Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche Image

Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche

På Instagram inspirerer naprapaten Jonas Parandian tusenvis personer til å stretche hver eneste dag. Selv om du ikke kan bøye kroppen din som hans (enda) har du mye å vinne på å begynne. Ta sjansen til å bli mer bevegelig du også!

jonas parandian

Vil du bli mer bevegelig, smidig og smertefri? Om du dessuten drømmer om bedre balanse, dypere søvn og bedre effekt av treningen, finnes det ingen tvil: begynn å tøye! Det er ett av budskapene som Jonas Parandian formidler til sine følgere hver dag på Instagramkontoen Naprapatjonas.

Hvorfor vil vil du du inspirere folk til å tøye mer?

- Jeg vil vise at stretching er et kraftfullt verktøy for å skape mer bevegelighet i kroppen. Det gjør at du kan røre deg på en mer spennende og heftigere måter enn tidligere. Stretching er en fantastisk døråpner for deg som er for støl og begrenset for å klare øvelser som kroppen din skulle hatt godt av å gjøre, sier Jonas Parandian, som i hverdagen jobber som naprapat på Naprapatlandslaget i Stockholm.


Kan du utdype det?

- For å ha ha det så bra som mulig trenger de aller fleste av oss større variasjon av bevegelse enn for eksempel å løpe fire ganger i uken. Det moderne samfunnet har forurenset kroppene våre med stillesittende jobb, stress og næringsfattig mat. Jeg er opprinnelig en støl fotballspiller som har har oppdaget at stretching åpner dører til steder Jeg aldri før har vært. Det er et kraftfullt verktøy som får meg til å nå dypere i bøyene mine, noe som gir bedre effekt av treningen og dessuten minsker skaderisikoen.


Hvilke er de vanligste problemområdene som folk har?


- Stive skuldre og baksider, korte hoftbøyere og stivhet i øvre rygg/nakke.

Trenger alle å tøye?

- Ja, alle må tøye på en eller annen måte. Det finnes enormt mange måter å tøye på. De aller fleste trenger å gjøre det for å øke bevegeligheten i leddene, men det finnes også de som gjøre det for eksempel for å berolige nervesystemet og få bedre søvn.


Går det an å tøye på feil måte?

- Akkurat som med all trening kan det bli for mye, for hardt og for tøft eller for lite og for lett. Det finnes mer eller mindre effektive måter å tøye på. Visse metoder er mer kraftfulle og andre er mer skånsom, avhengig av hvilke mål du har. Andre stretch-øvelser er bra under en viss periode for å komme over en viss platå, men må senere dzīvoktes ut for at du ikke skal overanstrenge en muskel.


Hvilken type stretching skulle du anbefale?

- Generelt, litt av alt. En vanlig feil som mange gjør er at de kanskje løper i en time og deretter tøyer i ti minutter. Den stretchingen kommer ikke til å på påvirke leddene så mye. Da er det bedre å gjøre en dynamisk stretch før løpingen som myker opp kroppen og gir deg et bedre løpesteg, slik at du belaster kroppen mer skånsomt når du løper.


Hvor raskt får Jeg resultater om Jeg begynner i dag?

- Du merker forskjell med en gang etter du har tøyet, om du gjør det rett. Dessverre er effekten av den økte bevegeligheten ikke så langvarig, det er en ferskvare som du må vedlikeholde kontinuerlig. Akkurat som at du ikke kan regne med at en treningsøkt med benkpress ikke gir effekt for resten av livet må du hele tiden streve etter nye mål.


Hvilken uttøying er din favoritt?

- Bevegelseguruen Ido Portals patenterte diagonalstretch The queen of stretches. Det er en bra uttøying for hele fremre del av kroppen, spesielt hoftebøyeren. Jeg likeser å fokusere på bøy av øvre del av ryggen ettersom det er en akilleshæl hos mange.

queen of stretches
Jonas Parandian viser opp Ido Portals kjente uttøying "The queen of stretches". Foto: Mathias Blom

Naprapatjonas tips om motivasjonen forsvinner

  • Se på det som hvilken som helst annen treningsform. Gjør en seriøs stretch istedenfor å gjøre det rutinemessig. Hopp over "sitte og snakke tull"-stretchen.
  • Gjør en programmering på samme måte som du gjør en treningsplan. Tenk på at du for eksempel skal gjøre ti repetisjoner i tre sett og prøv å komme litt dypere i uttøyingen for hver repetisjon.
  • Sett deg mål.
  • Mål forandringer og forbedringer.
  • Skaff deg en stretch-kompis.
  • Ta før- og etterbilder.