Vilka vinterskor ska mitt barn ha? Image

Vilka vinterskor ska mitt barn ha?

Hur vet jag när det är dags för vinterkängor till mitt barn? Vilket är det varmaste materialet, och måste skon vara vattentät? Vikings produktexpert har svar på allt om vad småttingarna ska ha på fötterna när temperaturen sjunker.

När temperaturen börjar dala och promenaden till förskolan eller skolan börjar kännas krispigare än tidigare är det dags att plocka fram vinterskorna. Eller? När är det egentligen dags att låta barnen byta skor till varmare varianter?

- Det är väldigt individuellt när barnet börjar frysa om fötterna, och när du som vuxen fryser och tycker det är dags. Mitt tips är att barnet börjar med "övergångsskor" när skolan börjar, alltså kängor som är vattentäta men som inte är lika grova som vinterskor. Det kan vara en bra riktlinje att byta till vinterskor när frosten kommer, i mitten eller slutet av oktober. Barnet behöver inte vinterkängor av det tjockaste slaget i augusti och september, säger Johan ElvstrandViking.

Vad för egenskaper bör leta efter när jag ska köpa vinterskor till barnen?

- Det viktigaste är att skon är vattentät och att den andas. Skon bör vara varmfodrad och ha en bra sula med bra grepp. Både för hållbarheten och för att barnet ska kunna springa runt utan att halka. Reflexer är också jättebra, till exempel på hälkappan eller tån. En bred läst är att föredra, eftersom luften hjälper till att isolera värmen inne i skon.

Hur vet jag vilken storlek mitt barn ska ha på sina vinterskor?

- Du kan mäta barnets fot hemma. Mitt tips är att ställa barnet intill en vägg med hälen mot väggen och lägga ett papper under foten. Dra streck där stortån slutar, och mät sedan pappret. På vinterkängor rekommenderar vi att du lägger till 15-20 milimetrų i växtmån.

viking-sled-group.jpg
Vattentäta vinterskor är ett måste, så att barnets fötter hålls torra (och därmed varma) hela dagen.

Måste vinterskor vara vattentäta?

- Ja, det tycker jag. Blir du blöt om fötterna fryser du, det vet man ju själv även som vuxen. Hela dagen blir förstörd om du tvingas gå runt med blöta fötter. Med tanke på hur blött och fuktig det är i vårt klimat under vinterhalvåret är det en bra idé.

Vilket är det bästa materialet på vinterskor till barn?

- En välfodrad Gore-Tex-känga är det bästa. Gore-Tex garanterar att du ska hålla dig torr. Du vet vad du får, det står för kvalitet. Jag anser att det är värt att lägga några eventuella extra hundralappar på kvalitet.

Vilka vinterskor är varmast?

- Det är ju individuellt till viss del. Min personliga åsikt är att en bred och välfodrad vinterkänga är bäst. I stället för att skon sitter för tight mot foten kan du välja en bredare sko, som gör att det kommer in luft som hjälper till att isolera värmen. Under riktigt kalla dagar är ullstrumpor ett jättebra sätt att hålla fötterna extra varma och torra.

Kan jag tvätta vinterskor?

- Ja, de flesta vinterkängor från Viking går att tvätta på 30 grader i maskin. De skor som klararar tvätt har en specialmärkning. När du ska torka skorna rekommenderar vi att ställa dem upp och ner på en värmekälla, till exempel en skotork som torkar inifrån och ut. Du kan även stoppa ned papper i skorna som drar åt sig fukten och på så sätt hjälper skorna att torka.

Finns det några kemiska ämnen eller material i vinterskor som kan vara farligt för barnet?

- I Vikings vinterskor finns inget material som är farligt för människor. Vi följer alla europeiska regler och begränsningar som finns inom EU-förordningen REACH.

LÄS MER: Bäst i test - vinterskor för barn

SHOPPA HÄR: Vårt vintersko-utbud från Viking