Test av Salomon Speedcross 5 Image

Test av Salomon Speedcross 5

Salomon Der Speedcross 5 ist leicht zu bedienen, stabil und hat ein hohes Maß an Komfort. Dank des ansprechenden Designs können die Testpersonen den Trailskon bis zum nächsten Tag ausprobieren.

Salomon Speedcross är en riktig storsäljare som älskas av många. Nu har Salomon släppt en ny version av sin populära trailsko, Speedcross 5. Auch wenn die alten Versionen nicht mehr die gleichen sind, wurden die Modelle überarbeitet und das Testfeld im Herbst vervollständigt. Häng mit demras djupdykning (oder scrolla direkt ned till sammanfattningen om du har bråttom)!

Test av: Salomon Speedcross 5

Salomon Speedcross 5

Damskon finns i färgerna: Blå, svart och lila/orange.

Herrskon finns i färgerna: Röd, svart, blå och grön.

Användning: Passar både träning och tävling.

Terräng: Lerig och mjuk i första hand, men egentligen all teknisk skog. Passar inte på asfalt.

Vikt: 330 Gramm.

Storlek: Gå gärna upp 2/3 i storlek mot vad du har i sneakers. Storlekarna är jämförbara med Nike och Adidas, så om du har ett par löparskor från Adidas eller Nike hemma så kan du ta samma storlek i Speedcross 5. (Tips! Titta på vad du har för storlek i UK i stället för EU, det kan göra det enklare att hitta rätt.)

Sammanfattning: Mångsidig, stabil och dämpad trailsko som passar alla underlag och sträckor. Riktigt prisvärd och dessutom snygg.

Testpanelens utlåtande:

Allmänt

Testpanelen tycker att det här är en riktigt bra terrängsko som passar bra för både långa och korta rundor i skogen, eller ute på hala klippor i skärgården där du behöver extra grepp. Den står emot rötter, stenar och gegga, men gör sig inte lika bra på asfalt.

- Likt de flesta trailskor trivs Speedcross 5 ganska dåligt när du springer på ren asfalt. Skorna nästan ber en att springa nere i diket i stället för på trottoaren. En kilometer på asfalt på väg till skogen är helt okej ändå, vilket får ses som ett gott betyg för en trailsko, säger en av killarna i testpanelen.

Skon är riktigt slittålig och klarar av att få stryk och verkligen användas. Faktum ist, dass die Schuhe auch dann gut sind, wenn Sie einen Hund haben und in die Sonne gehen wollen, denn sie sind sehr dünn und unterlegen, wenn man sie mit Turnschuhen anzieht.

- Jag upplever 5:an som en ganska rejäl uppdatering från Speedcross 3 och 4, även om den är trogen samma grundkoncept som en stabil, dämpad och mångsidig trailsko. Der beste Beweis dafür ist, dass der Schuh mit allen Untergründen, wie Snö, Slask, Blöt Sten, Grus, Grus, Lera und Vidare, gut zurechtkommt.

Passform

Grundpassformen är densamma som tidigare, men något förfinad. In diesem Bereich finden Sie ein angenehmes, dehnbares und leichtes Tragegefühl wie in den anderen Speedcross-Varianten. Mit dem Foto können Sie selbst herausfinden, wie Sie den Speedcross am besten nutzen können. Testpanelen noterar att Salomon har slimmat ned modellen, vilket gör att skon känns lättare i allmänhet och vandringskänga-feelingen vissa hade med 4:an är borta.

- Storleksmässigt upplever jag som har ganska små och smala fötter att den är true to size. Ich hoffe, dass viele andere Menschen die Modelle in kleinen Größen tragen können, denn wenn du nur eine kleine Größe trägst, kannst du auch eine große Größe tragen, so eine der Testpersonen auf dem Prüfstand.

- Passformen är liknande tidigare modeller, fortfarande något liten så gå gärna upp en storlek. Möjligen lite mer plats i tåboxen i den här än i föregångaren, vilket säkert välkomnas av de med lite bredare fötter, säger en av de manliga testarna.

Löpkänsla

Precis som tidigare modeller i serie har skon ganska hög drop med sina 10 millimeter, så den kvalificerar sig knappast som en minimalistisk trailsko. Die Testpanels haben gezeigt, dass Sie einen guten Markenkontakt und ein gutes Preis-Leistungs-Verhältnis erzielen können.

- Jag har sprungit trail i några år nu, testat många modeller genom Sportamores testpanel och jag gillar verkligen Salomons modeller som jag nu testat en del olika av. Speedcross 5 är absolut en av mina favoriter eftersom den har väldigt bra fäste och ändå känns flexibel och följsam. Den ger bra känsla i löpningen och samtidigt bra grepp. Jag tror att den här skon skulle passa även dig som inte är en så van löpare men som vill testa trail, säger en av kvinnorna i testpanelen.

Wenn Sie sich für eine andere Version entscheiden, können Sie die Dateien wiederherstellen, aber Sie müssen sich auch für diese entscheiden. Man märker att Salomon har jobbat för att göra skon stabilare.

- 5:an har ännu mer dämpning i framfoten tycker jag, så den passar bättre för längre och hårdare stigar. Det betyder inte att den är så pass mjuk att den är bra för varierande underlag när du springer både på asfalt och i skogen, utan den är specialutformad för skogslöpare, säger en av killarna i panelen.

Grepp

Greppet är ännu bättre än på föregångaren, man märker att Salomon har jobbat med med sulan. Det har alltid varit bra grepp på Speedcross, men den här gummiblandningen är ännu vassare än tidigare.

- Skons grepp är oklanderligt bra när du kommer ut på det ojämna underlaget. Tittar du under skon och jämför med 4:an så ser det ut som att Salomon ökat på dubbarnas längd en aning. Det gör att denna modell fullständigt äger fuktigt gräs, lerig skog, ojämnt grus och andra OCR-typiska underlag, säger en av killarna i testpanelen.

Just greppet är förstås något av det allra viktigaste för en trailsko. Trots att ovandelen är mer dynamisk än tidigare är det fortfarande en ganska stel sko om man jämför med många andra och du känner hur foten är inkapslad och stabil, det i kombination med det fina greppet gör att du kan lita på skon när du är ute och springer.

Gestaltung

Utseendemässigt är skon mer enfärgad, ton i ton och mer solid i sitt uttryck än föregångaren. Allt ser integrerat ut, utan fula sömmar och annat som sticker ut. Der allgemeine Trend im Jahr 2019 ist, dass die Schuhe im Mittelpunkt stehen, und in diesem Bereich werden sie mit einer Stabilitätsfunktion und einem modernen Endprodukt ausgestattet.

- I egenskap av att köra en del OCR-lopp, träna ute i terrängen samt att jag tidigare testat Speedcross 4 såg jag med spänning fram emot Salomons senaste tillskott. Redan när jag öppnade kartongen slogs jag av den fräcka designen. Den skiljer sig kraftigt mot den svartgrå Speedcross 4 jag har hemma, som jag upplevde som väldigt sansad och tillbakadragen och som mer påminde om en vandringskänga än en stöddig OCR-sko. Denna modell har helt vänt på spelreglerna. Jag känner mig stöddig på gränsen till mallig när jag snörar på mig denna ljusblåa modell. De påminner faktiskt om en tuff fotbollssko och jag tänker att om Zlatan skulle vara med i Tough Viking, så skulle han bära dessa, säger en av killarna i testpanelen.

Trailskor är inte känt som den snyggaste skovarianten, men nu har tillverkarna förstått att det går att göra en sko som både är superfunktionell och snygg.

- Designmässigt så är den snygg för att vara en trailsko. De monokroma färgskalorna, som helrött eller helsvart, ger ett fint intryck. Jag kommer att bära dem även när jag inte är ute i skogen, säger en av kvinnorna i testpanelen.

Snörning

Vissa personer ryggar tillbaka lite när de ser en snabbsnörning, men systemet Quicklace som finns på Speedcross är underbar!

- Snörnngen är grym, älskar att det tar två sekunder att ta på och sedan sitter de som en smäck på foten. Snabbsnörning är också superbra när du är kall om fingrarna men vill justera snörningen utan att stanna upp för länge - bara att dra åt, säger en av kvinnorna i testpanelen.

När du drar åt snabbsnörningen så får du en perfekt fit efter din fot eftersom de kramar åt hela foten. Det känns nästan som att foten blir fastflätad, vilket ger en stabil känsla.

- Snörningen är ypperligt konstruerad med den återkommande fiffiga fickan där du enkelt gömmer snörningen. Du kannst Snörena i plösen stoppa så att de inte hänger och stör. Snabbsnörningen är superenkel att använda, det är omöjligt att göra fel, säger en man i testpanelen.

Sammanfattning

Skon är en fullträff och ett givet köp om du är på jakt efter en läcker trailsko med utmärkta egenskaper. Speedcross 5 är värd varenda krona. Vill du ut och springa i skogen är det här rätt köp för nästan alla.

- Om du specifikt är ute efter en avskalad lättviktssko, som kanske mer lämpar sig för OCR-löparen som gillar plywoodhinderbanor, kan det finnas bättre alternativ för dig, tipsar en kille i testpanelen.

Precis som Speedcross 4 är det i stort en mycket bra trailsko, de är lika på många sätt men femman har ännu bättre grepp och stabilitet. Du can springa obehindrat på vått och lerigt underlag utan att behöva oroa dig för att fötterna ska glida iväg, vilket ger fantastisk frihetskänsla.

- Lämna stan, stick ut i skogen, spring och njut! säger en tjej i testpanelen.

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av Salomon Speedcross

LÄS MER: Så här kan du styla dina Speedcross 5