Offpist, javisst! Image

Offpist, javisst!

Hur ska jag göra? Kommer jag klara av det? Vilka prylar behöver jag? Ei, ei, ei, ei. Den här guiden innehåller i runda carvingsvängar allt du vill veta om offpiståkning.

Ta skidåkningen till nästa nivå genom att komma bort från liften, ljuden och människorna och i stället åka på orörda platser. Att åka offpist är en nervkittlande naturupplevelse, men den är inte helt ofarlig. Du måste ha koll på hur vädret varit de senaste dagarna, hur hög lavinfaran är och ha vett nog att aldrig åka ensam.

- Den viktigaste att tänka på innan du ger dig ut offpist är att ha med dig säkerhetsutrustning, som transceiver, spade, sond och lavinryggsäck, säger freerideåkaren Jana Lindqvist.
Det räcker förstås inte att ha med dig utrustningen, du måste också ha kunskap om den så att du vet hur du ska använda den. Gå gärna en lavinutbildning, så att du varit ute och tränat och känner dig säker på hur din transceiver fungerar, om olyckan skulle vara framme.

- För att hitta den bästa offpisten får du utforska det området du befinner dig i. Den kan befinna sig nära liften, eller en bit bort dit du måste hajka en halvtimme eller timme. Ett bra tips är att hyra en guide. Om du redan åkt en del offpist kan du leta efter mer orörda platser i världen och fortsätta att nöta på i både bra och dåligt underlag. Då blir du en bättre skidåkare som vågar mer.

jana
Jana Lindqvist toiminnassa.

Skidlärarens bästa råd

Rekommendationen är att du ska vänta med offpist tills du känner dig trygg med att ta dig ned för röda backar.

- Alla kan egentligen åka offpist, men det är mer krävande både balansmässigt och kraftmässigt än att åka i preparerade nedfarter. Det gäller framförallt i Sverige, där det oftast är mer blandade underlag, säger Kalle Hallert, examinerad skidlärare med nio säsonger i bagaget.

Vilka är de vanligaste misstagen nybörjare gör när de åker offpist?

- Att de tar i lika mycket som i pisten när de svänger. Beroende på före finns det stor risk att skidorna hugger fast och att du ramlar, så försök i stället att åka lite mer avvaktande. Känn hur skidorna reagerar på underlaget när du trycker till i svängen och anpassa din åkning på hur mycket snön svarar, tipsar han.
Har du något experttips jag kan tänka på?

- I djupare lössnö, framförallt utomlands, är regel nummer ett: Never follow tracks! Jag har sett massor av veckoturister i Alperna som gör misstaget att glatt följa spår där de inte har en aning om var de hamnar. Det är livsfarligt! Du riskerar att åka ut för ett stup eller ramla ned i glaciärsprickor, som ligger gömda under snön. Hyr en guide eller åk med en vän som hittar i området!

kalle

Kalle Hallert vet hur du klarar av även de tuffaste backarna.

Prylarna som höjer upplevelsen

Skidåkning är en riktig prylsport, och att köpa nya grejer varje år är i många kretsar mer regel än undantag.
- Det är för att man alltid vill ha det senaste, haha. Vi som åker mycket tröttnar på våra prylar och vill ha ny design på utrustningen. Varje år kommer dessutom nyheter som många bara "måste" ha. Just nu drömmer jag om att få åka och tura med mina nya turgrejer på någon avlägsen topp där det är magisk utsikt, säger Jana Lindqvist.

Utrustningen kan också påverka prestationen och upplevelsen ute i skidbacken. De bästa skidorna för offpist är de som är lite bredare.
-
Åker du mycket i Sverige skulle jag rekommendera ett par allround-skidor som även funkar bra i pist, men som är lite bredare än renodlade pistskidor. Åker du ofta utomlands och är en duktig skidåkare rekommenderar jag ett par rockerskidor, som är helt överlägsna i offpist, men har vissa begränsningar i pisten eftersom de har spannet åt fel håll, säger Kalle Hallert.


Tekniktipsen du måste ha

I en preparerad pist

Grundpositionen i en pist är att du ska stå med lika mycket tryck under hela foten i en lätt nedhukad position med armarna lätt böjda rakt fram. Tänk fotbollsmålvakt som ska ta en straff. Ha axelbrett mellan skidorna.
Offpist i skare
Lägg lite mer tryck på hälen och var väldigt "mjuk" och följsam i åkningen. Känslan ska vara att du åker på äggskal, tar du i för mycket kommer skidorna fastna. Lugna, mjuka, fina svängar och svängar "upp" mot backen för fartkontroll bärgar för ett säkert skaråk.

→ Offpist i djupare lössnö
Även här ska du stå lite mer på hälarna men även att hålla ihop skidorna lite mer, för att få mer flytkraft, så att skidorna inte gräver ned sig. Tänk på att minimera rörelserna, lås överkroppen mot skidorna om du åker stora eller mellanstora svängar. För kortsväng ska överkroppen vara i fallinjen och skidorna jobba sida till sida under dig. Försök känna efter hur mycket du ska ta i när du svänger, tar du i för mycket kan skidorna svara (svänga) för mycket, vilket gör det lätt att tappa balansen.


Smultronstället för dig som är erfaren offpiståkare

Alagna, Italia

Som en av tre byar i det stora skidsystemet Monterosa Ski ligger Alagna i den brantaste och östligaste dalen. Det är en liten pittoresk by där du aldrig behöver stressa över att lössnön ska bli uppåkt! Välj mellan lättåtkomlig offpist i Valle Del Olen, skogsåkning under Punta Jolanda eller riktig storbergsåkning. Från toppen av Punta Indren (där det inte finns några preparerade nedfarter) har du flera magnifika åk på över 1 500 höjdmeter att välja mellan. Med stidhudar och rep för korta firningar kan du dessutom nå legendariska åk som La Malfatta eller Punta Vittoria, för dig som är riktigt erfaren. Det verkliga mandomsprovet är couloiren Marinelli som startar på 4 000 metriä höjd och oftast är åkbar i april.