Petra Månström: Älä anna juoksemisen nousta stressin aiheeksi
Stressaavassa arjessamme ja suoritekeskeisessä työelämässämme tarvitaan toisinaan rentouttavaa treeniä. Tässä uuden kirjan julkaisseen Petra Månströmin parhaat vinkit fiksumpaan juoksemiseen.
Petra Månström vihasi 33-vuotiaaksi asti juoksua. Silloin hänen senaikainen työnantajansa Svenska Dagbladet antoi hänelle tehtävän kirjoittaa Tukholman maratonista. Tällöin syntyi Månströmin rakkaus juoksemiseen ja nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, hän pitää kahta juoksuun keskittyvää podia sekä yhtä Ruotsin suosituimmista treeniblogeista.
Aivan kuin se ei olisi tarpeeksi, hän on kirjoittanut nyt kolmennen juoksuun keskittyvän kirjansa Fiksumpaa juoksemista: 100 vinkkiä, jotka tekevät lenkeistäsi ja treeneistäsi parempia ja hauskempia (Smartare löpning: 100 hacks för roligare rundor och bättre träning) . Nyt sinulla lukijana on mahdollisuus päästä tutustumaan näihin vinkkeihin. Månström on kerännyt kaikki vinkkinsä yhteen ja samaan paikkaan, ja lopputuloksen voit lukea hänen kirjastaan.
- Kyseessä on paksu kirja sinulle, joka haluat tehdä juoksemisesta osan elämääsi. Haluan tehdä juoksemisesta vähemmän suorituskeskeistä. Nykyään painetta tulee joka puolelta. Tulisi olla mahtava ja ura ja tienata miljoonia jo ennen 30-vuotissyntymäpäpäiviä. Näiden vinkkien alulla voit hellittää hieman suoritekeskeisyyttä ja keskittyä olennaiseen, Petra Månström vinkkaa. Osan Månströmin vinkeistä löydät myös hänen Instagram -tililtään.
Smartare löpning: 100 hacks för roligare rundor och bättre träning -kirjaa ei ole ole tarkoitettu orjallisesti noudatettavaksi oppaaksi. Ota opus pikemminkin inspiraatiosi tueksi.
Paineiden täyttämä arki, oma yritys ja pienet lapset ovat suurimmat syyt sille, ettei Petra Månström halua tehdä treenaamisesta yhtä stressin aihetta lisää.
- Treenin pitäisi tuoda iloa ja rentouttaa. Minulle se tarkoittaa, että suoritekeskeisyys on suljettava pois. En olisi pystynyt juoksemaan, jos en olisi sulkenut sitä treeneistäni.
Ensimmäinen askel kohti suoritevapaata juoksemista on unohtaa kaikki aikaan viittaavat välineet. Sykemittari saa jäädä kotiin ja viimeinen vilkaisu kelloon tapahtuu kotiovella ennen kuin hyppäät lenkkipolulle.
- Uskalla mennä ulos ilman, että kello seuraa mukana. Älä juokse myöskään lenkkiä, jonka keston tiedät. Kyse on siitä, että uskallat heittäytyä tuntemattomaan. Silloin voit löytää myös treenin ilon.
Älä pelästy, vaikkei parannusta heti havaitsisikaan. Petra Månströmin mukaan voit tietysti puskea itseäsi eteenpäin ja kehittyä myös juoksijana, vaikka et asettaisikaan aika- tai vauhtitavoitetta.
- Suosikkivinkkini kuuluu, että treenaa siellä missä olet, älä siellä, missä haluaisit olla. Se on suurin syy loukkaantumisille tai motivation kadottamiselle. Jos esimerkiksi harjoittelet juostaksesi mailin 45 minuuttiin, vaikka oikeasti kuntosi on tunnin kieppeillä. Se ei toimi pitkällä juoksulla.
OSTA TÄÄÄLTÄ: Juoksukengät naisille ja miehille
LUE LISÄÄÄ: PT-Olga: "Mieluummin hieronta kuin Bootcamp-tunti"