Det här äter svenskarna Image

Det här äter svenskarna

Svenskarnas matvanor 2017 är kartlagda. Kan du gissa vilken rätt som är den allra mest populära? (Nej, spaghetti och köttfärsås kommer först på en andraplats!)

Matkommunikationsbyrån Food & Friends presenterar för sjätte året Matrapporten, vilket är en undersökning som kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden. Nytt för i år är att nya pastarätter har klivit in på vardagslistan, soppa har fallit ut och vegetariskt klättrar både till vardags och under helgen. I fjol petades spaghetti med köttfärssås från förstaplatsen av kyckling med tillbehör, som toppar vardagslistan även i år.

Een jaarlijks terugkerend punt in het rapport is dat er meer aandacht is voor de hoge kwaliteit van de råvaror, terwijl er ook meer aandacht is voor de prijs. Er zijn olika åldersgrupper mot varandra, tot voorbeeld lägger 15-24 åringar betydligt större vikt vid rättvist producerad mat än äldre målgrupper.

- Det är tydligt att ambitionerna för förändringar är mer uttalade bland de yngre målgrupperna. Ze hebben een enorme belangstelling voor mat en houden van een sterke samensmelting. Vi ser det som ett riktigt generationskifte där de äldre kommer från ett paradigm då man litade på producenterna, till de yngre som är mer misstänksamma och söker garantier så som Fairtrade och liknande, kommenterar Pontus Dahlström, projektledare på Food & Friends.

Kanske är du en av allra som försöka äta lite nyttigare. Er zijn nog drie andere mogelijkheden voor de respondenten in deze rapporten: hoe ze de sokken pakken, hoe ze de grönsaker pakken en hoe ze de variëteit en omväxlande pakken. Alle åldersgrupper är överens om detta, samtidigt som handeln rapporterar att de enda kategorierna som ökade 2016 är kött och konfektyr. Det är förstås motsägelsefullt.

- Området mat och dryck är under förändring med flera olika strömningar, där det blir viktigt att göra rätt tolkningar och fortsätta gå djupet med vad som verkligen händer i de olika undergrupperna.

Det vegetariska är en tydligt ökande trend, där andelen som äter vegetariskt minst en gång i veckan går från 41 % förra året till 44 % i år. Dit geldt ook voor de kvinnorna, waarbij 51% van de mensen die minder dan een jaar vegetarisch zijn, 37% van de mannen zijn. De vegetariska ambitionerna är åldersstyrda med högre bifall bland de yngre. Vegetariseren is ook een goede manier om de trend te volgen. In contrast hiermee staat een rapport van Jordbruksverket dat rapporteert over de köttkonsumtionen ökade 2016.

- Vår tolkning av detta är en förändring där vi äter allt mer vitt kött, det vill säga att kycklingkött ökar medan andra sorters kött minskar, och att man som konsument tolkar det som en omställning även om totalen går upp.


Det vi äter

LÄS MER: Recept voor salladsälskare