Är smal lika med hälsosam?
I Malou efter tio diskuterar omtalade bloggare kroppsideal och hälsa. Vi har ringt upp en expert för att ta reda på om hälsa och vikt hänger ihop. Svaret är varken svart eller vitt.
Den här veckan diskuteras kroppsideal i TV4-programmet Malou efter tio under temat Min älskade och hatade kropp. Vi på Sportamore tycker förstås att alla ska få se ut precis hur de vill och vill uppmuntra till att träning och mat ska vara en positiv del av livet. I debatten som blossat upp har dock frågan om hälsa och vikt har ett samband väckts, där de medverkandes åsikter går isär. För att få rätsida på det hela ringde vi Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid institutionen för kost-och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet, som förklarar att det inte finns ett glasklart svar.
Hänger hälsa ihop med vikt?
- Generellt kan man säga att personer med övervikt eller fetma har ökad risk för att drabbas av folkhälsosjukdomar. Det behöver inte nödvändigtvis innebära att ökad vikt leder till ohälsa. En person kan mycket väl vara överviktig och ha en god hälsa, likväl som en person kan vara smal och drabbas av ohälsa. Kroppsvikten påverkas framförallt av personens matvanor och fysiska aktivitet och dessa levnadsvanor påverkar i stor grad risken för ohälsa i form av hjärt- kärlsjukdom, diabetes och vissa cancerformer, säger Christel Larsson, och fortsätter:
- Hälsa handlar inte bara om frånvaron av sjukdom utan även om det psykiska välmåendet och hur man uppfattar sig själv. Det behöver inte vara så att det hänger ihop med personens kroppsvikt, utan det kan finnas flera andra avgörande faktorer. Det finns dock studier som visar att personer med övervikt eller fetma i högre grad rapporterar lägre psykosocialt välmående och självkänsla. Men återigen, det behöver inte vara så för enskilda individer, en person med övervikt eller fetma kan mycket väl ha hög självkänsla och psykosocialt välmående.
Christel Larsson poängterar att det är viktigt att göra skillnad på den stora, generella massan och enstaka individer när det gäller diskussioner om vikt kontra hälsa.
- Du kan vara överviktig och leva hälsosamt och må bra men det generella är, om du ser till genomsnittet, att du blir överviktig på grund av att du inte tränar och inte äter sunt. Sedan kan det finnas genetisk predisposition som leder till övervikt men oftast är det kopplat till att du äter för mycket och rör på dig för lite. Men som sagt, det går inte att dra alla över en kam. Det finns överviktiga som tränar och äter bra, och smala som inte tränar alls och äter ohälsosamt.
Fakta:
Kāds no kroppsdebatten
- I Malou efter tio diskuteras den här veckan synen på kroppen. "Samtidigt som de smala kropparna hyllas så flödar fettföraktet. Tjocka människor förlöjligas och idiotförklaras som karaktärslösa, medan smala uppfattas som både lyckade och lyckliga. På senare tid har det växt fram motrörelse på sociala medier där kvinnor bestämt sig för att visa upp en annan bild av kroppen. Det handlar om kroppspositivism, fettaktivism och kroppsacceptans", står det att läsa på programmets hemsida.
- På måndagen gästades programmet av bloggaren och entreprenören Katrin Zytomierska som uttryckte ett starkt ogillande mot personer med övervikt och sa att hon anser att det beror på lathet.
- Hennes uttalande möttes av kritik från många håll och på tisdagen medverkade bloggarna Natashja "Lady Dahmer" Blomberg och bloggaren Anna "Apan satt i granen" Davidsson för att ge sina perspektiv på kroppsideal, och påtalade bland annat att fetma och ohälsa inte är samma sak.
- Till följd av debatten har Lady Dahmer startat hashtaggen #uppmuntrafetma på sociala medier.