Kan vuxna ha barnskor? Image

Kan vuxna ha barnskor?

Som vuxen med små fötter kan det vara lockande att spara pengar genom att köpa ett par barnskor till löpningen. Men läs det här innan du slår till.

barnskor
Nike free 5.0 är lika snygga i juniormodell som i vuxenmodell.

När det gäller löpning- och träningsskor har ofta barnmodellerna samma design som vuxenskorna, men ofta till en mindre prislapp. Även om barnskor görs i storlekar som även vuxna med mindre fötter kan ha finns det avgörande skillnader mellan barn- och vuxenskor.

- Kvalitetsmässigt hos oss är barnskor och vuxenskor lika, med skillnaden att barnskor har en tunnare mellansula med mindre dämpning och mindre stabilitet. Det är därför de är billigare jämfört med vuxenskor. Anledningen till att barnskor har en tunnare mellansula beror på att man vill att barns fötter ska få röra sig så naturligt som möjligt och inte styra dem lika mycket som med vuxenskor, säger Claes Bengtsson, produktspecialist inom löpning på Nike, och fortsätter:

- Det är inte alltid bra för vuxna att springa i barnskor. Är man lätt i kroppen och väger lite kan det fungera men det är skillnad eftersom barnskor inte har lika mycket stötdämpning. För en fullvuxen person som väger normalt brukar det vara mer komfort i en vuxensko.

När kan barn börja använda vuxenskor?

- När man börjar bli tyngre och har vuxit klart och behöver lite dämpning kan man börja gå på dam-eller herrskor. Även om man har problem med någonting och därför behöver lite mer dämpning eller stabilitet kan det vara läge att gå på en vuxensko.

PADOMI! Gå direkt till sportskor för barn, strumpor för barn eller stövlar för barn!

LÄS MER: Så sköter du om dina kängor från Timberland