Så lyckas du med stiliga sportlooken Image

Så lyckas du med stiliga sportlooken


Sportkläder är enormt trendigt - även när du inte ska träna. Men går det verkligen att bära mjukisbyxor till kavaj och är ryggsäck rätt även för vuxna män? Tidningen Cafés moderedaktör Daniel Lindström vet.

När Alexander Wang designade en kollektion för H&M i höstas var den helt inspirerad av sport, med allt från en yogamatta till neoprenplagg och boxningshandskar. Kollektionen träffade helt rätt och blev en succé, kanske för att modevärlden och sportvärlden aldrig tidigare stått så nära varandra som nu.

- Den sportiga stilen är väldigt trendig just nu. Vi lever i en tid då vi vill bära funktionella kläder. Plaggen ska inte bara vara snygga, utan även fylla en funktion och det gör att den sportiga stilen blir integerad i vardagsstilen, säger Daniel Lindström, modechef på tidningen Café.

Vilka är nyckelplaggen för en stil som känns både sporttig och dressad?

- En okonstruerad kavaj, alltså en som inte har uppbyggda axlar, foder och känns högtidlig, utan en lös kavaj som faller lite som en cardigan. Den går att bära ihop med ett par finare mysbyxor. Andra nyckelplagg är sådana som traditionellt känns sportiga, som pikétröja, sweatshirts med tryck, hoods och naturligtvis sneakers.

Hur vet jag om ett par mysbyxor är finare?

- Tänk inte på sådana du hade när du var liten, utan satsa på ett par med smal passform. Själv har jag ett par Nike tech fleece pants som jag anser vara den allra bästa byxa jag någonsin har ägt. Det är sweatpants men har fantastisk passform. De är otroligt smala, nästan som tights, och är väldigt bekväma. Jag sätter på mig dem varje dag. Det är sant! Nu är jag på väg att köpa ett par till som jag kan ha när jag sliter ut det här paret.

Vilka märken har satt den stiliga sportlooken på kartan?

- De traditionella sportmärkena som Ralph Lauren polo sport, Fred Perry och Lacoste förstås, men ska vi prata lite mer här och nu så tycker jag Acne har satt ett stort avtryck här hemma. I vår är deras kläder väldigt skejtiga och även nästa höst känns det väldigt sportigt, med alltifrån tights, halsdukar som ser ut som supporterhalsdukar och vindjackor.

Internationellt då?

- Prada är väldigt inflytelserika, deras modeller går i sneakers på catwalken och de har visat mycket nylon och kläder som känns futuristiska. Det finns något framåtblickande i sportmodet på ett naturligt sätt. Jag tycker att tejpade sömmar, ny utveckling och funktionalitet är betydligt mer intressant än sportiga klassiker.

Både retro och futuristiskt

Det är inte bara modevärlden som närmar sig sporten, som i Alexander Wangs fall, utan även även så att många sportvarumärken gör avancerade och limiterade kollektioner - som liknar det som modevärlden gör. Många sportiga märken gör också samarbeten med kändisar. Om du inte bott under en sten den senaste tiden kan du inte ha missat samarbetet Pharrell Williams gjort med Adidas till exempel, som gjort deras modell Superstar till säsongens hetaste sneakersmodell.

- Det finns två it-sneakers i sommar, båda från Adidas. Det är retroklassikerna Stan smith och Superstar. De har unisexkänsla och går att använda till allt. Även Vans känns lite i ropet eftersom vi är inne i en stor skejttrend, säger Daniel Lindström.

Vilken sport skulle du säga gör de stiligaste sportkläderna?
- Så som tennis såg ut förr i världen, med korta shorts och pikéer. Det är snyggt! I cycling finns många stilmoment som jag gillar. Även om det inte betyder att vi ska gå runt med cykelbyxor så känns cycling väldigt inne. Basket har också en trendig estetik som jag gillar, med alltifrån Nikes sneakers Air Force One till att Givenchy gjort längre shorts och oversizade linnen.

Vilken sport levererar inte stilmässigt?
- Det hade gått att vara väldigt snygg och spela golf men tyvärr är golfspelare risigt klädda. Kanske är det för att det går att vara tjock och röka cigarr och ändå vara bäst i världen på golf. Därför är världselitens kroppar inte lika atletiska som till exempel fotbollsspelarnas, och därför sitter kläderna ibland bedrövligt. Det blir även väldigt lätt gubbigt på ett tråkigt sätt.

"Trekvartsbyxan är djävulens påfund"

Trots att sportmodet är superhett så finns det fler fallgropar än golfen. Ett ledord i letandet är passform, det finns inget fulare än en för liten pikétröja och mjukisbyxorna måste vara smala. En annan vägvisare är att klä dig efter situationen.

- Jag tycker inte att det ser bra ut med trailaktiga skor eller vandringskängor i stan. De är säkert jättebra när du går i Alperna, men de är inte särskilt vackra och det ser klumpigt ut när de används i stan. Helt ärligt är det väldigtväldigtväldigtväldigt fult.

Något mer som jag bör undvika?

- Alla former av trekvart! Trekvartsbyxan är djävulens påfund i alla sammanhang. Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man, eller till och och med Gisele Bündchen eller Zlatan, trekvartsbyxan gör att hela silhuetten blir fucked up. Den är det fulaste som finns och är rent estetiskt omöjlig att bära.

Äger du själv ett par?

- Jag springer väldigt mycket och älskar kompressionsplagg som sitter åt ordentligt på benen. Jag har ett par trekvartstights, men för att kunna ha på mig dem på en runda måste jag ha kompressionsstrumpor som är så pass höga att hela benet blir täckt. Jag skulle aldrig ha dem och sedan en kort strumpa. Det skulle se helt sjukt ut!

Om vi ska prata accessoarer, fungerar det nu att ha sportklocka till kavaj?

- Sportiga klockor som ett mindre dykarur går bra, eller ett digitalur från till exempel Casio går bra, men det går inte att ha en löparklocka med GPS till en traditionell kavaj, det blir en för stor krock.

Vad tycker du om ryggsäck på män?

- Ryggsäck är super! Det är fler och fler killar som börjar använda det och börjar inse att det inte bara är en säck för barn. Jag har det nästan dagligen, det är superbra när jag cyklar. Även när jag går på stan gillar jag ryggsäck eftersom jag då kan ha mobilen i händerna, det är verkligen extremt praktiskt. Förutom att du har händerna fria kan du även röra dig tusen gånger bättre än om du har en axelremsväska. Det finns även dressade varianter i skinn från till exempel Filippa K om du inte vill ha en Adidas-ryggsäck med stora logotyper på.

Hänger den sportiga stilen kvar även in på hösten?

- Ja, noteikti! Du kommer se massor av sweatshirts, sweatpants, hoods, bomberjackor, sneakers och beisballjackor.

daniel lindström
Daniel Lindströms blogg hittar du här.