om humöret tryter, vad gör vi?
- Choklad, det går inte att underskatta chokladen! Tänk utifrån barnen och dela upp vägen i olika etapper. När ni har vandrat till ett delmål så tar du fram en chokladbit. Låt även barnen vara med och styra så det inte blir ett vrålande stopp längs med vägen.
Hur gör vi det här äventyret så roligt som möjligt för barnen?
- Jag tycker det här med att få barnen delaktiga och få de med på tåget är viktigt. De kan med fördel koppla på en egen vandringsryggsäck som de kan få packa själva. I den så kan de ha sina egna små grejer som vattenflaskor, lupp och täljkniv för att utforska naturen. Gör det roligt! Stanna till vid en fjällbäck, gör mat över öppen eld eller ge er ut med pannlampa under natten och titta på stjärnorna.
Att vandra med barn är lika roligt för barnen som för dig som för förälder. Se till att de är delaktiga i planerandet för ett familjeäventyr ni sent kommer glömma.
Vandra med barn i olika åldrar:
0-4 m: När barnen är små och sitter i en bärstol är det relativt lätt för dig som förälder och då är det du som kanske också bär det mesta. Här gäller det egentligen bara att barnen är varma och torra, så håller de sig också rätt nöjda. I den här åldern vill de samtidigt börja gå en del så låt de vandra så länge de tycker det är roligt. Här kan det vara lättast att utgå från en fast plats (familjetält eller fjällstation) och göra dagsturer.
5-8 år : När barnen börjar bli fem eller sex år så kan de med största sannolikhet gå ganska bra själva och då brukar 4-5 kilometrų per idag funka. I den här åldern handlar det uteslutande om att lära barnen om hur vi gör när vi är ute och att förstå gruppbegreppet. Att vi är i rörelse, måste hålla ihop och att vi vill hålla humöret uppe. Här börjar du känna av den där riktiga knorren och får se hur barnens ögon tindrar när de är ute och fascineras av myrstackar, skuggor eller bara ett litet kryp.
9 år och uppåt: Här gäller egentligen samma sak som innan men det finns även möjlighet att göra längre turer. Nu är det nödvändigtvis inte längre nödvändigt att ha samma, fasta bas. När de är i skolåldern kommer det dyka upp roliga frågor och de kan applicera sin kunskap på olika sätt när ni är ute. Kul!
SHOPPA HÄR: Allt för friluftslivet
LÄS MER: Fördelarna med merinoull