Ryhdy ympäristösankariksi ja aloita plogging Image

Ryhdy ympäristösankariksi ja aloita plogging

Haluatko ryhtyä ympäristösuojelijaksi? Siinä tapauksessa plogging, ruotsalainen ilmiö, jossa poimitaan roskia lenkkeilyn yhteydessä, saattaa olla hyvä valinta!

Vuoteen 2050 mennessä maailman valtamerissä arvioidaan olevan enemmän muovia kuin kaloja (kyllä, se on totta)! Jos jatkamme planeetan tuhoamista kuten nyt teemme, on olemassa vaara, että 99 prosenttia lokeista saa sisälleen jonkinlaista muovia, mutta tämä on vain pieni otos ongelmista, joita kohtaamme, jos roskaaminen jatkuu. Erik Ahlström kyllästyi roskaamiseen ja nyt hän onkin yhdistyksen puheenjohtaja Plogga-kansanliikkeessä.

- Pari vuotta sitten pyöräillessäni Nackan ja Östermalmin välillä Tukholmassa, olin järkyttynyt siitä, kuinka paljon roskaa kadun varsilla oli. Samat roskat saattoivat lojua siellä useita viikkoja ilman, että ketään välitti niistä, joten aloin sitten itse kerätä niitä.

Mitä plogging on?

Plogging eli roskajuoksu on ilmiö, jonka Erik Ahlström perusti vuonna 2016. Kyse on juoksulenkin ja roskien keräämisen yhdistämisestä. Kun tavoitteena on puhdas maailma ja kestävän kehityksen mukainen yhteiskunta, Plogga auttaa ihmisiä perustamaan omia plogging-ryhmiä ympäri maailmaa. Tänä päivänä niitä onkin melkein jokaisessa maassa ja kaikilla mantereilla ympäri maailmaa.

- Kaikki alkoi kansanliikkeenä täällä Ruotsissa tavoitteena suojella luontoa ja muuttaa tapojamme roskaamisen suhteen. Ruotsi muuttuu koko ajan roskaisemmaksi. Joka päivä kaduille heitetään 2,7 miljoonaa tupakan tumppia, ja meitä on täällä yhteensä 10 miljoonaa, Erik Ahlström sanoo ja jatkaa:

- Yhdessä voimme luoda positiivisen, globaalin ympäristömuutoksen, ja se tuntuu upealta!

Vaikka olo voi tuntua yksinäiseltä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, pienet asiat voivat johtaa suuriin muutoksiin ympäristössä. Täältä voit nähdä miten ploggingia tehdään Intiassa.

Mitä plogging tarkoittaa?

Plogging-käsite tulee sanoista "plocka" (poimia) ja "jogga" (lenkkeillä), ja sen tarkoituksena onkin kerätä roskia juoksulenkin aikana. Nimi syntyi Ploggan Carina Svenssonin göteborgilaisen huumorin seurauksena.

Plogging Haluatko järjestää oman Plogga-tapahtuman? Ota yhteyttä järjestöön TÄSTÄ saadaksesi lisätietoja. Kuvassa oikealla reunassa ovat Erik Ahlström ja Carina Svensson.

Näin ploggingista tulee uusi juttusi

Juoksuvalmentaja Ida B Olsson harrastaa ploggingia joka päivä, ja hänet tunnetaakin myös nimellä hölkkäilyn kuningatar. Hän rakastaa juoksua, sillä siinä pääsee nauttimaan luonnosta ja ympäristöstä. Siksi ei ehkä tulekaan yllätyksenä, että hän on myös todellinen luonnonsuojelija.

- Sen ei tarvitse olla niin suurta ja vakavaa. Noukin roskia aina, kun näen niitä lojumassa maassa lenkin aikana. Olen aina poiminut roskia juostessani, jopa ennen kuin se sai hauskan nimen, joten tämä on hyvä juttu, hän kertoo ja jatkaa:

- En juokse suurennuslasin kanssa, mutta en koskaan juoksisi roskien ohi keräämättä niitä. Ainoa asia, joita en kerää, on käytetyt nenäliinat.

Miten se toimii, noin käytännössä?

- Jos juokset kaupungissa, sinulla ei ole mitään ongelmaa, koska melkein joka kadun kulmassa on roskakoreja, jonne voit heittää keräämäsi roskat. Mutta jos lähdet metsään lenkille, voi olla järkevää ottaa mukaan pieni muovipussi, johon voit kerätä kaikki roskat, ettei sinun tarvitse kantaa niitä kädessä.

Juoksuvalmentaja Ida B Olsson vetää myös lasten juoksuryhmää. Hän on esitellyt plogging-ilmiön myös heille.

- Juoksimme ryhmänä rannalle, meillä oli käsineet sekä muovipussit mukana, ja sitten puhdistimme koko rannan.

Ida B Olsson Juoksuvalmentaja Ida B Olsson ei koskaan juokse roskien ohi keräämättä niitä!

Teetkö Ploggingia jopa kisan aikana?

- Kyllä! Tänä kesänä olin Swimrun-kilpailussa ystäväni kanssa, kun näin maassa kolme erilaista geelipulloa. Ne ovat urheilijoiden käyttämiä lisäravinteita, joista saa energiaa matkan aikana, joten joku oli luultavasti vain heittänyt ne olan yli kisan aikana. Tunsin heti, että tehtäväni on pysähtyä ja kerätä roskat. Mutta olimme keskellä ei mitään, eikä roskista ollut lähimaillakaan, joten en tiennyt mitä tehdä niillä, Ida B Olsson kertoo ja jatkaa:

- Ystäväni sanoi meidän menettävän arvokasta aikaa, kun yritin keksiä ratkaisun ongelmaani. Se ratkesi itsestään hetkeä myöhemmin, kun tapasimme parin, joka oli piknikillä. Kysyimme olisiko heillä muovipussia, mutta sen sijaan he huolehtivat roskista, ja me pääsimme jatkamaan kisaa.

OSTA TÄÄÄLTÄ: Uudet juoksukengät ploggingiin

LUE LISÄÄÄ: 3 vinkkiä kesällä juoksemiseen