Den växtbaserade kosten är trendigare än någonsin, men det här med protein kan kännas lite knepigt. Här är allt du vill veta om gröna proteinkällor.
Har du funderat på att äta mer växtbaserat, men är orolig över att få i dig allt du behöver? Visst kan du behöva tänka till lite extra när du äter vegetariskt, men på det stora hela är det inte krångligare att välja gröna proteiner framför animaliska. Oron beror till stor del på att få faktiskt vet vad protein är, menar Therese Elgquist som är aktuell med boken The New green protein.
- Protein är för många lika med muskler och att det är viktigt för att bli mätt. Men någonstans har det blivit snedvridet. Vi vet inte vad protein gör och mängden protein som behövs har blivit uppförstorad. Man tror att man ska äta svinmycket protein när företagen proteinberikar så mycket mat! Är man inte intresserad utan bara tar till sig det som står på löpsedlarna missar man en stor del, säger hon.
Boken är tänkt som en hjälp för alla som vill äta växtbaserat, oavsett om det är varje dag eller en dag i veckan, och vara säkra på att få i sig allt man behöver. Det finns både recept och matnyttig information, som hur du kombinerar olika gröna proteiner med varandra.
Vad är viktigt att tänka på gällande protein om jag är vego?
- Protein är ju kroppens byggstenar, de bygger upp och reparerar alla celler och enzymer, vårt hormonsytem och vårt immunförsvar. Men för att att proteinet ska kunna användas är det viktigt att äta tillräckligt mycket kalorier per dag. Om du äter sallad och grönsaker måste du äta mer för att frigöra lika många kalorier som när du äter kyckling eller potatisgratäng. Ligger man på ett underskott hela tiden kommer proteinet inte kunna användas till att bygga upp och reparera kroppens celler (däribland muskelceller som bygger upp muskler) utan används då i första hand som energi. Det allra viktigaste är att äta tillräckligt mycket och varierat.
Therese Elgquist är matskribent, matkreatör och stylist. Inspireras av hennes matlagning på Instagram @plantbasedbytess.
Så länge du inte är elitidrottare och tränar fyra gånger om dagen är det i princip omöjligt att drabbas av proteinbrist. Men det kan vara bra att känna till att det finns olika typer av protein.
Skillnaden på växtbaserat och animaliskt protein är att animaliskt protein innehåller alla essentiella aminosyror; de byggstenar som måste tillföras genom mat. Det finns tjugo stycken aminosyror och nio av dem kan kroppen inte tillverka själv.
- I växtbaserat protein, med vissa undantag, så finns inte tillräckligt stora mängder av de essentiella aminosyrorna i ett och samma protein. Men då är koppen så fiffig att du får i dig alla aminosyror genom att kombinera olika växtbaserade proteiner i olika familjer. Cerialer, som havre och sädesslag, ihop med baljväxter ger ett fullvärdigt protein. Och du behöver inte äta det i samma tugga eller måltid. Om du äter havregrynsgröt till frukost och hummus till lunch så får du i dig olika aminosyror under samma dag.
Vad är måstemat för tränande veganer?
- Baljväxter! De kan varieras på tusen olika sätt. Du kan rosta kikärtor, göra en bönröra, blanda i sallader eller ha på frukostmackan. Nötter och fröer är andra bra proteinkällor som ger en härlig textur. Sedan tycker jag att quinoa och durra är superbra. Bara att koka och ha i sallader. Soja är också bra och innehåller dessutom fullvärdigt protein.
Vilka är dina topp tre växtbaserade proteiner?
1. Bovete
- Jag gillar bovete väldigt mycket, antingen helt bovete som blötläggs till raw food bakverk eller gröt. Du kan också ha det i smoothies för en krämig konsistens. Eller rostat bovete som topping på allt från frukostgröt till middagssalladen! Det är dessutom en fullvärdig proteinkälla.
2. Quinoa
- Šī ir viena no lielākajām proteīnvielām. Enkelt att koka och ha i allt från biffar och sallader till wraps.
3. Kakao
- En doldis är kakao. Där får man kanske inte i sig största mängden protein eftersom vi inte äter så stora mängder. Men det är kul att veta att du får i dig protein när du lagar sötsaker och kärleksfulla raw mums!
Sugen på att läsa mer om gröna proteinkällor, eller laga ett gott vegorecept? HÄR hittar du Therese Elgquists nya bok.
SHOPPA HÄR :Zeķubikses
LÄS MER: Borde du äta mer protein?
LÄS MER: Veganmat för nybörjare