Borde du träna två gånger per dag?

Att träna flera gånger per dag är inte reserverat för elitidrottare, men det är inte säkert att det ger bättre resultat. Så här ska du tänka om du vill svettas mer än en gång om dagen.

Allt fler satsar på mer än ett träningspass per dag för att motverka vår stillasittande livsstil. Du kanske springer på morgonen och kör ett tufft benpass på kvällen, även fast du har ett vanligt nio till fem-jobb, och känner dig jätteduktig. Men är det verkligen nödvändigt att träna så mycket?

- Man kan absolut träna mer än en gång per dag, men då är det viktigt att dela upp träningen för bästa resultat och återhämtning. De flesta elitidrottare tränar bra mycket mer än ett pass om dagen, om vi säger så. Men du måste ha något smart upplägg så att du inte tränar på ett liknande sätt vid exempelvis styrketräning, om du vill träna fler än en gång per dag, säger personliga tränaren Peter Ottosson, som är delägare i Homie Fitness på Östermalm i Stockholm.

Om du har sprungit eller styrketränat på dagen kan du ta en powerwalk på kvällen, tipsar han. Det är viktigt att varva lågintensiv med högintensiv träning, så att du kan prestera ordentligt under båda passen.

Hur mycket ska man egentligen träna?

- Allt beror på vilket resultat du vill ha. Det är klart att det är skillnad på motionär och elitidrottare. Det viktigaste är att träningen blir av och att inte ställa för höga krav på sig själv. Många går ut för hårt och slutar eftersom det är ohållbart eller drar på sig onödiga skador.

Att riva igång med två pass om dagen är faktiskt helt onödigt för de flesta. Erfarna motionärer som vill ha bra resultat kan sikta på 3-5 pass i veckan. Det räcker mer än väl, menar Peter Ottosson.

- För de som inte har träning som en del av vardagen och vill komma igång, skulle jag sätta ett minsta mål på två pass i veckan och se rest som bonus.

Hur märker jag att jag tränar för mycket?

- Överträning kan arta sig på många olika sätt: man kan se att resultaten minskar, känna sig trött och få en sämre återhämtning. Många gånger leder det till olika typer av skador. Som nybliven löpare kan du få ont i knäna och inflammationer i benhinnorna. Det är ganska vanligt när man går ut för hårt. Man kan samla på sig vätska när man tränar för mycket, känna en ökad stress och till och med gå upp vikt. Alltså få motsatt effekt! Man kan se på många gruppträningsinstruktörer som kör 2-3 pass om dagen att de får bättre resultat när de minskar träningsmängden. Mer träning är inte alltid bättre!

Vill du veta mer om Peter Ottosson kan du kolla in hans hemsida HÄR.

LÄS MER: Träningstips: Minimal tidsåtgång med maximalt resultat

LÄS MER: Video: Tuff backträning med viktväst