Elitlöparen Kristofer Låås: "Vegansk mat har hjälpt mig att prestera på topp" Image

Elitlöparen Kristofer Låås: "Vegansk mat har hjälpt mig att prestera på topp"

Vegansk mat kan hålla dig friskare så att du kan träna oftare och mer regelbundet. Topspaar Kristofer Låås vertelt hoe veganskost en löpning hand in hand gaan.

Kristofer Låås är en av många elitidrottare som rensat ut alla animalier från köket. In een kort tijdsbestek is hij veranderd van een medioker beweging tot een löpare beweging. Så här tänker han kring vegansk mat och hur hans kost påverkar löpningen.

- Det började med att jag läste en bok där de gick igenom hur djurindustrin fungerade. Dan kan jag je motiveren om een overzicht te krijgen van de massaproductie van kött en hoe je djuren daar behandelt.

SHOPPA HÄR: Löparskor van Adidas

Därefter testte Kristoffer Låås en zijn sambo att helt sluta med animalier.

- Det blev snabbt som en livsstil, som gav fördelar miljömässigt men också för min egen hälsa. Ik ben van mening dat ik het beste uit mezelf kan halen, maar het enige wat ik kan doen is een beetje frisheid vinden om een nieuwe weg in te slaan.

Löpning SL20 vegansk kostKristoffer Låås är en av Adidas löparambassadörer. Här ser ni honom i den nya löparskon SL20, för snabba träningspass och tävlingar på kortdistanser.

Vegansk mat och löpning

Att vegansk kost är lättare att smälta och gör dig lätt i kroppen upplever de flesta som testar lite veganska recept, men det finns fler fördelar.

- För några år sen blev det till exempel en supertrend att dricka rödbetsjuice innan ett lopp, eftersom rödbetor liksom baljväxter innehåller en stor mängd nitrat som ökar syresättningen i kroppen. Tänk dig att den effekten får jag av min kost varje dag och varje pass, i stället för bara strax innan en tävling.

Det sagt så ska vegansk mat inte ses som en genväg till bättre resultat i löpningen.

- Jag tror inte att det är en turboknapp till att prestatera på topp, men man kan ju säga så här att det har gått väldigt fort för mig att nå eliten. Förut åt jag halvdan kost med mycket husman och jag upplever i efterhand att det tog väldigt mycket energi från min vardag.

Vandaag zijn er veel meer idrottare die hun energie kunnen combineren met een hoge prijs. Så har det inte alltid varit.

- Toen ik nog veganist was, was dat nog nooit zo geweest als nu. Nu is dat heel goed gelukt. De vlogica is interessant en als je weet hoe goed dit is voor mig, kun je ook testen hoe je je eigen förutsättningar kunt optimaliseren.

Adidas Running Käka vegansktKristofer Låås tillsammans med Adidas-kollegan Henrik Fallenius i nya Adidas SL20, en snabb löparsko för korta distanser och tävling!

Vilka näringsämnen kan veganer lätt få brist på?

Det sagt så kan veganismen kännas långt bort för många. Wat doe je als voorbeeld voor je dagelijkse frukost, zodat je zoveel energie hebt als je nodig hebt?

- Jag gillar torkad frukt och kanel på havregrynsgröt. Det som är bra med torkad frukt är att det är snabba kolhydrater. Je kunt ook een lichte hempafrön of solroskärnor gebruiken, die mijn energie, magnesium en mineralen in een kleine hoeveelheid binnenkrijgt. Till gröten can du ta havremjölk, rismjölk eller liknande, säger Kristofer Lås och fortsätter:

- Jag är väldigt skeptisk till komjölk eftersom det känns onaturligt när man tänker på vem det är till för. Dessutom innehåller många havredrycker tillskott av B12 och järn, vilket är viktigt för dig som är vegan. Speciellt om du är kvinna.

Efter träning är kvarg, drickyoughurt eller en bar ett vanligt återhämtningsmål. Frågan är vad du som vegan ska äta i stället?

- En grön smoothie skulle jag säga är bäst. De basis bestaat uit verschillende bladgrönsaker die magnesium, järn en B12 bevatten. Je kunt variëren tussen apelsin, bananen en appels, voor een goede vitaminehuishouding, en spetsa met ingefära en bär, zegt Kristofer Låås en utvecklar:

- Ju mer bladgrönsaker du har i din smoothie desto bättre. Maar er zijn nog meer fouten. Vätskan är annars det viktigaste efter träning. Det är det som är bra med en smoothie!

Dus als je de kroppen wilt zien, doe het dan:

  1. Handla varor utan innehållsförteckning. Satsa på råvaror som inte processerats, utan är så färska som möjligt. Hellre bönor och linser än färdiga quornfiléer!
  2. Färgglatt är alltid bra! De sterrenfärgen met als voorbeeld rödkål, tomaat, paprika en morot är ett tecken på att grönsaken innehåller mycket antioxidanter som behövs för att hålla dig frisk.
  3. Bladgrönsaker och baljväxter är det som ger mest av det du behöver som vegan. Je kunt variëren tussen verschillende soorten, maar je kunt er ook voor kiezen om je veganist te worden. Bovete is een voorbeeld van een superproduct dat je kunt gebruiken als både gröt en als vervanger voor pasta.

LÄS MER: Maaltijd voorbereiden! Tänk såhär när du lagar matlådor för veckan

SHOPPA HÄR: Löparskor för maxad prestation