Guide: Allt du behöver veta för att åka skidor med barn Image

Gids: Gids: Allt du behöver veta för att åka skidor med barn

Att ta med barnen till fjällen är inget problem, om du vet vilken utrustning du behöver. Här är alla tips du behöver!

Lägg inte skidorna på hyllan bara för att du har fått barn. Det går utmärkt att ta med de små ut i backen, redan från en ganska ung ålder. Skidfantasten Sanna Moen, 32 gadi, har gjort fem säsonger i Åre och Alperna och tog med sin son Eldar till fjälls redan när han bara var ett halvår gammal. Då släpade hon upp vagnen på 2 000 meters höjd. Men han stod inte på ett par skidor förrän han var två och ett halvt.

- Det var lite tidigt i ärlighetens namn, han var fortfarande ganska sladdrig i kroppen. Det skiljer sig från barn till barn, men är de stabila och har bra kroppskännedom så kan det gå bra så tidigt, men innan dess är det ingen idé. Året efter när han var tre och ett halvt gick det betydligt bättre, säger Sanna Moen.

Hur bra skidåkare måste jag som vuxen vara om jag vill åka med mitt barn så tidigt?

- Det beror lite på hur tungt barnet är och hur branta backar du tänker åka i, men du måste vara en ganska säker skidåkare och kunna bromsa och hålla emot.

Är jag förpassad till gröna backar om jag har barn med mig?

- Nej, vi tog med Eldar upp på toppen och åkte ned, det tyckte han var jätteroligt. Men då fick min man ta de brantaste partierna, för jag orkade inte hålla emot tillräckligt. Det beror alltså snarare på dig än på barnet om du klararar av röda och svarta backar med barn eller inte.

Hur länge kan jag sätta sele på barnen?

- När barn är äldre än fyra behöver man inte sele. Det är något som hjälper dem med balansen i början, men barn lär sig snabbt och är inte rädda på samma sätt som vuxna är. Om du själv är en osäker skidåkare ska du ju däremot köpa skidlektioner till barnen. Ha selen som ett bra komplement om du ni rör er över ett helt skidsystem, då kan ni använda er av den i de brantare partierna.

Ge ett ovärderligt tips till alla skidsugna föräldrar där ute?

- Självklart att ha små snacks lättillgängligt. En påse russin eller kex som du enkelt kan fiska upp ur fickan och snabbt fylla på energidepåerna. Det fungerar även väldigt bra som muta och positiv förstärkning.

Kan jag ta med barnen på after ski?

- Det tycker jag, för det brukar vara god stämning. Men gå inte på en vild after ski där folk är berusade, utan gå på en lugn där man lika gärna kan köpa en kopp varm choklad som en öl. Barn är sjukt trötta efter att ha kört en hel dag i backen, så de somnar snabbt.

skidåkning med barn
Sannas man Kalle åker bakom Eldar i backen.

Packlista för barn som ska åka skidor

  • Sele
    - Sele är ett bra komplement om du har små barn med dig och åker i backar som är brantare än vad barnet klarar av själv.
  • Handskar
    - De får gärna vara i en lite längre modell som går upp på armen, eller gå innanför, så att det inte blir något glapp mellan jackmudden och handsken. Handskarna ska vara fodrade och vattentäta.
  • Gogles
    - Köp ett par bra skidglasögon där glaset inte är för plastigt och grumligt. Det är lika irriterande för ett barn som för en vuxen att inte kunna se.
  • Hjälm
    - Det är givet att alla barn ska ha hjälm på sig, det gäller alla vuxna också för den delen. Hyr du skidor får du oftast hjälm på köpet till barn.
  • Skidor och pjäxor
    - Eftersom barn växer så himla fort måste du kanske köpa ny utrustning varje år. Därför rekommenderar jag att ni hyr skidor och pjäxor, då får ni också experthjälp som mäter fötterna och ser till att det sitter bra.
  • Kopumā
    - Det är kanske inte så snyggt, men det är definitivt det mest praktiska. Tar du med ett barn ut på fjället så kommer hen att bli trött och det kommer bli frustrerat över att hen ramlar, så det sista du behöver är gnäll över snö i byxorna eller på ryggen.
  • Underställ
    - Köp ett sjukt bra underställ som inte är stickigt, det bästa är merinoull eller syntet. Barnet kommer bli väldigt varmt och svettigt, så ett bomullsställ är inte optimalt.
  • Fleece-ställ
    - Byxor och tröja i microfleece över understället är perfekt under overallen.
  • Skidstrumpor
    - För att undvika kalla tår ska barnen självklart ha ordentliga skidstrumpor. Snåla inte, varför skulle barn inte ha samma bekvämlighet som vuxna?

    sanna eldar
    Lilla Eldar och Sanna Moen ute i backen.