Håller du andan när du öppnar din sportväska i rädsla för vilka odörer som frodats i den? Lugn, det går att få den att sluta lukta fy och istället dofta som ny. Hygieniaprofessori Marie-Louise Danielsson-Tham delar med sig av sina bästa tips.
Alla som någon gång glömt att packa upp sin träningsväska på kvällen efter ett svettigt pass vet att fuktiga träningskläder och duschhandduk inte skapar den ljuvaste av dofter.
Men det går att bli av med skunklukten. Sportamore Magazine ringde upp Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och legitimerad veterinär, för att få veta hur man får sportbagen och det som ligger i den att lukta fräscht igen.
- Mitt första tips är att se om väskan går att tvätta. Om inte det går så vädra den ut och in i direkt solljus. Ultravioletta strålar tar nämligen bort dålig lukt, säger hon.
Om inte solljus löser problemet kan man prova att ställa ned en skål med 24-procentig ättiksprit i bagen. Dra igen blixtlåset, låt det stå över natten och ättikspriten kommer trolla bort lukten.
Ett annat väsktips, som också kan användas för träningskor, är att göra flera små hål i plastpåsar och sedan lägga grillkol gjort av träkol i dem. Lägg ner påsarna i väskan eller skorna och låt träkolen dra åt sig odörerna under natten.
- Träkol är känt för att suga upp otäcka saker. Att man lägger det i en plastpåse beror på att kolet annars färgar av sig, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Ättika kan också användas till svettluktande träningskläder. Tvätta dem som vanligt, men blanda ättika i sista sköljvattnet och låt kläderna ligga i det omkring en halvtimme. Ta så mycket ättika i sköljvattnet att du känner en svag ättiksdoft.
Samma universalmedel kan också användas för att ta bort kalkavlagringar i vattenflaskan - häll ättiksyra i flaskan och låt stå över natten.
- Om man tycker det känns osmakligt med ättiksyra kan man lika gärna använda vanlig coca-cola, det är också surt och fungerar på samma sätt, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Och det går även att rengöra benskydd och annan utrustning som inte får maskintvättas.
- Jag skulle ta ljummet vatten och diskmedel och skrubba dem tills de blir fräscha.
För den som vill undvika att behöva ge sin sportbag och sina träningskläder första hjälpen mot ovälkomna dofter är Marie-Louise Danielsson-Thams råd att aldrig låta fuktiga saker ligga en längre tid i väskan.
- Träningskläder som är fuktiga, svettiga och fulla med hudrester blir ett eldorado för bakterier. Om de ligger tillsammans med en blöt duschhandduk i en varm och stängd väska kan de börja mögla på ett till två dygn, förklarar hon.
Marie-Louise Danielsson-Tham har aldrig mätt bakteriemängden i en sportbag men berättar att hon en gång odlat från brottarmattor.
- Brottarna hade fått bölder på kropparna och det visade sig att mattorna var fulla av stafylokocker, säger hon.