Så påverkas du av musik när du tränar

Musik kan inte bara få dig att sjunga med under träningspasset, den har även betydelse för din prestation. Svenska professorn Guy Madison har nämligen kommit fram till att musik får dig att träna mer och bättre.

I mer än ett halvt decennium har Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet, forskat i varför musik är så viktigt för oss människor, trots att det inte fyller någon uppenbar livsviktig, biologisk funktion.

- Det är en gåta som jag vill komma närmare ett svar på. Det mest spännande som jag hittat hittills är det faktum att människor är ganska nöjda med att träna till enbart en enkel puls. Vi gjorde en study på konditionsträning där grupper tränade till olika typer av ljud, bland annat musik, en puls och brus. Det visade sig att de som tränade till ljudet av en metronom inte tyckte det var konstigt utan tränade på lika bra som gruppen som fick lyssna på musik, säger han.

Spelar det någon roll om jag tränar till musik eller i tystnad?

- Ja, det tror jag att det gör med ledning av de här resultaten. Man kan dela dela upp resultatet från studien i två nivåer där den ena är att om det finns någon form av stabil puls som passar till den typ av träning som utförs så räcker det för att motivera att göra övningarna i takt tillsammans. Den andra nivån av resultaten är att om man lyssnar på musik som man tycker om eller tycker är motiverande så tränar man lite bättre.

Wow!

- Ja, och effekten finns där oavsett om man gör rörelser i takt med musiken eller inte. I vår studie använde vi oss också av ett ljud som inte var musik eller ritm utan ett slags brus. Den betingelsen gick sämst men man får inte dra för stora växlar på det eftersom det kan vara så att ljudet upplevdes som störande och fick deltagarnas att träna svagare än de annars skulle ha gjort.

Gör musik under träning att jag blir snabbare och starkare?

- Troligen inte, men det kan få dig att träna mer och bättre, och på så vis göra dig snabbare och starkare. En annan study vi gjort på styrketester visade inte att deltagarna blev starkare med musik. Vid styrketräning däremot kan rätt musik för dig få dig att gå utanför bekvämlighetszonen i större utsträckning. När man utför en uppgift som är arbetsam, som ett styrkepass, tenderar man att ta i lite mer med musik än utan. Löparstudien visade att man inte sprang snabbare med musik utan att steglängden ökade och att man på så sätt sprang en längre sträcka med musik, jämfört med utan musik.

Vad blir nästa steg i din forskning?

- De här två studierna som jag berättat om visar att den positiva effekten av musik och rytm inte enbart beror på igenkänning eller känslomässig effekt, eftersom deltagarna själva inte fick välja musiken. En sak som vore intressant att gå vidare med är om effekterna blir starkare för musik som folk väljer själva. En annan sak är att utnyttja det stora naturliga experiment som människor utgör när de väljer musik till sin egen träning. Jag skulle vilja jämföra den musik som människor tycker är bäst att träna till jämfört med musik som de tycker är mindre bra för att komma åt den heliga graalen, nämligen hur man rent praktiskt gör för att hitta den musik som får oss att prestera bäst.

10 peppigaste träningslåtarna just nu

Karin Gunnarsson, musikredaktör på Sveriges radio, listar låtarna som kommer att få dig att ta i lite extra på träningen. Lägg in dem på din Spotifylista redan i dag!


crj


Run away with me - Carly Rae Jepsen (bilden)

Don't be so hard on yourself-Jess Glynn

What do you mean - Justin Bieber

Jo mazāk es zinu, jo labāk - Tame Impala

Toppen - Mwuana

Holding on - Julio Bashmore & Sam Dew

Something about you - Hayden James

För alltid - Aleks

Pyramids - Noonie Bao

Call it off - Shamir



musik
Just nu genomför Friskis & svettis ett musikexperiment där du får prova vilken musik som passar bäst till olika typer av träning. Läs mer om och testa experimentet HÄR.