Därför ska du köpa lyftarbälte Image

Därför ska du du köpa lyftarbälte

Live, love, lift - men ska du göra det med bälte runt midjan? Lyftarbältet har en del nackdelar, men kan göra under för din styrka om du använder det rätt.

danijela hodges

Lyftarbältets vara eller icke vara beror på vem du frågar. Många älskar sitt lyftarbälte, eftersom det gör att de kan lyfta tyngre. Andra tycker att det är fusk och att det är bättre att träna upp sin inre korsett i stället för att använda ett hjälpmedel.

- Vid lättare vikter är det helt okej att köra utan bälte för att bygga upp en bättre stabilitet i bålen. Vid tunga lyft tycker jag att du alltid ska lyfta med bälte, säger Danijela Hodges, personlig tränare på Sats, som också bloggar om sitt stora intresse.

När du ska göra något riktigt tungt gör du säkert per automatik så att du tar ett djupt andetag och håller andan tills du puttat undan den där tunga byrån, eller lyft den där tunga flyttkartongen med böcker i. Samma ska ska du göra vid ett riktigt tungt benböj. Ett ökat buktryck gör nämligen att du orkar lyfta mer vikt. Man kan säga att det är det trycket som hindrar dig från att krossas när du gör en squat.

Du kan tänka dig att ryggmusklerna ger stöd till ryggraden bakifrån och magen ger stöd framifrån. Viktbältet ger extra stöd framifrån eftersom det hjälper dig att skapa ett högre tryck i buken, vilket gör din bål starkare.

- Det är viktigt att skapa ett bra buktryck när du lyfter tunga vikter. Genom att utvidga lungorna och spänna bålens muskler skapas ett tryck inne i buken. Detta stabiliserar och avlastar din ryggrad, och trycket på diskarna mellan dina ryggkotor minskar. När du drar åt bältet och spänner bålmuskulaturen så skapas ett ännu högre tryck inne i buken, vilket ytterligare kan avlasta din ryggrad och göra din bål ännu starkare.

Bältet blir som en vägg som dina magmuskler kan ta spjärn emot. Därför är det viktigt att du köper ett bälte som är ganska brett, men inte så brett att det inte får plats mellan revbenen och höfterna. Det ska vara i läder eller något annat ostretchigt material.

Var noga med hur du sätter på det. Dra inte ned det under magen till en bekvämare position och sätt det inte för löst, då tappar det sin funktion. Ta ett djupt andetag och håll andan. Spänn på bältet stramt över magen, det ska vara tight men inte så pass hårt att du inte kan spänna magen.

Använd lyftarbältet när du gör riktigt tunga lyft eller böj, där du använder 90 procent eller mer av ditt max. Använd det inte vid uppvärmning och absolut inte när ryggraden ska krummas, som vid cykling eller situps. Ser du någon göra det på gymmet har du allt rätt att höja på ögonbrynen.

- Jag använder endast bälte till knäböj och marklyft. Först gör jag mina uppvärmningsset och lättare set utan bälte men så fort jag kommer upp på tyngre vikter sätter jag på mig bältet.

Eftersom det inte behövs vid lättare lyft är inte viktbälte det första du behöver köpa om du precis tecknat ett gymmedlemskap.

- Att använda bälte som nybörjare är onödigt. Satsa i stället på rätt utförande och på att bli stark på vikter du behärskar utan bälte. När du sedan byggt upp en grundstyrka och avancerar på tyngre vikter kan det vara läge att köpa ett bälte. Det är viktigt att du gör övningarna med rätt teknik, du ska inte använda bältet som substitut för dålig teknik.

danijela hodges
Som regel använder Danijela Hodges bara bältet på sina tyngsta set, resten av passet kör hon utan bälte (förutom om hela passet inte består av tunga lyft).