Guide: Hitta rätt handskar till ditt barn Image

Ceļvedis: Hitta rätt handskar till ditt barn

Fem fingrar eller tumvantar? Syntet eller ull? Experten på handskmärket Hestra går igenom hur du bör tänka när du ska köpa nya handskar till ditt barn.

Att hitta rätt typ av vante, eller handske, till sitt barn är inte det lättaste. Alla småbarnsföräldrar vet att ett nytt inköp kan bli ratat vid första synen, medan andra modeller som egentligen är för tunna för klimatet är ett måste att ha med på förskolan. Förutom det faktum att barnen ska bli nöjda finns det några tips på vad du kan titta efter för att undvika frusna fingrar i sandlådan. Krister Jonsson, key account manager och produktexpert på Hestra rätar ut alla frågetecken kring valet av barnvantar.

Hur vet jag vilken storlek jag ska köpa till mitt barn?

- Det är lite svårt med barnstorlekar. Vi har två system, ett som gäller för yngre barn (toddler) och ett för juniorer, där båda storleksskalorna baseras på barnets ålder. Vi räknar toddler mellan 0-7 år (storlek 0-6) och juniorer mellan 2-13 år (storlek 2-7). Men eftersom storlekarna baseras på ålder kan det fortfarande skilja sig lite beroende på om barnet har små eller stora händer, säger Krister Jonsson .

Hestra storleksguideHär är Hestras storleksguide på handskar. Är handsken du tittar på döpt till jr eller junior ska du titta på junior-skalan. Är vanten däremot för baby eller 0-5 years tittar du på toddler-skalan.

Vad ska jag köpa för vantar när det är superkallt?

- Tumvantar är alltid varmare än femfingershandskar eftersom du i en tumvante har alla fingrar tillsammans och det värmer bättre. I en femfingershandske har du fem olika, mindre rum för fingrarna och eftersom det inte blir lika mycket stillastående luft blir det heller inte lika varmt.

Vattentätt membran är inte alltid viktigt

Vilka vantar ska mitt barn ha på förskolan?

- Även här skulle jag rekommendera en tumvante. Självklart beror det på var du bor någonstans, men om om du bor i ett regnigt klimat är någon typ av vattentätt membran, som Gore-Tex, att föredra. Om det däremot är kallt ute och snön är torr spelar vattentätheten inte lika stor roll, då är det bättre att titta efter ett ullfoder som värmer. Blir barnen fuktiga om de svettas håller ullen värmen trots att den blir lite blöt.

Hur säker är vind- och vattentätheter på era handskar?

- Alla våra tyger har en beläggning, en så kallad coating, som gör att tygerna är vind- och vattentäta. Det betyder att tyget tål ganska mycket väta, men vatten kan ändå tränga in genom sömmarna. Letar du efter en hundra procent vattentät vante ska du titta efter en modell med ett vattentätt membran i form av Gore-Tex eller CZone, som är vårt eget membran.

Vantar barnTumvante eller fingerhandske? Krister Jonsson från Hestra rekommenderar alltid en ullfodrad tumvante då den värmer bäst.

Vilka vantar ska jag köpa vid vilken typ av ålder?

- Det man kan tänka på är att om om barnen själva får vara med och bestämma vill de som är lite äldre ofta ha en fingerhandske, för en sådan blir lite rörligare än en tumvante.

Detaljerna att titta efter

Vilka detaljer på vantar bör jag titta efter?

- Du vill ha en greppvänlig vante, både när det gäller handskar och tumvantar. Du vill inte att materialet ska var för grovt eller för styvt. Tanken är att vanten ska vara så pass mjuk och rörlig, utan att tumma på vattentätheten och värmen, så att barnet enkelt kan plocka upp saker från marken utan att ta av sig vanten. De ska alltid sitta på, säger Krister Jonsson och fortsätter:

- Till de riktigt små är det skönt med en modell med blixtlås så man kan lägga in handen i vanten och dra upp, vilket är ett smidigt sätt att ta på dem. Det kan vara lite tjurigt annars att få på barnen vantarna. Till de lite större har vi handledsband som sitter fast i handskarna, det är bra så att barnen inte tappar dem och så att dem kan ta av sig vantarna utan att tappa bort dem.

Handskar barnDu som har små barn hemma kommer glädjas åt detaljera med en dragkedja så du lätt kan "lägga i" barnets hand i stället för att krångla ned den i en tight vante. Flera av Hestras modeller till mindre barn har den här smarta funktionen.

Vilket foder ska jag välja?

- Vi har både syntet- och ullfoder. Jag tycker att ullfoder är att föredra, i alla fall för de yngre barnen. Det är både varmare och skönare för handen. Blir det blött värmer ullen ändå. Till de större, beroende på vem det är, har vi mer syntetfoder i våra mer modeller, speciellt våra skidhandskar för juniorer. Det är också varmt och skönt. En fördel är att vi har löstagbara foder i en del modeller som kan plockas ut och tvättas i maskin på 40 grader.

Hur ska jag ta hand om barnens vantar?

- Det du kan göra är att tvätta vantarna i maskin, det brukar funka. Det kan vara lite krångligare med fingerhandskar, det skulle kunna vara så att fodret åker ut ur ett av fingrarna om du centrifugerar handskarna. Så var lite försiktig med det. Men tänk på att inte tvätta ett par skinnhandskar i maskin!

SHOPPA HÄR: Handskar från Hestra

SHOPPA HÄR :Hela vårt utbud av barnhandskar

LÄS MER :Rokasgrāmata: Så hittar du rätt skostorlek till barnen