Den ultimata guiden: Tänk så här när du köper skaljacka till barnen
En riktigt bra skaljacka är ett måste vid aktivitet och lek. Här är precis allt du behöver tänka på.
Det finns lite olika sätt att se på vad en skaljacka är, men en skaljacka är alltid tänkt att vara det yttersta skalet på klädseln och skydda mot vind och väta.
- En skaljacka är ett väldigt smidigt plagg och lika användbar en regnig vårdag som en kallare höstdag. Anpassa klädsel utifrån behov, blir det för varmt kan man ta av en av tröjorna, men ändå behålla jackan på för fortsatt skydd mot regn och vind, säger Per Odqvist, produktchef på Didriksons.
SHOPPA HÄR: Alla våra skaljackor för barn
Hur är det med storleken, kan jag ta en lite större storlek för att barnet ska kunna ha den längre tid?
- På Didiksons jobbar vi med "extended size", så våra storlekar är anpassade för att du inte ska behöva gå upp i storlek. Köp den storlek ditt barn har i dag. Med vårt sätt att konstruera plagg kan du sedan sprätta en söm i fodret på insidan av ärmarna och släppa ut ärmlängden ett par centimeter, vilket gör att du kan förlänga användandet av jackan även när barnet växer.
Hur vet jag om en skaljacka andas bra?
- Barn svettas inte på samma sätt som en vuxen människa gör, så du behöver inte stirra dig blind på siffror som kommuniceras rörande andningsförmåga. Det är ofta svårt att jämföra dessa siffror eftersom olika testmetoder används och ofta anges inte ens vilken metod som använts, vilket försvårar jämförandet av dem.
Hur ska jag tänka då?
- Se till att barnet inte blir för varmt. När luften innanför jackan blir så varm att barnet svettas kan jackan öppnas upp, bara att få in lite frisk torr luft innanför "skalet" gör stor skillnad.
Vilken vattentäthet bör en skaljacka för barn ha?
- Det absolut viktigaste för att hålla barnet torr i en skaljacka är att granska plaggets konstruktion, inte att stirra dig blind på siffror. Vattentäta material är en självklarhet, men konstruktion och tejpade eller svetsade sömmar som håller över tid är avgörande för att jackan ska hålla barnet torr. 5 000 millimetrin vattenpelare räcker som regnskydd, förutsatt att alla konstruktioner vid dragkedjor och annat får vatten att rinna undan och inte in i plagget, finns på plats. Vill du köpa ett stabilare plagg som håller för långa dagar ute och för lek rekommenderar vi 8 000 till 10 000 millimeters vattenpelare.
Vad har du för materialtips gällande skaljackor för barn?
- Barn sliter oerhört mycket på sina kläder, lek kräver starka material. Polyamidmaterial och lite grövre strukturer ger längre hållbarhet än tunna polyestermaterial. Knän och rumpa är de partier som utmanas mest, så de får gärna vara förstärkta.
Vilka tekniska detaljer är bra att ha?
- Barn gillar att ha fickor att stoppa saker och stenar i, men se till så att jackan fortfarande är vattentät. Andra tekniska detaljer är justerbara ärmslut, midja och huva. Säkerhetsdetaljer som löstagbar huva och reflexdetaljer är också ett måste.
Håll koll på detta när du köper skaljacka till barnen!
Är det viktigt att en skaljacka till barnen är fluorkarbonfri?
- Ja, det ska undvikas av både barn och vuxna. Flourkarboner har visat sig hamna i natur och vattendrag och eftersom de är stabila kemiska föreningar tar det väldigt lång tid innan de bryts ned i naturen. De skadar bland annat fiskars reproduktionsbarhet och vi som äter fisk får också i oss dessa föroreningar.
Spelar det någon roll om skaljackan är en tvålagers- eller trelagerskonstruktion?
- En tvålagersjacka där yttertyget är vattentätt och jackan har ett löst hängande foder på insidan blir mjukare och lättare att röra sig i. På en trelagerskonstruktion är tre lager hoplimmade så att det känns som "ett tyg", vilket gör att jackan blir lite stelare men den är å andra sidan smidig att packa ned i väskan.
Hur gör jag för att livslängden på skaljackan blir så lång som möjligt?
- Håll den ren utan att tvätta sönder den. Tvätt och framförallt torktumling sliter en hel del på kläderna, men grus och smuts som sitter fast i jackan sliter också. Om olyckan är framme uppmanar vi att laga kläderna, vi har "repair kit" som vi erbjuder till kunder i form av nya remmar till byxavsluten och lagningslappar som du enkelt stryker på jackan för att laga ett hål.
Stämmer det att det är bra att tvätta skaljackor ofta, för att själva skalet då återaktiveras?
- En jacka bör tvättas emellanåt, men inte för ofta eftersom det sliter på materialet, någon gång per säsong eeller efter behov räcker gott. Det finns en behandling på utsidan av tyget som gör att vatten inte fastnar på tyget. Den slits bort med användning och tvätt. Lite värme, fem till tio minuter i torktumlare eller värmeskåp, efter att du tvättat produkten gör att den effekten återaktiveras.
LÄS MER: Så tvättar du din skaljacka