Sådan finder du motivationen til at træne

Motivationen til at at træne kommer af sig selv - få fat i den på en smartere måde, ved at træne sindet med hjælp fra eksperten Frederik Weibulls bedste råd.

Måske drømmer du om at komme i dit livs form, eller ønsker du bare at komme igang med at træne. Uanset hvad: Stop med at håbe på, at du klarer det, hjælp motivationen på vej! Fredrik Weibull er idrætpsykologisk rådgiver og driver virksomheden Iedomājieties to. Han arbejder med præstationspsykologi inden for idræt og kost, og har desuden en blogg og podcast om idrætspsykologi. Han har også skrevet bogen Träna tanken - en bok om mentala föreställningar i idrotten, og ved med andre ord præcis hvad du skal gøre for at nå dine mål.

- Motivation kan defineres som retningen og intensiteten af en persons anstrengelser. Kvaliteten på motivationen bestemmes ud fra, hvilken grad af selvbestemmelse du oplever, som hvis du danser fordi du tror, at du burde gøre det, eller fordi du selv vil, forklarer Fredrik Weibull.

Hvad er forskellen på om jeg virkelig gerne vil træne eller, om jeg bare gør fordi det skal man?

- Det handler om forskellige former for motivation. Man kan opdele sin motivation i indre og ydre motivation. Hvis du ike har en indre motivation, betyder det at du træner fordi du godt kan lide aktiviteten, for eksempel at løbe. Du oplever glæde og tilfredsstillelse af at løbe, får det herligt, synes det er lækkert at kæmpe sig op ad bakken, eller nyder at du bare kan flytter fødderne hurtigt igennem skovstierne. Du løber for at opleve disse følelser igen. Hvis du vil have det godt og fortsætte længe med en aktivitet er det fordelagtigt med en indre motivation, siger han og fortsætter:

- Ydre motivation kan deles op i forskellige typer, alt efter hvilken grad du selv vil gennemføre det, og hvor meget kontrol du oplever. Et eksempel på ydre motivation er når du træner fordi det er sundt, for at holde angsten nede eller fordi du vil se godt ud. Hvis du oplever en lavere grad af selvbestemmelse, for eksempel hvis du gør noget fordi du føler, at du skal, er risikoen for at stoppe med at gøre det større. Risikoen for at du ikke føler, at det er godt at fortsætte med aktiviteten er også større.

Istedet for bare at gå og vente på motivatione, hvad kan jeg så selv gøre?


- Tænk over om der findes nogen træningsform som du finder sjov at lave. Træning behøver ikke at betyde, at du skal tage i fittnescentret og løfte og løbe. Du kan sagtens lave noget andet, som for eksempel at mountainbike i skoven, badminton eller stå på skøjter. Tænk over hvad som du vil dyrke og gå igennem de ting, som du finder sjove. Træne behøver ikke at betyde at du er helt færdig efter aktiviteten. At træne sammen med andre som kan holde dig igang og inspirere, øger motivationen.

Nogle træningseksperter siger at det er dårligt at finde motivation ud fra et mål, eftersom det er let at stoppe, når man har nået målet. Hvad siger du til det?

- Sådan behøver det virkeligt ikke at være. Det kommer meget an på, hvordan du ser på din træning og hvilke mål du sætter. Hvis du bare træner for at se godt ud til sommer og sætter som mål, at du vil veje noget bestemt den første juni, så er risikoen stor for, at du stopper efter denne dato. Hvis du kommer dertil.


Hvad skal man gøre istedet?

- Hvis du ser træning som en del af din livsstil og vil være et menneske som træner, er chancen større for at du fortsætter. Fokuser på udvikling og at du kan klare at gennemføre noget. Eller hav det som mål at sætte pris på enkelte momenter i træningen, glæd dig over den lækre udsigt, når du cykler eller hvor god du er til at kæmpe dig over bakken, til trods for at du er træt og gerne ville stoppe. Du skal ikke bare sætte det sædvanlige mål om at tabe et vist antal kilo eller løbe et vist antal kilometre indenfor et tidsrum. Sæt et mål som har noget med aktiviteten at gøre, som har noget med glæde at gøre og som øger din chance for at indføre træning i din livsstil. Med livsstil mener jeg ikke at du skal bruge al din tid på det, men det må selvfølgelig gerne være naturligt for dig at cycle til og fra arbejdet hver dag.

Hvad er en hyppig misforståelse omkring motivation til at træne?

- At det er noget som du kan købe. Den følger for eksempel ikke med i købet, når du køber et dyrt kort til fitnesscentret. Der findes ingen genveje, du skal selv gennemføre træningen. Motivation er heller ikke noget som du kan bestemme over. Hvis du ikke synes at det er sjovt at træne i et center, så find en anden træningsmetode istedet!
fredrik weibull
Fredrik Weibull ved hvordan du skal arbejde med sindet for at komme igang og blive ved med at træne. Foto: Louise Helen Petterson.