MŪSU BLACK WEEK IR DZĪVA! ŠEIT ATRADĪSI ATLAIDES LĪDZ PAT 70%!

SKATĪT BLACK WEEK

Video: Sådan optimerer du dit løbeskridt

Små justeringer i dit løbeskridt kan spille en væsentlig rolle for resultatet. Løbetræner Sanna Hed viser her, hvordan man får et så ergonomisk løbeskridt som muligt

Der findes ligeså mange forskellige løbestile, som der findes løbere - og de varierer afhæængigt af smag, kropsbygning og styrke. Men der findes et par enkle tekniktips, som passer til næsten alle løbere.

Hvad er dine tips til at at få et bedre løb?

- Mine generelle tips til motionister er at forkorte løbeskridtet. Sørg for at du altid får din fod under din hofte og ikke tager for lange skridt, når du løber. Forsøg også at slippe af med den der tunge følelse i fødderne og fokuser i stedet på, at de laver arbejdet, og ikke bare er der og er tunge. Test dit løb med lidt kortere skridt og mere tydelige knæløft, siger Asics topløber, Sanna Hed, en anerkendt løbecoach.

Hvad er normalt det svageste punkt hos motionsløbere?

- Din core er for svag. Mange er så hooked på at løbe, at de ikke ser på helhedsindtrykket. Sørg for at inkludere vægttræning i tidsplanen samt fokus på core. Du kan udfordre dig selv f.eks. med hop. En anden fejl er, at du går "all in" fra starten. Du skal være tålmodig. Du skal ikke løbe hver dag, men bygge en rutine stille og roligt.

Sanna Heds bedste løbetips

FØDDERNE

- Med hensyn til fødderne er det en fordel at fjerne så meget udadgående og indadgående rotation som muligt. Hvis du løber med tæer, der peger indad, vil det påvirke knæ- eller hofteled, og du kan udvikle skader. Derfor er det vigtigt at få et helt neitral løbeskridt, hvor du lader hvert skridt gå udover storetåen. Hvis du sætter af med en lige fod, vil resten af benet følge med. Du skal altså forsøge at holde dine fødder lige under hoften.

FODSÆTNING

- Når det kommer til hvilken del af foden, vil skal løbe på, f.eks. tå, mellemfod eller hæl, så er det lidt det samme, så længe du har energien til at trække foden ind under hoften - det er det interessante. Når du sætter foden til jorden, skal den være under hoften hver gang, så dit skridt kan skubbe dig frem. Men hvis du kommer for langt frem, kan det have en langsommere effekt. De fleste atleter synes det er lettere at løbe mere på forfoden for at få foden under hoften. Hvis man ser på dem der løber maraton, kan de af og til løbe og "rulle" hele foden, men de er så lette og stærke, at de har styrken til det. Men vi kan ikke, for vi er for svage i core og sædemuskel.

KNÆ

- For at undgå skader, er det vigtigt at opbygge en masse styrke, men i takt med at du finder den rigtige måde at sætte dit trin, altså den lige linje af foden under knæet og hoften, så kan du normalt undgå knæskader. Hold dig stærk i sædemusklerne såvel som for- og baglårene.

HOFTEN

- Hoften er meget dominerende, når du løber. Omkring hoften har du vedhæftning fra både for- og baglår, sæde, maven og rygmusklerne. Alt går ned og berører hoften og hiver og trækker i den. Når du løber, skal du forsøge at holde et aktivt løft, og det gør du ved at presse din hofte lidt og spænde lidt i sædemusklerne. Du bør ikke spænde for meget i balderne, det tager energi. Men pres hoften frem, for hvis du aktiverer hoften, er du automatisk på vej fremad. Hvis du sidder meget i løbet af dagen, er du sikkert kort i hoftebøjeren, så glem ikke bevægelsesøvelser og udstrækning.

Padoms! En god øvelse, du kan lave, før du begynder at løbe, er at stå på dine tæer og presse din hofte for at sikre, at du virkelig aktiverer den.

ARME

- Hvis du springter behøver du ikke"Usain Bolt-hænder", Du kan godt have ret afslappede arme for ikke at bruge så meget energi. Når du bevæger armene, skal de helst gå frem og tilbage og ikke fra side til side. Sænk skuldrene og hæv brystet.

BLIK OG NAKKE

- Sænk skuldrene og forsøg at slappe af i hagen. Det er unødvendigt at løbe rundt og spænde i kæben. Kig op og løb med en stolt holdning. Forsøg at slappe af i hele kroppen i stedet for at spænde.

3 gode øvelser til at finde det rigtige løbeskridt

De kan hjælpe dig til et bedre løbeskridt, hvis du tager øvelserne med ind i dit løb.

1. Ceļojums (hurtige fødder)

Arbejde med små, korte skridt fra et punkt til et andet, hurtige fødder som bevæger sig fremad. Her kan du mærke, at du virkelig har din hofte og fod i en lige linje i dit skridt.

Godt til: Finde rytme og løbeteknik

2. Skipošana (høje knæløft)

Arbejd med høje knæ, mens du bevæger dig fremad. Foden skal igen være aktiv og placeres under hoften. Træk både knæ og fødder op i knæløft.

Godt til at: Følge at du aktiverer hofte og core.

3. Hælspark
Spark hælen op, mens du bevæger dig fremad. Sørg for, at knæet altid peger lige ned.

Godt til at:Aktivere fodsætningen.

LÆS MERE: Nu kan du udfordre tyngdekraften med Under Armours nye løbesko

LÆS MERE: Chand Smith viser sine 7 bedste maveøvelser