En härlig tur ute på havet en varm sommardag eller en tidig morgon vid en insjö med fiskespöt kan förvandlas till en mardröm om olyckan är framme. Se till att att du är förberedd. Så här säger experten om flytvästar.
1. Det finns olika modeller för olika syften
- Man brukar dela in flytvästar i två kategorier, räddningsvästar och flythjälpmedel. Räddningsvästar är exempelvis uppblåsbara västar för vuxna och de traditionella, orangefärgade västarna med krage för barn. Flythjälpmedel är så kallade seglarvästar, eller allroundvästar, jollevästar, paddelvästar och vattenskidvästar, säger Patrik Melker som arbetar på Baltic.
2. Bekvämlighet är A och O
- Det viktigaste är att du väljer en väst som är rätt för ändamålet, som du trivs i och som du tycker är bekväm. Om den känns skön att ha på sig är det större chans att du använder den, säger Patrik Melker.
3. Flytvästen räddar liv
- Tyvärr dog 26 personer under 2016 i Sverige i båtrelaterade fritidsolyckor, enligt SLS. Det som de här personerna har gemensamt är att de saknat flytväst. Utöver dessa så tillkommer det ett antal personer som drunknat vid exempelvis isfiske och bryggolyckor som också kunde ha klarat sig med flytväst eller flytoverall.
4. Barn och vuxna kan ha olika flytvästar
- Ett mindre barn som inte är simkunnig ska alltid ha en räddningsväst med krage. Den typen av väst har extremt mycket flytkraft och vänder barnet till ryggläge om han eller hon exempelvis skulle vara medvetslös. Simkunniga vuxna kan både använda ett flythjälpmedel eller en räddningsväst.
5. Den får inte vara för stor
- Det viktigaste är att västen sitter bra på. Du får absolut inte köpa en för stor väst. Om ett barn har en för stor väst riskerar barnet att glida ur västen, vilket gör att den då inte används som den ska.
Flythjälpmedel som är 60 procent kompaktare än en traditionella räddningsvästar. Passar vuxna, Helly Hansen, rekommenderat pris 599 kronor.
LÄS MER: Köp rätt flytväst