MŪSU BLACK WEEK IR DZĪVA! ŠEIT ATRADĪSI ATLAIDES LĪDZ PAT 70%!

SKATĪT BLACK WEEK

Naprapaatti-Jonas: Opettele kuuntelemaan kehoa

Opettele kuuntelemaan kehoasi niin pysyt terveenä ilman loukkaantumisia. Naprapaatti Jonas Parandian opettaa sinua ymmärtämään kehosi signaaleja ja treenaamaan viisaammalla tavalla.

Ehkä kuulut heihin, jotka sairastuvat heti, kun olet päässyt treenauksen makuun, tai heihin, joilla on huono tuuri ja loukkaannut jatkuvasti. Syynä ei ole epäonni. Syynä on se, että kuuntelet kehoasi liian huonosti.

- Mitä kuuliaisempi olet, sitä aikaisemmin voit ehkäistä päänsärkyjä, ylirasitusta ja vammoja, sanoo naprapaatti Jonas Parandian, joka on tunnettu Instagram-tilistään Naprapatjonas.

Mitä oikeastaan tarkoitat sillä, että ihmisen pitäisi kuunnella kehoaan?

- Ihmisen pitäisi olla tarkkaavainen niistä signaaleista, joita keho antaa. Monet sulkeutuvat eivätkä kuuntele kehoaan, erityisesti stressaantuneina. Sinun pitää kuitenkin olla kuuliainen muutoksien suhteen ja kuunnella kehon signaaleja jos haluat voida hyvin.

Millaisia signaalit voivat olla?


- Signaalit voivat olla muutoksia ruokahalussa tai janossa, jäykkyyttä, väsymystä tai keskittymisvaikeuksia. Minulla on tapana puhua kuudesta peruspilarista hyvään terveyteen, uneen, ruokavalioon, nesteytykseen, treenaukseen ja liikkumiseen, hengittämiseen ja henkiseen stresssiin. Viimeisin näistä on kaikkein tärkein peruspilari, sillä henkisellä stressillä on voimakkain vaikutus. Elämässäsi on joko jokin suuri roisto, joka vie paljon energiaasi, tai sitten monet eri asiat yhdessä luovat keholle liian suuren kuormituksen. Joillekin ongelmien ymmärtäminen on helpompaa, he nukkuvat huonosti tai stresssaavat liikaa. Joillekin ongelman ymmärtäminen on vaikeampaa ja he hutiloivat hieman yöunien, ruuan ja treenauksen suhteen, ja nämä kaikki yhdessä aiheuttavat stressin, joka on keholle liikaa.

Voiko kehoaan kuunnella liikaa?

- Ei, se ei ole mahdollista, mutta sen sijaan signaaleja täytyy tulkita. Kehon kuunteleminen ei tarkoita, ettet koskaan enää tekisi mitään työlästä. Kipua ei siis myöskään tarvitse pelätä. Jos tunnet kipua voi se johtua siitä, että olet tottumaton tai herkkä tietylle ärsykkeelle ja se ei tarkoita sitä, että kehoa ei pitäisi altistaa ärsykkeelle uudestaan.

Anna esimerkki?

- Jos tunnet ranteissasi kipua kun seisot käsilläsi ei sen tarvitse olla signaali siitä, ettet enää koskaan voisi rasittaa ranteitasi. Päinvastoin voit rasittaa niitä enemmän ja käyttää enemmän aikaa käsilläseisontaan, mutta samalla liikkuvuutta ja vahvuutta on hyvä kehittää hitaasti, ennen kuin rasitat ranteitasi liikaa.

naprapatjonas
Jonas Parandian on tunnettu Instagram-tilistään @Naprapatjonas, jossa hän jakaa treenivinkkejä ja inspiraatiota venyttelyyn.

Mistä tiedän, milloin kipu kannattaa ohittaa ja milloin pitää taas hidastaa ja keskeyttää harjoitus?

- Luonnossa kaikessa on kyse annostuksesta. Aivan kuten suurena määränä syanidi on todella myrkyllistä, mutta pieninä annoksina sillä voi olla positiivisia terveysvaikutuksia. Vesi on myös terveellistä oikealla annostuksella, mutta liiallisella vedenjuonnilla voi myös myrkyttää jonkun. Sama asia pätee liikehdintään, sen olen oppinut liikkuvuusmestari Ido Portalsilta.

Mitä minun pitäisi sitten tehdä?

- Paras tapa on altistaa itsensä hieman sille, mikä tuottaa kipua, MUTTA viisaalla tavalla. Testaile tunnetta nähdäksesi miten keho vastaa. Miten keho reagoi treenin jälkeisenä päivänä? Jos olosi on hyvä voit koetella rajosi hieman enemmän tai voit tyytyä tämän hetkiseen treeniannokseen. Nykyisin monet ovat aika herkkiä, mutta nopeasti paraneva tulehdus ei ole vaarallinen.

Eikö?

- Ei, mielestäni niitä voi vähätellä. Keho luo koko ajan tulehduksia ja ne ovat osa paranemisprosessia. Jos kuitenkin elät ja treenaat liian kovin ja kiireellä, voit vahingoittua ja silloin kannattaa hidastaa vauhtia. Oikeastaan kehomme on luotu kestämään aika paljon, mutta moderni yhteiskunta on tehnyt monista herkkiä. Muista että pieni kipu leikkiessä on täysin hyväkysyttävää eikä mitään vaarallista!

Onko olemassa mitään yksinkertaista tapaa, jolla löydän hyvän tasapainon rasitukseen?

- Klassinen 80/20 -sääntö on hyvä. Jos annat kehollesi 80 prosenttisesti sen, mitä kehosi tarvitsee, voit "huijata" hieman lopuilla 20 prosentilla.

Olenko epäonninen jos loukkaannun tai sairastun usein?

- Kyseessä on harvoin epäonni, keho on hyvä varoittamaan. Mitä ikinä teetkin otat riskin, vain ulko-ovesta ulos astuminenkin on riski. Itse luulin useasti loukkaantuneena jalkapalloilijana, että epäonni seurasi minua, sillä kun olin päässyt vauhtiin niin vilustuin tai venäytin tai satutin jotain. Silloin syynä oli liian suuri harjoittelumäärä. Kehoni ei ehtinyt palautua. Monet eivät kunnioita tai paranna palautumista sillä, että he eivät mene ajoissa nukkumaan, he eivät syö ravintorikasta ruokaa tai että he eivät juo tarpeeksi vettä. Näiden vuoksi keho ei voi parantua.

Mitä neuvoja sinulla on heille?

- Et ehkä palaudu tarpeeksi, jos tiedät, että elämäsi on stressaavaa ja jos sinulla ehkä on vaativa työ, perhe tai lapset. Viisi kertaa viikossa täysillä treenatessa vastustuskymymme työskentelee liian kovaa ja sen vuoksi sairastut tai loukkaannut kerta toisensa jälkeen. Tätä kuviota pitää muuttaa. Englanniksi puhutaan work out -treenistä, jossa kulutat energiaa ja nostat sykettä. Jos sinulla on kuitenkin ollut todella stressaava päivä, voisi work in -treeni olla parempi vaihtoehto. Panosta sykettä alentavaan aktiviteettiin, kuten meditaatioon, tiettyihin joogalajeihin tai hengitysharjoituksiin, jotka aktivoivat parasympaattisen hermoston, joka puolestaan stimuloi palautumista. Tämän seurauksena voit esimerkiksi tehdä kolme laadukasta treeniä myöhemmin samana viikkona ilman, että sairastut.

Ulkoisia viestejä on helppo kuunnella jos sisäisten viestien kuunteleminen tuntuu vaikealta. Iltapäiväivälehdissä on monia neuvoja, mistä tiedän keitä asiantuntijoita kannattaa kuunnella?

- Ainoat tohtorit, joita sinun pitäisi kuunnella ovat Dr Diet, Dr Quiet, Dr Happiness ja Dr Movement. Paul Check opetti nämä pagājule silloin, kun kouluttauduin holistic lifestyle coachiksi kolmannella tasolla San Diegossa. On olemassa terveysfriikkejä, jotka keskittyvät liikaa kaikkiin muihin totoreihin Dr Happinessia lukuunottamatta, ja lopulta he eivät voi hyvin. Päinvastoin on myös olemassa sellaisia, jotka kuuntelevat pelkästään Dr Happinessia ja myöskään he eivät voi hyvin. Jos olet mukana kaikessa ja juhlit useita kertoja viikossa tulet myös sairastumaan, sillä kehosi ei ehdi palautumaan.

Kerro lisää!

- Lääketieteen isä Hippokrates loi tämän ajattelutavan, mutta Paul Check lisäsi Dr Movementin, jotta filosofia olisi kokonainen nykyisessä modernissa yhteiskunnassa. Ruuan suhteen pitää miettiä laatua, määrää ja omia henkilökohtaisia tarpeita. Treenauksen suhteen pitää oppia millainen treeni, treenitiheys, treenimäärä ja intensiteetti on sopiva itselle niin, ettei treenaa liikaa tai liian vähän. Dr Quietissa on kyse lepäämisestä, palautumisesta, unesta ja rauhallisuudesta. Dr Happiness käsittelee välttämättömiä tarpeitä, mistä pidät ja mikä mielestäsi on hauskaa. Jos nämä kaikki ovat tasapainossa tulet voimaan mahdollisimman hyvin!

naprapatjonas
Jonas Parandian työskentelee naprapaattina.