Är dyrare mat bättre? Image

Is dyrare mat bättre?

Försäljningen av ekologisk mat bara ökar, men är en högre prislapp en garanti för bättre mat? Näringsfysiologen berättar när det är värt att lägga en extra slant på vad du stoppar i dig.

Du står i mataffären och väljer mellan gurkan som kostar tio kronor och den som kostar dubbelt så mycket. Wat is de verkligen någon roll om du mumsar på den ekologiska varianten med en saftigare prislapp eller den allra billigaste?

- Als het gaat om ekologiskt en konventionellt, dan zijn eko en Krav-märkt de beste manieren om verschillende dingen te doen, zowel voor hälsan als voor djur en natur. Als de mens de hele tijd op zoek is naar färska ekologiska grönsaker och frukter, dan is dat het faktiskt frysta som brukar vara lite billigare. De är minst lika bra och till och med bättre ibland, zegt näringsfysioloog Maria Michael.

Många väljer dyrare råvaror eftersom de upplever att smaken faktiskt är bättre, men lika många väljer ekologiskt i tron om att det också är ett bättre alternativ för hälsan än den billigaste varianten av samma råvara. Het is heel goed mogelijk om een goede oplossing te vinden voor de extra kosten die je maakt om een mat met een hoge kvalitet te kopen die veel kost. Een ekologiskt avfärdats som strunt av vissa skeptiker de senaste åren kan därför kännas förvirrande och irriterande.

- Det finns väldigt mycket information ute på nätet som talar illa om ekologiskt och Krav-märkt. "Det är inte så bra som vi tror" och så vidare. Maar het is een fortfarande generellt bättre voor människan, djuren, naturen en odlarna.

Met deze opmerking vertelt Maria Michael dat ze alles in het werk stelt om te ontdekken hoe de ecologische varianten kunnen helpen.

- Nej, generellt sätt får du ändå i dig mer nyttigheter än onyttigheter med frukt och grönt. Man ska inte vara rädd för att det finns bekämpningsmedel i konventionellt odlade grödor, hälsofördelarna är fler än nackdelarna i det stora hela. Je moet er alles aan doen om te zorgen dat je de juiste bekwaamheid hebt, zegt Maria Michael en fortsätter:

- Tvätta grönsaker och frukt så gott det går! Skillnaden i näringsvärde är inte så jättestor mellan ekologiskt och konventionellt, men visst finns det skillnader. Zelfs in de ekologiskt odlade grödor is er een grote verscheidenheid aan bekwaamheden, maar het is niet mogelijk om de problemen in de toekomst op te lossen.

Maria_michaelKostrådgivaren Maria Michael står bakom hemsidan Nutrilogi.se som bland annat erbjuder föreläsningar och hälsorådgivning. Hon har också tillverkat ett eget jordnötssmör med extra mycket protein!

Om ervoor te zorgen dat je meer kunt eten dan je denkt, vind je op de website van de Amerikaanse miljardenorganisatie EWG (Environmental Working Group) een lijst met de minst en meest geplaagde frukterna en grönsakerna.

På listan bland de råvaror som är minst sannolika att innehålla kemikalier och besprutningsmedel hittar du majs, lök, blomkål och grapefrukt. Den kallas för Clean fifteen.

Dirty dozen är en lista på de 12 råvaror som är mest besprutade. Dit kan allemaal worden gebruikt om ecologische varianten te vinden. Jordgubbar, spenat och nektariner är några av de livsmedel som toppar listan.

- Den listan can absolut vara bra att känna till, men får du då och då i dig något från den listan är det ingen fara. Helheten är det som är viktigt. Du får fortfarande i dig jättemycket nyttigheter i ett icke-ekologiskt äpple. Men jag förstår rädslan man kan känna. Folk skriver artiklar och visar skräckscenarier i filmer om till exemepel ett visst livsmedel, säger Maria Michael och fortsätter:

- Jag har jobbat med mat så pass länge nu och insett att det är helheten som är viktig, inte detaljerna.

Dus je hebt het, je hebt het - en je hebt het!

LÄS MER: 7 sanningar och myter om mat och hälsa