Välj rätt cykelhjälm Image

Välj rätt cykelhjälm

Huvudfrågan är los! En svensk uppfinning har revolutionerat skyddet i cykelhjälmar.

Wenn Sie die Zykelbehälter aus dem Wasser holen, können Sie den Kedjan und die Pumpen ausschalten. Du kannst sogar schauen, ob dein Zykelhjälm in Ordnung ist.

- Das ist ein Vorteil für alle, die ein Fahrrad kaufen möchten, sagt Joakim Gozzi, Marktmanager bei Shimano.

Ska du köpa en ny hjälm är det troligt att den har den så kallade Mips-tekniken i sig, en svensk uppfinning som på senare år revolutionerat konstruktionen av hjälmar.

- Mips håller på att bli standard, det är redan ett 30-tal varumärken som har tekniken i sina modeller. Vi har den i allt från barnhjälmar till tävlingshjälmar, säger Joakim Gozzi.

Mips-tekniken har utvecklats på KTH i Stockholm. Den bygger på att hjälmen har ett extra lågfriktionslager som är utformat för att möjliggöra en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen. Statistik har visat att kraften som huvudet utsätts för vid ett fall sällan kommer rakt mot huvudet, utan snett. En hjälm med Mips minskar då kraften som huvudet utsätts för

- Tester har visat att det gör stor skillnad vid sneda islag och skyddar hjärnan på ett mycket bättre sätt, säger Joakim Gozzi

Mips-tekniken är inte synbar eftersom den inte påverkar tjockleken eller materialet på hjälmarna. Damit das funktioniert, müssen die Hände auf den Boden gelegt werden.

- Das Wichtigste ist, dass die Kleiderschränke rätt storlek sind, einige Kleiderschränke und Modelle haben unisex-storlekar, andere haben olika storlekar für Männer und Frauen. Kontrollera storleken noga, säger Joakim Gozzi.

- Hjälmen ska sitta så tight på huvudet som möjligt, men det går bra om du får plats med en tunn mössa under. Hakbandet ska vara åtdraget men du ska kunna få in ett finger mellan. Se också till att hjälmen inte sitter för långt bak på huvudet, det är vanligt. Vissa hjälmar har en vertikal justeringsfunktion som gör att du kan justera den framåt och bakåt för optimal placering på huvudet

mipsGiro Sonnet Mips är en populär hjälm som finns för både män och kvinnor. Ordinarie pris 1 395 kronor. Hela Sportamores utbud av cykelhjälmar hittar du här.

Wie lang ist Ihr Zykelhjälm?

- Jag tycker du ska byta hjälm var tredje år om du använder den dagligen. Den mattas ut av väder, vind och svett. Kraschar du ska du kolla hjälmen noggrant så att den inte är trasig.

Hur tar jag bäst hand om min cykelhjälm?

- Undvik att sätta klistermärken eller måla på hjälmen, det minskar funktionen. Rengöringsmedel kan också påverka materialet.

Kan jag använda den till annat?

- Du kannst das Cykelhjälm använda när du cyklar. Det finns hjälmar som är multicertifierade och har ett bredare användningsområde till både skateboard, cykel och inlines. Wenn du Downhill-Mountainbike oder BMX fährst, hast du ein gutes Gefühl dafür, wenn alle Fahrer leichtfüßig sind.

Wenn du ein gutes Fahrrad hast, das auch noch gut aussieht, ist das eine gute Möglichkeit, es zu kaufen. Är du intresserad av ett par cykelglasögon hittar du all vår cykelutrustning här.

LÄS MER: Här är Sveriges vackraste cykelvägar

LÄSMER: Dags att köpa cykelskor