Hur ska en skaljacka sitta? Image

Hur ska en skaljacka sitta?

Varför fryser jag under vandringen? Hur ska skalplagg egentligen sitta? Experterna på Peak Performance har svaren!

Kläder som tål vind och vatten är att föredra vid aktiviteter utomhus. Oavsett som du klättrar, vandrar eller kör MTB krävs högfunktionella plagg som gör jobbet. När det kommer till just det yttersta lagret väljer många därför jackor och byxor i softshell eller skal. Anledningen är för att de valen av material hjälper kroppens naturliga system när det kommer till att hantera svett och det som händer i kroppen när du får upp pulsen.

LÄS MER: Softshell tai skaljacka - vad är skillnaden?

Vilken skaljacka ska jag välja?

- Det viktigaste med en skaljacka är att den håller dig bekväm och torr, så att du förhindrar nedkylning. Men för att den ska hålla måttet är det viktigt att jackan andas och är vattentålig, säger Erik Stensson, designer på Peak Performance och fortsätter:

- Materialet måste kunna ventilera ut fukt från kroppen, annars kommer svetten att kondenseras och kyla ned dig på insidan av jackan.

Peak Performance outdoor1.jpgAtt klä sig rätt på vandringen eller mtb-turen är viktigt för att du ska slippa frysa eller bli blöt. Peak Performances outdoorplagg är noga designade för att du ska ha en optimal upplevelse i naturen.

Hur ska en skaljacka sitta på kroppen?

- Den ska sitta bekvämt och ge dig god rörlighet. Därför är det viktigt att du provar jackan tillsammans med de lager du tänkt att ha under. Kläder i sig genererar ingen värme, det handlar om balans mellan kropp och lufttemperatur. Har du för tighta kläder finns det väldigt lite luft som kroppen kan värma upp, och på så sätt kan tighta kläder anses kallare, säger Erik Stensson och fortsätter:

- Samma sak om plaggen är för stora så att det finns för mycket luft mellan kropp och jacka. Är det för mycket obunden luftmassa i form av varm luft med svett från kroppen, kommer den hinna kylas ned och kondenseras innan den når skaljackan och kan transporteras ut.

SHOPPA HÄR: Allt inom outdoor

Topp 3 viktigaste egenskaperna hos en skaljacka:

  1. Vattentålighet. Det handlar inte bara om att jackan ska ha ett högt vattentryck så att du kan stå i en dusch med jackan på dig. Det handlar också om att jackan ska vara vattentät vid de små skrymslen och vid sömmar där det annars kan sippra in vatten. Det är de detaljerna som Peak Performance lägger ned mycket tid på när de konstruerar ett plagg.
  2. Andningsförmåga. Den är lika viktig som vattentåligheten eftersom du vill få bort fukt på insidan av jackan. Om du svettas mer än vad plagget kan transportera bort, kommer fukten att sätta sig som det gör på en fönsterruta. Vatten vill dra ihop sig och samlas, vilket sedan kan leda till att det kyler ned dig. Därför har Peak Performance många detaljer på sina plagg som säkrar hög andningsförmåga.
  3. Lätt att packa. Det kan kännas som en liten detalj, men det faktum att du lätt kan packa ned en jacka i en väska om du blir för varm under din utomhusaktivitet, är en stor fördel. Alla Peak Performances skaljackor och linerjackor konstrueras för att du ska kunna göra just det.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud från Peak Performance

SHOPPA HÄR: Kläder och skor för friluftslivet

LÄS MER: Testaa! Bästa promenadskorna för maxad komfort