5 virhettä, joita teet salilla
Pienillä virheillä voi olla suuria seurauksia. Vähennä loukkaantumisriskiä ja maksimoi tulokset välttämällä näitä tavallisia virheitä kuntosalilla. Tunnettu PT Staffan Eklund neuvoo miten.
Yli 55 000 henkilöä seuraa personal trainer Staffan "PT-Staffan" Eklundia Instagramissa ja vielä useimmat seuraavat hänen blogiansa täällä: Finest.se. Ehkä hänen charmikas ilmeensä on houkutellut niin monia seuraajia - mutta hän ei olisi koskaan päässyt tämänhetkiseen tilanteeseen, jos hän ei olisi taitava siinä, mitä hän tekee. Hän on työskennellyt personal trainerina kuusi vuotta ja tietää, mitä virheitä monet tekevät treeneissään - ja kuinka näitä virheitä vältetään.- Mitä enemmän treenaat, sitä enemmän huomaat, kuinka vähän oikeastaan tiedät asiasta. Kaikkien pitäisi ymmärtää, että kukaan ei koskaan ole täysin oppinut ja että treenaukseen pitäisi suhtautua nöyrästi. Sinulla pitää olla uteliaisuutta ja halu kehittyä ja oppia, taustoista huolimatta, olit sitten PT tai kuntoilija, Staffan Eklund sanoo leveä hymy kasvoillaan.
PT-Staffan on tottunut treenaan yksittäisiä asiakkaita ja ryhmiä.
Tavallinen virhe: Käytät liian raskaita tai liian kevyitä painoja
Tangon painojen määrä ei ole ratkaiseva asia, itse nosto, taivutus ja työntäminen pitää tehdä oikealla tekniikalla. Jätä ego kotiin, monille se on pahin vihollinen. Pitkässä juoksussa painojen heiluttelu huonolla tekniikalla tai alentuneella liikkuvuudella ei ole mikään hyvä idea.
- Suurimmalla käsipainoilla ei automaatisesti saa parhaimpia tuloksia. Sinun pitää löytää oikeanlainen rasitus ja oikeanlaiset toistot ja sarjat jokaiselle liikkelle. Oikea paino on sellainen, jota voi käsitellä hyvällä tekniikalla. Kannattaa mieluummin ottaa kevyempi paino ja aloittaa sillä jos tunnet olosi epävarmaksi. Tekniikka on kaiken A ja O, PT-Staffan sanoo.
Väärän painon ei tarvitse olla liian raskas paino, joskus sinun pitäisi myös painostaa itseäsi nostamaan hieman enemmän.
- Yleisesti pojat nostavat liian raskaita painoja ja tytöt liian kevyitä, PT-Staffan sanoo.
Ota kuntosalien peileistä apua jos olet epävarma tekniikasta! Voit myös pyytää apua ystävältä, joka tietää tekniikasta. Ota yhteyttä personal traineriin jos et itse, tai jos ystäväsi eivät tiedä, miten liikkeet tehdään. Uskalla kysyä!
Älä katsele liikaa, mitä muut tekevät salilla, sillä et voi tietää, onko heillä taitoa vai luulevatko he vain tekevän oikein - muiden liikkeet voivat olla huonompia kuin mitä itse teet.
- Virheiden tekeminen on ihan okei. Mutta muista, että mitä monimutkaisempi liikkeesi on, eli mitä useampia kohtia liikkeessä on, on tekniikka sitä tärkeämpi, sillä loukkaantumisriski lisääntyy. Jos et hallitse tekniikkaa, tulet ennemmin tai myöhemmin satuttamaan itsesi jos teet kerta toisensa jälkeen liikettä huonolla liikeradalla. Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Jos hallitset tekniikan, minimoit myös loukkaantumisriskin ja maksimoit tulokset.
Tavallinen virhe: Skippaat lämmittelyn
Älä aloita treeniä kylmiltäsi tekemällä nostoja heti nollasta sataan. Valmistele keho tulevaan tekemällä kunnollisen lämmittelyn.
- Lämmittele kunnolla, niin edellytykset hyvään suoritukseen paranevat ja loukkaantumisriski vähenee, PT-Staffan sanoo.
Omista ensimmäinen vartti lämmittelylle, näin verenkierto lähtee kunnolla käyntiin, lihakset saavat kunnolla verta ja jänteet ja nivelet saavat myös liikettä. Muista lämmitellä oikeita kehonosia.
- Joskus näen, että ihmiset juoksevat kymmenen minuuttia juoksumatolla ja sitten he tekevät raskaita nostoja pään yläpuolella. Tällöin kannattaisi lämmitellä crosstrainerilla tai soutulaitteessa, jotta olkapäät ja lapaluut aktivoituvat. Tee mieluusti myös liikkuvuustreenejä, tasapainoharjoituksia ja muita liikkeitä kuminauhalla ja kepin avulla.
Monet ovat niin kankeita, että he eivät edes pysty istumaan kyykyssä. Tällöin syvät kyykyt hyvällä tekniikalla ovat vaikeita.
Tavallinen virhe: Käyt salilla koska kaikki muutkin käyvät salilla
Jos haluat muuttaa elämäntyyliäsi sellaiseksi, että treenauksesta tulee luonnollinen osa arkea, kannattaa valita treenimuoto, josta pidät. Tämä lisää todennäköisyyttä, että treeni tulee todella tehtyä.
- Salille meneminen vain sen takia, että muutkin käyvät salilla, ei motivoi sinua pitkään. Yritä sen sijaan löytää jotain, josta itse pidät, sillä jos laji tuntuu hauskalta, tulet myös jatkamaan sitä.
Monet motivoituvat tietystä tavoitteesta. Kymmenen kilometrin juoksu tietyssä ajassa, se, että jaksaa kantaa ruokakassit kotiin tai että pystyy tekemään tietyn määrän leukoja voivat olla asioita, jotta treeni tulee tosiaan tehtyä.
- Alussa on usein helppoa, mutta sitten kun motivaatio pettää, olisi tärkeäää tietää, miksi käyt salilla. Älä tee asioista monimutkaisia, tee kaikki mahdollisimman helpoksi. Onko sinulla vain 30 minuuttia? Selvä, anna kaikkesi puolituntisen ajan sitten! Se on parempi kuin koko treenin skippaaminen. Paras treeni on sellainen, joka tulee tehtyä.
Tavallinen virhe: Muutat liikaa asioita kerralla
Syksy tarkoittaa monelle uutta alkua. Jos olet yksi heistä, jotka haluavat päästä vauhtiin treenien kanssa, kannattaa tämä tehdä järkevällä tavalla:
- Tulet takuuvarmasti epäonnistumaan jos päätät olla salilla seitsemänä päivänä viikossa, syödä vain kanaa ja broccolia ja lopettaa tupakoinnin ja alkoholinkäytön yhdellä kertaa. Siinä on liikaa muutoksia. Tee sen sijaan välitavoitteita. Sinun pitää alkaa tekemään kävelylenkkejä ennen kuin voit alkaa juosta.
Riskinä on motivaation romahtaminen ja petyt itseesi, kun et pysty tekemään sitä, mitä olit ajatellut. Mieti uudestaan ja kysy itseltäsi: Onko tämä liian suuri muutos vai ihan toteutettava? Tee yksi muutos kerrallaan.
- Yksi asia kerrallaan. Aloita liikkumalla hieman enemmän. Sitten voit syödä vaikka syödä terveellisesti kahtena päivänä viikossa ennen kun lisäät määrää neljään päivään. Älä ole ehdoton. Treenaus vie aikaa, joten anna sille oma aikansa ja muistuta itseäsi, että pienet edistysaskeleet ovat parempia kuin paikoillaan pysyminen.
Tavallinen virhe: Treenaat liian yksipuolisesti
Sinun pitää haastaa itseäsi jos haluat tuloksia salitreeneistäsi.
- Kehomme ovat mahtavan viisaita ja sopeudumme aika nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, että tietty treeni voi antaa hyviä tuloksia alussa, mutta sitten keho tottuu ja treenistä tulee miellyttävää eikä niin haastavaa. Silloin pitäisi nostaa painoja, vaihtaa liikkeitä, vaihtaa liikkeiden järjestystä, tehdä useampia tai harvempia toistoja tai jotain muuta, jotta treeni kehittyisi.
Klassinen virhe on omien vahvuuksien treenaus, jolloin omien heikkouksien vahvistaminen jää vähälle. Ehkä haluaisit myös kokeilla jotain uutta, mutta et uskalla. Jos epäröit ryhmäliikuntatunteja, niin varaa vain paikkasi ja kokeile! Jos päinvastoin olet utelias painonnostosta, niin mene sinne ja kokeile.
- Henkilökohtaisesti treenaan enemmän sitä, missä olen huono, mutta asia ei aina ole ollut näin. Onneksi olen ymmärtänyt, että jos vahvistan heikkoja lenkkejäni, kehityn vielä paremmaksi siinä, missä olen jo ennestään hyvä. Monet unohtavat esimerkiksi liikkuvuustreenit, mikä hidastaa heitä monissa liikkeissä. Treenaa monipuolisesti ja haasta itsesi, näin tulokset tulevat nopeammin.
PT-Staffan valmentaa asiakkaitaan Tukholmassa ja hän järjestää myös treenimatkoja.