Husk dette når du kjøper innendørssko
Det er faktisk noen forskjeller mellom innendørssko til innebandy, håndball og andre sporter. Les guiden for å finne riktig sko for deg og din trening!
Vanligvis er sko til innebandy, håndball, badminton og volleyball samlet under én stor kategori - nemlig innendørssko. Det er imidlertid gode grunner til at du bør være mer nøye enn det. Det kan være mange forskjeller mellom innendørssko til for eksempel håndball og volleyball.
- Bevegelsesmønsteret er forskjellig avhengig av hvilken sport du driver med, og da kan det definitivt ha betydning om skoen er spesielt laget for en eller flere ulike sporter, forklarer skoeksperten fra Salming, Pär Eriksson, og fortsetter:
- Våre hovedsporter er innebandy, håndball og squash, hvor mye av spillet er basert på raske bevegelser og endringer i retning. Derfor har vi lagt til detaljer som forbedrer og hjelper i slike momenter. For eksempel har vi en såkalt roll-bar på innsiden av alle skoene. Det er for at spilleren skal få en mykere, forbedret og raskere overgang når han eller hun tråkker fra sidelengs.
Forskjellige typer innendørssko
Nei, ikke alle innendørssko passer til alle sporter, men noen modeller kan fungere til flere sporter.
- I vårt tilfelle kan du absolutt bruke én og samme sko til for eksempel innebandy og håndball, siden vi lager sko til begge sportene. Produktene våre er med andre ord testet av både innebandy- og håndballspillere.
Selv om Salming jobber på den måten, er det ikke sikkert at resten av varemerkene gjør det. Derfor, som en tommelfingerregel, bør du alltid ta en titt på skoens produktbeskrivelse før du går til innkjøp. Passer skoen du har valgt til sporten du driver med? Hvis ikke kan det være lurt å lete videre!
Takk, men nei takk, til innendørs fotballsko
Blant sko for innendørs trening, er det en spesiell variant som skiller seg litt ekstra ut - innendørs fotballsko. Slike sko har en flat såle, lite demping og en minimalistisk overdel for maksimal følelse. Det er ingen tvil om at du føler deg veldig smidig i slike sko, men om forskjellen mellom håndball og badminton er merkbare, er det stor forskjell mellom fotball og håndball.
- Innendørs fotballsko er designet for å få mye kontakt med ballen gjennom skoens materiale. Det betyr at den har mindre demping og en tynnere yttersåle - funksjoner som er unødvendige i andre sporter. I innebandy og håndball løper du imidlertid lengre strekninger, og trenger derfor mer demping og fremfor alt mer stabilitet enn du gjør i innendørs fotball, sier Pär Eriksson.
- Det må imidlertid sies at jeg ikke er ekspert på innendørs fotballsko, fordi vi ikke jobber med det. Jeg kan derfor ikke si at det automatisk gir deg mer skade eller er verre. Det Jeg imidlertid kan si, er at i testene vi utfører innenfor sportene våre, er det tydelig at man trenger mer, ikke mindre, demping og stabilitet.
Det viktigste er å finne en sko som passer til føttene dine, spillestilen din og sporten du driver med.
Hvilke innendørssko passer best til meg?
Det er en ting som alle innendørssko har til felles, uavhengig av sport.
- Alle vil ha et godt grep, så jeg vil si at det er den viktigste egenskapen ved innendørssko. Ellers er det veldig individuelt, sier Pär Eriksson og forklarer:
- Hva de viktigste egenskapene er, er også basert på hvilken spillestil du har og andre egenskaper i form av skoens vekt, demping og stabilitet som du foretrekker.
Jo større du er, jo mer stabil sko bør du satse på
De listige spillerne som liker å suse gjennom motstanderens forsvar som en heklenål, pleier å like fleksible innendørssko, mens en stor og stabil forsvarsspiller foretrekker en kraftigere skomodell. Det er ikke noe riktig eller galt svar, men noen ting kan være mer eller mindre til nytte for deg, avhengig av hvordan du er bygd.
- Generelt foretrekker en tyngre spiller vanligvis sko med mer demping og økt stabilitet, fordi det reduserer belastningen på foten og gir en mykere følelse. Føtter er imidlertid veldig individuelle. Man kan ikke si hva som er riktig eller galt, du må nesten prøve deg frem.
Slik kan en skade endre alt
Hvis du har spilt en stund, har du sannsynligvis en ganske god oversikt over hvilken type sko du og føttene dine foretrekker. Imidlerlertid er noe som kan endre denne preferansen drastisk, for eksempel en skade.
- Hvis du har en historikk med å forstue føttene, vil jeg absolutt anbefale en mer stabil sko, eller en sko med lavere dropp. Da kommer du nærmere bakken, noe som minimerer risikoen for å rulle over (det vil si vrikke eller forstue foten, red.anm.).
- Hvis du har en skade, er det veldig viktig å lese og speide markedet for sko som er utviklet for sporten din og som gir en mer stabil opplevelse under trening og kamper, foreslår Pär Eriksson.
Hvor ofte bør jeg bytte ut innendørssko?
På løpesko kan det ofte bli hull i overdelen før sålen rekker å slite seg ut. Det skjer ikke like ofte med innendørssko, som har forsterkninger på overdelen. Spørsmålet er; hvordan vet du når du skal dzīvokte ut skoene?
- Basert på hvor mye de blir brukt, hvilket nivå du spiller på og hvilken spillestil du har, slites skoene veldig forskjellig. Generelt sett, hvis du spiller fire til fem dager i uken, kan det hende du trenger opptil tre sko i løpet av en sesong.
Det høres kanskje ganske dyrt ut, men på mosjonistnivå kan det holde med færre utskiftninger.
- Hvis du spiller omtrent en dag i uken, klarer du deg lenge med ett par per sesong. Det viktigste er at du kjenner etter at skoen gir deg det grepet du vil ha og at stabiliteten så vel som dempingen finnes i skoen. Hvis du ikke opplever det, er det på tide med et nytt par.
Hva koster gode innendørssko?
Hvis du er typen som holder på med litt av hvert - alt fra tennis, løping, innebandy og fotball - vet du at det kan være ganske dyrt når alt utstyr skal på plass. Da kan det være behagelig å ta de billigste valgene. Spørsmålet er hvor lavt i pris du kan gå, uten at det går på bekostning av prestasjonen.
- Det er et vanskelig og individuelt spørsmål, men jeg vil si at sko er ditt viktigste verktøy for å prestere på topp! Skoene hjelper deg også til å holde deg hel i løpet av sesongen, så jeg tror ikke du bør spare på noe her, spesielt ikke hvis du trener mye.
Gode innendørssko fra Salming koster et sted mellom ett og to tusen kroner for seniorer, og ned til 600 kroner for barn og juniorer. Hvis det skulle oppstå en krise, kan du prøve Salming-ekspertens beste triks:
- For å komme ned i pris, kan du alltid søke etter fjorårets modeller. De finnes ofte til en veldig god pris.
Slik vet du om du har funnet riktig sko
Ja, hvordan vet du egentlig om den nye skoen sitter som den skal? Šeit ir Pēra Ēriksona labākie padomi:
- Šāds skats ir piemērots, lai uzzinātu, vai tas ir labākais, ko jūs varat uzzināt par šo skolu.
- At du føler at hælen "sitter fast" på en behagelig måte. Løse sko gir lett gnagsår!
- Foran ved tærne skal det være passe stor plass - tærne skal ikke rekke helt frem, men du skal heller ikke gli rundt inni skoen. Da blir du både tregere, sliter mer på skoen og kan få gnagsår.
SHOP HER: Alle innendørssko i utvalget!