Enkel massage för spänd nacke Image

Enkel massage för spänd nacke

Det ökar cirkulationen och gör dig avslappnad – här är 3 lätta massagerörelser för dig som har en spänd nacke. Dags att kräva en massage av din partner!

Massage sätter i första hand igång blodcirkulationen. Det är även avslappnande ut rensar ut slagg från kroppen, såsom mjölksyra.

– Du samlar inte bara på dig mjölksyra när du tränar hårt, utan du gör det dagligen när du exempelvis spänner dig för att du fryser eller oroar dig. Tack vare att du både blir avslappnad av massage och att det ökar cirkulationen förebygger du att mjölksyra samlas i kroppen och kan därmed förebygga kommande smärta, säger Anna Koverhult, utbildad hud- och spaterapeut samt lärare på Hudvårdshögskolan IBS.

Ska jag massera ömma ställen?

– Om du har ont någonstans är det mycket troligt en muskelknut eller spänning som har uppstått för att du samlat på dig mjölksyra, som sedan trycker på nerven. Du bör verkligen massera ömma ställen för att få ordning på dem, så undvik det inte.

Hur behandlar jag en muskelknut själv?

– Leta reda på knuten och tryck sedan på den med tummen eller knogarna. Tryck hårt på knuten i fem sekunder, lätta sedan på trycket i fem sekunder och upprepa processen ett par gånger. Det som händer då är att du stryper blodflödet till det spända området för att sedan lätta på trycket, vilket får blodet att forsa dit och på så sätt rensar området. Tänk på att det kan kännas värre innan det blir bättre, så bli inte rädd om du får lite extra ont på de irriterade områdena eller i huvudet dagen efteråt.

Anna spaterapeutAnna Koverhult arbetar som lärare på Hudvårdshögskolan IBS innefattande kunskap om bland annat en klassisk, svensk massage.

5 smarta tips!

  1. Har du ingen massagebänk hemma? Lägg filtar och handdukar på ett större köksbord.
  2. Det mest optimala är att hålla nacken i en rak och avslappnad position. Ta hjälp av en hårt rullad handduk som du lägger i en oval form på bordet.
  3. Glöm inte att spänna mage och rumpa när du masserar någon annan. Det är inte bara händerna som ska jobba.
  4. När tummarna blir trötta kan du ta hjälp av knogarna.
  5. Har du något liniment hemma? Många ingredienser i liniment, som mentol och pepparmynta, ökar blodcirkulationen och bibehåller på så sätt effekten av massagen längre.

Nackmassage – 3 enkla övningar

Uppvärmning: Effleurage

Först måste du värma upp vävnaden på området du masserar innan du kan gå djupare och hårdare. Börja därför med varsamma strykningar, med hjälp av hela händerna, från bakhuvudet ut längs övre delen av axlarna. Du kan även knåda axlarna och nacken lätt för att få igång cirkulationen, innan du går djupare.

#1. Finger frictions

Även kallat "dra huvudet-greppet". Ställ dig framför personens huvud. Börja med strykningar från skulderbladen med hjälp av fingertopparna, upp längs med nacken och avsluta med att ta tag i benkanterna av bakhuvudet och luta dig något bakåt. Många spänningar samlas precis under benkanten så nyp till ordentligt.

#2. Frictions around bony area

Börja med att känna längst med hårfästet i nacken för att hitta bakhuvudets benkant. Det är där du kommer fokusera den här rörelsen. Arbeta med en hand i taget. Gör en strykning med första handen, upp längst med nacken och dra försiktigt upp eventuellt nackhår. Gör sedan ytterligare en strykning med den andra handen och stanna till precis under benkanten av bakhuvudet där du masserar i små cirklar med hjälp av tummen och fingrarna. Personen kan komma att få lite huvudvärk efteråt, vilket är helt normalt och beror på att blodtrycket sänks när du får massage.

#3. Finger phalanges friction

Fortsätt stå framför personens huvud och böj in fingrarna på samma sätt som apor gör när de går. Stryk sedan med hjälp av knogarna längst med nacken till början av skulderbladen. Fokusera på de mjuka delarna på kroppen, det vill säga inte direkt på ryggraden eller skulderbladen. Den här rörelsen gör du för att komma ännu djupare och kunna ta i mer än du tidigare gjort.

LÄS MER: Massage för stel nacke och rygg

LÄS MER: Foamrolling: 6 övningar för rygg och nacke