Boost-dämpning som är skonsam för knä och höft, lättviktsskor för de snabba tempopassen eller snygga varianter som extraknäcker som sneakers? Elitlöparen Charlotte Arvered har testat Adidas nya löparskor!
Charlotte Arvered är elitlöpare, vår nya ambassadör och har sprungit i Adidas löparskor i flera år. Vi bad henne ta reda på vilka av Adidas löparskor för dam som är bäst i test - här är hennes svar!
Samtliga löparskor i testet finns även i herrmodell som har samma specifikationer. Det som kan skilja en dam- och herrsko åt är passformen. Här hittar du alla Adidas löparskor för herr.
Boostar löpningen
Testattu: Ultraboost 20
Finns i färgerna:
Hur känns skon på foten?
- Den här skon sitter som en smäck från första gången du tar på den. Adidas Ultraboost har varit en personlig favorit från att den första modellen kom ut och för varje nytt släpp tycker jag bara att den blir än bättre och snyggare, säger Charlotte Arvered.Vad tycker du om ovandelen?
- Det stickade materialet på ovansidan av skon omsluter fötterna på ett skönt sätt och ger en strumpliknande komfort samtidigt som det stabiliserar. Materialet har även en ventilerande effekt. Nackdelen med den stickade ovandelen är att den inte är speciellt motståndskraftigt mot väta och vind. Om det är riktigt kallt ute kan det vara skönt att ha ett par varma strumpor, och om det regnar mycket väljer jag helst inte skor med en stickad ovandel.Vilka fler fördelar finns det med skon?
- Hälkappan är mjuk och flexibel vilket möjliggör naturliga rörelser och ger inget obehagligt tryck på hälsenan. Skon har stöd för fotvalvet. För mig som har ett neutralt löpsteg, men med ett relativt högt fotvalv sitter den riktigt bra och skönt.Hur är dämpningen?
- Boost-materialet ger riktigt bra energiåtergivning vilket ger en fjädrande och elastisk känsla varje gång foten sätts i marken. Det gör också att man kan springa långa pass utan att underben eller fötter blir stumma.Hur är greppet?
- Yttersula med gummit Continental gör greppet oslagbart och dessutom finns ingen risk att det fastnar stenar eller grus i sulan.Vad tycker du om designen?
- Designmässigt tycker jag verkligen att Adidas har lyckats med nya Ultraboost 20 - den perfekta skon att ha på ett långpass som avslutas med en brunch på stan.Vem passar Ultraboost 20 för?
- Skon passar både mindre och mer erfarna löpare. Det finns inget krav på framfotslöpning.Ultraboost 20 gör sig bäst på hårt underlag så som asfalt men jag brukar även springa med den på grusvägar och prepparerade terrängspår.
Vilka distanser rekommenderar du att man springer i den här skon?
- För mig är Ultraboost 20 en distanssko som jag gärna tar på mig både för kortare distanspass runt 6 kilometer, men även på långpass upp mot 30-35 kilometer. Det är ingen sko jag springer intervaller i eftersom jag tycker att den är lite för klumpig för det, även om det är en väldigt lätt sko för att vara så pass dämpad. Ultraboost 20 är skomodellen som jag springer mina allra flesta löppass i just för att den funkar på olika underlag och distanser. Tack vare Boost-materialet och dämpningen så klarar jag av att springa många mil i den utan att känna mig sliten.Responsiv dämpning möter en snabb look
Test av: Ultraboost PB
Finns i färgerna:
-
Svart/oranssi
-
Svart/vit/oranssi
-
Vit/svart
- Svart
- Vit/röd (Psst! Den här versionen av Ultraboost 20 är tillverkad av 40% återvunnen plast).
Vad tycker du om Ultraboost PB?
- Ultraboost PB är lik Ultraboost 20 på många sätt. Precis som Ultraboost 20 har den en responsiv mellansula i Boost, yttersula i gummit Continental som ger riktigt bra grepp och samma innersula med stöd för fotvalvet. Precis som Ultraboost 20 har den också en snabb och snygg look, säger Charlotte Arvered och fortsätter:
- Den stora skillnaden mellan Ultraboost PB och Ultraboost 20 är ovandelen som är i olika material. Ultraboost PB har ett meshmaterial som ger en annan passform. Det upplevs som lättare och tunnare, starkare och styvare som behåller formen samt att det ger bättre ventilation och därmed är bättre anpassat för varmare klimat. På grund av att ovandelen inte är lika flexible som på Ultraboost 20 blir passformen något smalare.
Vilka fler skillnader finns det från Ultraboost 20?
- Hälkappan är mer minimalistisk än Ultraboost 20 och därmed inte lika mjuk och vadderad, men den är trots det mycket bekväm. Skosnörena är något tunnare och styvare än Ultraboost 20 och plösen består av ett tunt neopren-material.
Vilken distans skulle du rekommendera?
- Samma distanser och underlag som för Ultraboost 20.
Hur skulle du sammanfatta Ultraboost PB?
- Ultraboost PB är en optimal sko för lite snabbare pass och för pass när det är varmt ute eftersom att de andas bra. Skon har inte samma komfort och flexibilitet som Ultraboost 20.
Är Ultraboost PB snabbare än Ultraboost 20?
- Nej, personligen skulle jag inte säga det eftersom att vikten bara är marginellt lättare. Men det är en annorlunda passform på löparsko som känns lite tightare och snabbare på foten, även om den faktiskt inte är det. Vilken sko du gillar bäst av Ultraboost PB och Ultraboost 20 är mer en smaksak. Personligen är jag ett större fan av Ultraboost 20 då jag gillar det lite mjukare materialet när jag ska springa distanspass. En stor fördel med Ultraboost PB är att meshmaterialet står emot regn betydligt bättre än det stickade primeknit-materialet.
Lättviktssko för tempopass
Testattu: SL20
Finns i färgerna:
Vad tycker du om SL20?
- SL20 passar till kortare distanser och intervaller, men de kan också användas vid tävling. Skon är anpassad för löpare med ett neutralt löpsteg och i och med den relativt tunna sulan skulle jag vilja påstå att den passar bäst för de som landar på mellanfoten eller framfoten.
Hur känns skon på foten?
- SL20 är väldigt bekväm, inte som mängträningsskorna Ultraboost PB och Ultraboost 20, men jämfört med många andra lättviktsskor känns den mjuk, dämpande och mer "förlåtande". Trots sin lätta vikt upplevs den som mindre belastande för kroppen att springa i. Därmed så behöver man inte vara någon elitlöpare för att ha den här skon.
Vad tycker du om dämpningen?
- Mellansulan har inte Adidas klassiska Boost-dämopning utan består till 100 procent av Lightstrike som är betydligt lättare och snabbare än Boost. Tack vare att materialet är så lätt så har man kunnat fylla på med mycket material som ger dämpning utan att skon blir tyngre. Stötdämpningen är lätt nog för explosiv snabbhet och responsiv nog för att inte trötta ut underben och fötter.
Vem passar SL20 för?
- SL20 är perfekt för nybörjaren, motionären och elitmotionären som vill ha en snabbare "sko nummer 2". Ovandelen i mesh ger utmärkt ventilation och stödjer foten.
Vad tycker du om designen?
- Designnen är supersnygg med de tre ränderna som hämtat inspiration från japansk kalligrafi.
Hur är greppet?
- Greppet är riktigt bra och det finns ingen risk att det fastnar stenar eller grus under sulan. Skon gör sig bäst på asfalt men funkar även bra på grusvägar eller preparerad terräng. Det är absolut en sko som jag skulle kunna springa med på Lidingöloppet eller andra terränglopp med liknande underlag.
Finns det någon nackdel med skon?
- Nej, det gör det factiskt inte. Jag tycker att den är fantastisk. Men när jag ska springa riktigt snabbt skulle jag ändå föredra Adizero Adios framför SL20 eftersom den skon har Boost-dämpning samt att den är något lättare än SL20. Komfortmässigt slår däremot SL20 den lättare Adizero Adios.
Vilka är de främsta fördelarna med skon?
- Passformen, skon sitter precis så tight och bra på foten som man önskar när man vill trycka på, samt vikten som är mycket lätt. Den är även väldigt prisvärd!Snygg sko för de erfarna löparna
Test av: Adidas Focus Breath
Finns i färgerna:
Vad tycker du om Focus Breath?
- Focus Breath är väldigt skön på foten, från start, men jag upplever att jag blir väldigt trött i underbenen och vaderna när jag springer distansrundor över 10 kilometer i dem.
Hur känns skon på foten?
- Skon är skönt uppbyggd med stöd för fotvalvet och för mig som har ett neutralt steg med relativt högt fotvalv passar den perfekt. Hälkappan är tunn, vadderad och ger ett skönt stöd samtidigt som den ventilerar bra. Plösen är tunn och har en vadderad förstärkning som ger extra komfort och gör att skosnörena inte trycker för hårt mot ovandelen av foten.
Vad tycker du om designen?
- Designmässigt är den minimalistisk, stilren, diskret och nätt.
Hur är dämpningen hos Focus Breath?
- Stötdämpningen består varken av Adidas klassiska Boost-material eller Lightstrike utan har i stället en flexible Bounce (som vissa av Adidas träningsskor har).
När ska jag springa i den här skon?
- Jag skulle säga att Focus Breath är optimal för lite mjukare underlag så som som grus eller preparerad terräng. Personligen tycker jag att den är lite för styv och hård för asfalt.
Vilka distanser passar den bäst för?
- Kortare distanspass på max 10 kilometer.
Och avslutningsvis, vem passar den?
- Det här är en modell för löpare som klarar en löparsko med lite mindre dämpning eftersom den kräver en hel del av löparen. En snabb intervallsko för den erfarna!
SHOPPA HÄR: Löparskor från Adidas
LÄS MER: Köpguide: Hitta rätt löparskor