Kiropraktoren zoeken in hun spørsmål

Vondt i knærne når du løper? Smerte ved halebenet av trening? Verker det i korsryggen? Hier zijn de beste tips!

Vi lot følgerne på vår Facebook-side stille hvilke spørsmål de ville til kiropraktoren Niklas Hollerup, som jobber på Lomma kiropraktorklinik og Chiropraktikakuten i Limhamn. Zij is een vriendelijke man.

kiropraktorn Kiropraktoren Niklas Hollerup coacht Sportamores kunder til bedre helse.

"Vondt i knærne når jeg løper"

Gustaf Larsson spør: Jeg får vondt på innsiden av kneet når jeg løper. Wat moet je doen om dit te voorkomen?

Kiropraktoren Niklas Hollerup svarer:
Hei Gustaf! Løping is een fantastisch soort training, waarbij het grootste voordeel is dat het zo vloeiend gaat als je zelf enkelt og greit kan velge tid og plass. Dessverre er løping ofte veldig todimensjonelt, om du ikke løper i terreng, noe som gjør at noen muskelgrupper må jobbe veldig hardt.


De manier waarop je je voelt, is vanelig als je de hoft, knær en ankler en de løpesteg onderkent. Het probleem dat je oplost is vanlig. Als je het probleem niet kunt oplossen, kan het een combinatie zijn van verschillende dingen, zoals het skelet, het bevegelsesmønster i hoft, kne of ankel på grunn av dårlig stretching eller dårlig aktivering av setemusklene. Om du er dårlig på å aktivere setemusklene, eller om de er svake, skapes det en ubalanse der du får økt belastning på innsiden av knærne. Jeg ville også sett over om du har en tendens til fotpronasjon, noe som kan gi kollaps i fotbuen.


Jeg anbefaler deg først og fremst å få en dypere undersøkelse av kneet ditt fra en teraupeut som for eksempel en kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut. Begynn, eller fortsett, å styrketren med fokus på å styrke sete med knebøy og utfall, med eller uten balanseplate. Waarom leg ik een been voor een monster walk of heup external clamshell med hjelp av gummibånd? Functiegericht en gecontroleerd!

"Låsninger i hoftekammeret

Anna Gustafson spør: Jeg vil løpe, men får alltid så vondt i knærne, ofte ett av gangen. Trener bare kondisjonstrening men er noen perioder hvor jeg må hvile det vonde innimellom. Har nå forsøkt nye sko uten resultat, dessverre. Får til tider låsninger i hoftekammeret også. Wat moet je doen?

Kiropraktor Niklas Hollerup svarer: Hei Anna! Bij Gustafs tilfelle is het heel leuk om de styrke en de stretch te vinden, zodat je de løpingen kunt bewegen. Als je låsninger in je hoftekammeret doet, kun je de vele årsaker tegenkomen, maar ofte kommer det veldig mye av at hoftebøyerne er veldig tighte og skaper et annerledes bevegelsesmønster i hofteleddet. Det igjen har innvirkning på løpesteget og kan øke belastningen på dine knær ved løping.

Jeg synes du skal gå og få kroppen undersøkt, slik at du kan få behandling for dine hofteproblem. Får du kontroll på hofteproblemet med stretch og styrke, så tror jeg at knærne og løpingen kommer til å gå bedre!

"Knuffel in het halebenet"

Wivica Dohsé spør: Jeg får et hugg i og rundt halebenet av trening. Det som føles rart er at markløft og knebøy går fint, mens vanlige ryggløft der jeg ligger på mage og løfter ryggen gjør veldig vondt? Det gjør vondt å lene seg bakover, men ikke fremover? Håpløst!

Kiropraktor Niklas Hollerup svarer:
Hei Wivica, for å kunne hjelpe deg må jeg vite om smerten har kommet smygende eller om det var en spesifikk hendelse som du kommer på eller som du tror startet problemet ditt?

Het belangrijkste dat jeg denkt als de ryggløft gir smerte men markløft samt knebøy fungerer bra, is at du havner mer i extension når du gjør ryggløft sammenlignet med markløft og knebøy.

Ga naar een dyktig terapeut die je kan vertellen hoe het met je Ryggrad en dit bekken gaat. Manipulasjon og mobilisering av ledd har direkte innvirkning på nervesystemet, muskler og ligament, noe som kan være nøyaktig det kroppen din behøver.

"Trøtt i nedre delen av ryggen

Cecilia Granberg spør: Jeg kan lett føle meg trøtt og få vondt i nedre delen av ryggen. Er ellers også veldig støl der. Heb je tips voor hoe je kunt komen?

Kiropraktor Niklas Hollerup svarer: Hoi Cecilia! Dit is een van de grootste problemen die mijn patiënten hebben. Hoe zit het met trainen en stretchen? Ofte har pasienten hatt problem med trøtthet gjennom en longre period, noe som gjør at det kreves trening for å styrke korsryggen og stretching for å øke smidigheten, men fremfor alt trengs det jobbing for å lære seg å aktivere ryggen og få kroppen til å bruke rett muskler igjen.


Heb je yoga getest? Jeg can anbefale både hatha- og viryayoga, som både styrker og strekker ut kroppen.

"Hvordan skal jeg overvinne min hyperaktive piriformis?"

Sofia Larsson spør: Hvordan skal jeg overvinne min hyperaktive piriformis? Ik heb een fysioterapeut en een naprapat gevonden, maar de...

Kiropraktor Niklas Hollerup svarer:
Hoi Sofia! Piriformis is een spier die vaak moeilijk te diagnosticeren is, omdat de patiënt onder zijn sterkste knie, setemuskelen, zit. Har du symptomer på nummenhet eller smerte nede i benet på samme side? Ofte ved slike symptomer er hoftebøyeren veldig tight på samme side som problemet er. Om hoftebøyeren på forsiden er kort blir baksiden, altså sete/piriformis, inaktivt, trøtt og til slutt irritert.


Jeg synes du absolutt ikke skal gi opp! Ga naar een kiropraktor voor een nieuwe analyse van dit probleem. Kanskje behøver du en ultralyd for å sikre at den diagnosen du har blitt gitt er korrekt? Kjemp videre!

"Støl på morgenen

Joakim Engwall spør: Jeg får vondt i korsryggen og nede over den ene rumpeballen når jeg har sitti, samt er veldig støl på morgenen. Waarom doe je dit?

Dat zegt kropraktor Niklas Hollerup: Hoi Joakim! Jeg går rett på sak: Hvor flink er du på å stretche i sammenheng med trening? Muskelstølhet i korsryggen kan ofte ha med at det finnes knuter i ryggraden din som ikke beveger seg som vi skal bevege seg. Als er problemen zijn, kan het zijn dat er een onstabiliteit of "låsning" in de ryggen is. Als ikke virvlene beveger seg som de skal, blir musklene rundt trøtte, støle og tighte. Hoe lang heb je dit al gedaan? Har du holdt på med det lenge synes jeg du skal oppsøke en terapeut for å undersøke ryggen samt muskultaturen din. Det er også viktig å se over din soveposisjon og at din seng er rett for nettopp din sovestil.


LES MER: Lær deg å lytte til kroppen