Lär dig shoppa smart med Sportamores materialguide Image

Lär dig shoppa smart med Sportamores materialguide

Vad är spandex och elastan, och vad innebär det egentligen att en söm är tejpad? Vi lär dig tolka ord och specifikationer som ofta förekommer på träningskläder.

Har du någon gång haft ett par riktiga favorit-tights vet du hur frustrerande det kan vara att inte hitta ett par nya av motsvarande kvalitet. Nyckeln till att ersätta dina favoritplagg är att kunna tolka orden och begreppen bakom de material och tekniker som gjort att de passat just dig. Här har produktexperterna bakom bland annat Blacc och Frontier satt samman en guide som gör att du snart kan navigera genom produktbeskrivningarna som ett proffs.

SHOPPA DIREKT: Kläder för henne och honom

Vanliga ord för material på träningskläder

Mesh

Mesh är ett stickat tyg med många små hål, lite som ett nät. Det används ofta i plagg som ska vara svala (till exempel löparshorts och toppar), men också på varmare plagg. Då placeras meshen strategiskt så det blir som ventilationshål på de platser där du ofta svettas (till exempel armhålorna och vid grenen). Ett väldigt tydligt exempel är de klassiska lagvästarna du hade på skolidrotten eller på fotbollsträningen som liten.

Ribbat

Ribbat tyg är tillverkat genom att man stickar aviga och räta maskor om vartannat, vilket gör att tyget får en randig struktur. Om du har ett par "randiga" favorittights är sannolikheten stor att du kommer gilla även andra ribbade kläder. Ribbade material återfinner du nämligen på flera olika typer av plagg och i flera olika kvalitéer. Allt från tunna bomullslinnen, till tjocka stickade tröjor eller seamlesstights.

Saumaton

Definitionen på Seamless är lite olika beroende på vem man frågar. Många tänker sig att seamlessplagg ska vara helt utan sömmar, men så är oftast inte fallet. Däremot har de ofta färre sömmar än vanliga kläder. Seamlessplagg stickas i ett stycke och kommer ut ur maskinen som en tunnel utan ändar. Eftersom plagget är tubformat från början slipper du de obekväma sömmarna på sidorna. Det finns också maskiner som stickar helt färdiga seamlessplagg, men det är betydligt mer kostsamt och därför ovanligt. Seamless är vanligt att hitta i speciellt tights för träning och yoga.

seamless tightsYogatights är ofta seamless. Här är ett par seamlesstights med meshpaneler på vaderna, men mesh kan också bestå av mindre hål och bilda ett nät.

Laserleikkaus

Laser cut innebär att man skär i tyget med laser. Ofta används det för att göra håldetaljer i plagg som bildar dektorativa mönster, eller för att skapa ett mer ventilerande tyg. Man kan också skära tyg med laser för att få snygga kanter. Då smälts eller limmas ofta kanten för att tyget inte ska repas upp. Laser cut används på trosor där man vill ha ett diskret avslut utan en tjock fåll i kanten, till exempel för att de inte ska synas under tights eller tighta klänningar.

7/8-kokoiset sukkahousut

7/8 syftar på en viss längd på tights. På en meddellång person slutar 7/8-tights en bit över ankeln. Man har helt enkelt kapat en åttondel från hellånga tights. 7/8-delstights är vanligt att köpa i syfte att få lagom långa tights om man är lite kort i rocken.

Capritights

Även capri syftar på en särskild tightslängd. Capritights slutar på vaden på en medellång person. De kallas också för 3/4-delstights (eftersom man här tagit bort en fjärdedel från hela längden). Man kan säga att det är ett mellanting mellan långa shorts och 7/8-tights.

Vanliga material i plagg med stretch

Elastan

Elastan är en polyuretan fiber som är mycket elastisk. Den används till töjbara textilier och plagg med stretch. Elastan tål kemikalier bra och är inte särskilt transparent. Materialet används bland annat i tyg till underkläder, strumpor och badkläder. Du hittar även elastan i många tights. Leta efter begreppet om du vill ha ett par tights med mycket stretch i och som är squatproof.

Polyesteri

Polyester är ett syntetmaterial som är tillverkat av olja. 55 procent av all världens textilmaterial är polyester. Polyester och alla varianter av materialet används alltså i väldigt många olika plagg. Allt ifrån regnkläder, sportkläder och stickade tröjor till underkläder, strumpbyxor och stretchjeans.

tights etnaEtna Tights från Blacc består av 85% polyester och 15% elastan. Du hittar tightsen här i två olika färger: blå och lila.

Polyamidi

Polyamid är en syntetfiber av plast som används i väldigt många olika produkter. Exempel på produkter där polyamid förekommer är kläder, skor, väskor, mattor, fiskelinor, köksredskap samt förpackningsmaterial i livsmedelsindustrin. Ganska mångsidigt, med andra ord!

Nylon

Nylon är en sorts polyamid, men är från början ett varumärke som lanserades av DuPont som började tillverka nylonstrumpor 1938. Nu för tiden är varumärket nästan synonymt med materialet, men i grund och botten heter det syntetfiber.

Spandex

Spandex, tai lycra, är en syntetisk väv med en polyamidbas, som nylon eller polyester. Spandex är unikt i det avseendet att det kan expandera upp till 600 procent från ursprungsformen, samt fjädrar tillbaka utan att förlora sin passform. Spandex är vanligt i alla stretchplagg för träning.

Vanliga egenskaper hos friluftskläder och regnställ

Tejpade sömmar...

...eller svetsade sömmar innebär att sömmarna är förseglade med tejp och inte släpper in vatten. Om en regnjacka inte har tejpade sömmar kommer vattnet till slut krypa in där, även om tyget i sig är vattentätt. Att en jacka har tejpade sömmar är med andra ord minst sagt viktigt om man ska ha en bra jacka när regnet står som spön i backen. Det är också en bra egenskap hos vandringsryggsäckar!

Vattenpelare

När man pratar om vattenpelare, eller vattenpelartryck, menar man hur stor mängd vatten (mätt i millimeter) som en kvadratcentimeter av ett material kan klara av innan vattnet tränger igenom. Ju högre vattenpelaren är, desto mer vatten kan materialet tåla. En vattenpelare mäts alltid på en ny produkt men den kommer alltid bli sämre vartefter plagget slits och tvättas. Vattenpelare hittar du i produktbeskrivningen till regnjackor, skaljackor och andra friluftsplagg. Tänk: ju högre vattenpelare, desto mer vattentätt.

Membran

Membran är något som ofta används vid tillverkning av ytterplagg som ska andas men samtidigt behöver vara vattenavisandeeller vattentäta. Konstruktionsmässigt är ett membran en tunn plastfilm som limmas på insidan av yttertyget. Det vanligaste är att plastfilmen är porös, alltså innehåller små håligheter som släpper igenom vatten i form av vattenmolekyler (ånga och svett), men stoppar vatten i form av vattendroppar. Alla membran är däremot inte porösa. Det finns de som fungerar på molekylnivå istället. Det innebär att håligheterna då är öppningar mellan molekylerna i materialet. Det intressanta med den typepen av membran är att de, precis som alla andra material, utvidgar sig när de blir varma. Då blir öppningarna också större vilket innebär att materialet andas bättre ju varmare omgivningarna är. Ett exempel på ett sådant material är Gore-Tex.

Två- och trelagersmembran

Det snackas också om två- och trelagerskonstruktioner och de siffrorna syftar på hur många lager som har laminerats ihop till ett material. En tvålagersväv består av yttertyg plus membran, medan ett trelagers även har ett slitskikt på insidan. För att ett tvålagersplagg inte ska slitas sönder av nötning på en gång kompletteras det ofta av ett nätfoder på insidan. Generellt sett har tvålagersmembran bättre andning medan trelagersvarianten är smidigare och har bättre hållfasthet. Du brukar hitta de båda typerna bland skaljackor, vinterjackor och andra ytterplagg.

outdoor no brandDet finns en hel del begrepp och ord som kan vara bra att kunna när det kommer till outdoorplagg.

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud av kläder

LÄS MER: Träna i rätt kläder och undvik skavsår