Petra Månström: Ikke la løpingen bli et stressmoment
I en stressende hverdag er det viktig at man kobler av med trening. Šeit ir Petra Månströms beste tips for å løpe på en smartere måte.
Frem til Petra Månström var 33 år hatet hun løping. Da ga ga hennes tidligere arbeidsgiver, Svenska Dagbladet, henne et oppdrag om å løpe og skrive om Stockholm marathon. Der startet kjærligheten til løping og nå, ni år senere, driver hun to podcasts som handler løping samt en av Sveriges mest populære treningsblogger.
Som om det ikke var nok så lanserer hun også nå sin tredje løpebok, Smartare löpning: 100 hacks för roligare rundor och bättre träning . I den får du som leser hennes 100 fremste løpetips. Etter mange spørsmål om en hashtag som samler alle tipsene til Petra Månströms på én og samme plass, så finner du nå resultatet i bokform, hvor fokuset ligger mer på følelsen etter en løpeøkt enn hvilken tid du løper på.
- Det er en bred bok som retter seg mot deg som vil holde på med løping hele livet. Jeg vil slå et slag for mindre prestasjonsrettet løping. I dag skal du prestere overalt. Du skal ha en karriere som Blondinbella og tjene millioner innen du har fylt 30. Med disse tipsene får du hjelp til å løfte bort litt prestasjonskrav og fokusere på hva som egentlig er bra for kroppen når det gjelder løping, sier Petra Månström som også deler sine tips og triks på hennes Instagram-konto.
Anse boken Smartare löpning: 100 hacks för roligare rundor och bättre träning som en slags oppslagsbok med inspirasjon de dagene du ikke orker like mye.
En ellers stressende hverdag full av krav med eget foretak og småbarn er grunnlaget for at Petra Månström ikke vil at trening skal bli ytterligere et stressmoment, noe mange kan kjenne seg igjen i.
- Det skal tilføye glede og avkobling og for meg innebærer det at Jeg må ta bort prestasjonskravene. Jeg hadde ikke klart å løpe om jeg ikke hadde tatt bort det fra treningen min.
Det første steget til å få prestasjonsfri løping er å slippe alle tankene rundt tid. Pulsklokken kan bli igjen hjemme og du hopper over den siste titten på klokken før du går ut på løpeturen.
- Våg å begi deg ut på økter hvor klokken ikke blir med deg. Du får heller ikke løpe en runde som du vet hvilken tid du løper på. Det handler om å kase seg ut i det ukjente der bare treningsgleden får plass.
Ikke vær redd for at det ikke skjer forbedringer bare fordi du legger vekk kravene rundt løpingen. Petra Månström mener at du selvfølgelig kan pushe deg selv og bli en bedre løper, så lenge du begynner å si til deg selv at prestasjonen ikke ligger i en spesiell tid eller fart, men en følelse.
- Et tips jeg selv likeser absolutt best er at du skal trene på det nivået du er og ikke der du vil være. Det er spesielt den største grunnen til at du blir skadet eller mister motivasjonen. At du for eksempel trener som at du løper en mil på 45 minutter, mens du egentlig ligger på rundt en time. Det kommer ikke til å fungere i lengden.
SHOP HER: Løpesko for dame og herre
LES MER: 5 ting du bør å tenke på når du løper bakkeintervaller
LES MER: Derfor bør du trene på morgenen