Bli kvitt din löparskada

Hälsporre, löparknä och benhinneinflammation drabbar många löpare. Wat er ook gebeurt, het is moeilijk te genezen. Naprapat Krister Sellman vet hur du blir skadefri.

Als je springt, is dat een fantastische manier van bewegen, maar als je tyvärr bent, kan löpning ibland je helpen. Smärta i vaderna, benhinnorna, fötterna, hälsenorna eller knäna är mer regel än undantag. Ett säkert vårtecken är att landets naprapatkliniker fylls av patienter med just löprelaterade skador.

- Tot 80 procent van alle löpare heeft någon form av skada varje år, zegt Krister Sellman, inbiten löpare och legitimerad naprapat som jobbar på Naprapatlandslaget Malmö.

De reden waarom de löpning tot een ramp kan leiden, is dat de meeste mensen die op het schip liggen, niet in staat zijn om de gevolgen van dygnet op te vangen.

- Tre träningspass i veckan kompenserar inte för resterande timmar om du tillbringar dem stillasittande. De flesta löparskador vi ser är helt enkelt ett resultat av att patienterna saknar rörlighet, kroppskontroll och stabilitet. Dit in combinatie met het feit dat de patiënt tussen de nul en de honderd gaat in de träningen in de stället om ervoor te zorgen dat de jukstarta leder tot skador leidt. Kroppen är fantastisk på att anpassa sig till fysisk aktivitet, men det tar tid.

Als je onder of na een löptur känner att kroppen protesterar på ett eller annat vis funderar du kanske över om du borde gå till en specialist. Frågan är bara när det är "så pass illa" att det är läge att söka hjälp.

- Generellt är att det är bättre att trappa ned på löpningen och söka hjälp i ett tidigt skede än att vänta för länge. Als je voor meer lengte kiest met een skada, kan de rörelsemönster enras en fler strukturer negatief zijn voor de kroppen. Dit geeft aan dat een skada beter is dan een skada die langer meegaat.

Kanske kan du bli din egen detektiv och försöka lista ut vad som är orsaken till just ditt problem, och vad du ska göra åt det, med hjälp av naprapat Krister Sellmans råd nedan.

Probleem: je hebt een zwakke plek in het brein, dat vaak in de buurt van je huis ligt, en je komt er niet onderuit als je op een kilometer afstand bent.
Trolig diagnose: Löparknä.
Förklaring: På utsidan av låret sitter en senplatta (som heter iliotibialbandet). Den går från utsidan av höftbenet och fäster in på utsidan av knät. Saknar du stabilitet eller styrka i höften eller bålen och är stel i sätesmuskulaturen kan detta band bli stelt och börja komprimera eller gnaga mot utsidan av knät och orsaka smärta.
Expertens råd: - Trappa ned på löpträningen, massera utsidan av låret och stretcha sätet. Om dit te voorkomen moet je na een paar dagen een specialist zoeken. Akupunktur av iliotibialbandet kombinerat med stabilitetsträning brukar ge bra resultat, säger naprapat Krister Sellman.

Probleem: je hebt een stel en een muis in je hielen onder uppvärmningen. Vaak is det bättre när du blir varm, för att sedan bli värre efter du sprungit. Du känner dig ofta stel på morgonen.
Diagnose: Hälsenetendinos.
Förklaring: Hälsenan är kroppens starkaste sena men är ändå ett vanligt besvärsområde för löpare. Smärtan zit vaak tussen drie en vijf centimeter boven het hoofd en kan worden verwijderd bij het dragen. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat dit probleem zich voordoet, maar het is belangrijk dat de patiënt een stelstel heeft in de vadmuskulaturen en geen styrka of rörlighet in de fötterna.
Expertens råd: - Har du inte haft besvär så länge brukar det hjälpa med vila från löpningen kombinerat med excentriska tåhävningar. Det är en form av tåhävningar där du går upp på tå med hjälp av båda vaderna för att sedan sänka dig långsamt ned på ena foten. Als een smärtan inte ger med sig eller blir värre av de excentriska tåhävningarna är det läge att besöka en specialist. Behandling av vadmuskulatur och stötvågsbehandling av hälsenan brukar ge goda resultat.

Probleem: Ont på insidan av smalbenen några kilometer in i löppasset. Sällan smärta i vila men ofta trycköm på insidan av skenbenet.
Trolig diagnose: Medialt tibiasyndrom.
Förklaring: Benhinneproblematik är kanske den vanligaste löparskadan och drabbar de flesta löpare någon gång. Denna skada kallas ofta felaktigt för "benhinneinflammation", trots att det väldigt sällan förekommer en inflammation. Orsaken är ofta otillräcklig fot- eller höftstyrka och stelhet i vaderna. Benhinnorna har en väldigt stor tendens att reagera på ökad träningsmängd eller byte av underlag. Muskler, senor och ben hinner helt enkelt inte anpassa sig för den ökade belastningen.
Expertens råd: - Att vila från löpningen och stretcha underbensmuskulaturen brukar hjälpa. Om det inte går över av sig själv är det viktigt att du ser över din löpteknik, börjar med stabiliseringsträning av fötterna, knäna och höften samt får hjälp med behandling hos specialist. Akupunktur en stötvåg zijn twee van de vele behandelingsmethoden. Als smärtan lokaliserad till en liten punkt är det extra viktigt att söka hjälp, det kan vara en stressfraktur.

Probleem: Smärta på framsidan eller insidan av hälen och ont under foten. Ofta stelt på morgonen och bättre när du blivit varm.
Trolig diagnose: Plantarfasciit.
Förklaring: Hälsporre drabbar många och inte bara löpare. Generellt kan man säga att fotstyrkan hos den "moderna människan" är riktigt dålig. Trånga och smala skor gör att fötterna numera ser mer ut som spjut än så som fötter ska se ut. Det är också den huvudsakliga orsaken till att du blivit drabbad av plantarfasciit. Met de liggende fotofunctie wordt een fotovalvet gemaakt en wordt de stöttande struktuur in het midden van de hielen beter zichtbaar. Om det pågår länge kan det bildas en förkalkning in mot hälbenet, det är detta man kallar hälsporre.
Deskundigenadvies: - Je kunt je voorbereiden op het gebruik van löpningen en självbehandla met stretching en het masseren van fotsulan. Det kan du göra genom att till exempel rulla foten på en golfboll. Om smärtan inte minskar är det läge att söka hjälp. Plantarfasciit brukar svara bra på stötvågsbehandling kombinerat med fotstyrkeövningar.

Probleem: Ett plötsligt hugg i vaden när du kör snabba intervaller eller längre pass än vanligt.
Trolig diagnose: Gubbvad.
Förklaring: Gubbvad är en bristning i vadmuskulaturens inre del och drabbar oftast män över 40 år. (Även gummor och personer yngre än 40 kan givetvis få gubbvad.) Gubbvad är inget du hittar i medicinsk litteratur men används så ofta att det nästan blivit vedertaget. Skadan är i själva verket små bristningar i vadmuskulaturen som uppkommer av att du belastar vävnaden mer än vad den tål. Det är vanligt att ha små känningar och stelhet i vaden under en tid innan det hugger till och börjar göra mer ont.
Expertens råd: - Smärtan går vanligen över ganska fort, men den har byggts upp under lång tid och den går sällan över helt om du inte gör något åt det. Excentriska tåhävningar can hjälpa men det är bäst att ta hjälp av en specialist som hjälper dig med behandling och rehabiliteringsprogram.