Hemmaträning – här för att stanna! Image

Hemmaträning - här för att stanna!

Säg hemmaträning och en del får visioner av gympande tanter i trikåer, men hemmaträning 2017 är något helt annat än 1980-talets teveträning à la Jane Fonda.

Helle Gaard är marknadskoordinator på Mylna Sports och jobbar med Abilica, ett märke som har specialiserat sig på färgglada redskap för just hemmaträning. Hon ser tydligt hur trenden att träna hemma bara blir större och större.

- Vi ser att trenden ökar i hela Skandinavien. Många har hemmakontor, andra är mamma- eller pappalediga, bor någonstans där det inte finns gym eller tycker kanske att ett gym är för dyrt. Då är hemmaträningen perfekt. Vi är väldigt stressade i dag och många hittar glädjen i att inte behöva stresssa iväg till ett gym, säger hon.


Helle Gaard instämmer i att många tidigare har associerat hemmaträning med tränande tanter på 1980-talet, men tack vare bloggare och Youtube har töntstämpeln tvättats bort. Nu är det betydligt coolare och framför allt: sjukt smidigt. Eftersom många av oss har späckade scheman är det en stor fördel att kunna tjäna in tid genom att slippa både resväg och tider att passa. Att träna på 20 minuter hemma i vardagsrummet är dessutom ett sätt att se till så att träningen verkligen blir av (extra bra för alla latmaskar med andra ord!).


Vilka redskap behöver jag för att träna hela kroppen hemma?

- Du behöver inte så mycket. Om du har en matta, hopprep och gummiband så kommer du jättelångt, säger Helle Gaard.

gummibandMed ett gummiband är det enkelt att göra träningen tuffare. Abilicas gummiband finns i tre olika styrkor: lätt (gult), medium (oranžs) och hård (blått).


Vilka är trenderna inom hemmaträning 2017?


- Jag skulle vilja säga att det är två saker: det ena är yoga där fler tar en paus och vill sänka ned pulsen. Den andra träningstrenden är funktionell och snabb träning med hjälp av enkla redskap som en viktväst eller ett gummiband.


Vilka är Abilicas nyheter för säsongen?


- Viktvästen, som finns i två olika storlekar, är ny och våra equalizer bars.


När ska jag använda en viktväst?


- Fördelen med en viktväst är att du kan göra samma övningar som du vanligtvis gör, typ knäböj eller armhävningar, men med lite extra vikt. Hela idén är att du ska kunna träna på samma sätt men med extra vikt för tuffare träning. Viktvästen gör träningen tyngre på ett skonsamt sätt eftersom den sitter på kroppen.


Till sist, vad är ditt tips till någon som vill ta hemmaträningen till en ny nivå?


- Då skulle jag investera i ny träningsutrustning. Om du är van att köra med kettlebells, köp en viktväst. Testa en ny produkt som tar dina övningar till nästa nivå!


Padomi! Visste du att Abilica har en gratis träningsapp där du kan skapa ett eget träningsprogram? Finns för både Iphone och Android.


LÄS MER: 11 redskap som maxar träningen hemma