Så får du bättre resultat av din träning Image

Så får du bättre resultat av din träning

Uteblir de önskade resultaten trots att du tränar? Då behöver du ta del av PT:ns tre hemligheter. Med små knep får du stora effekter!

För att en personlig tränare ska kunna ge sina klienter så bra resultat som möjligt måste vissa saker säkerställas. Det handlar om intensitet, kosten och återhämtningen, enligt personliga tränaren Claus Thordsen.

PT-hemlighet nummer ett: Ju mer intenitet, desto bättre resultat.

Får du inte de önskade resultaten, trots timtals av slit i gymmet? Det beror troligen på att du har för låg intensitet.

- Oavsett vilken typ av träning du gör, är det viktigt att intensiteten är hög. Glöm hur många timmar du är i gymmet. Det är inte antalet timmar som avgör dina resultat, utan inteniteten i träningen och hur mycket du får gjort. Sluta flexa framför spegeln och ta gymselfies, och börja lyfta i stället, säger Claus Thordsen.

Intensiteten bör vara så hög att du bara orkar köra på i samma tempo i 45 minuter.

- Ett bra sätt att öka intensiteten när du kör styrka är att göra övningarna i superset. Du kombinerar två övningar efter varandra som tränar olika muskelgrupper och kör dem utan att vila emellan. Utmana dig själv och kör med tunga vikter, det ska inte kännas lätt! Använder du lätta vikter kommer du behöva göra fler set för att ta ut dig ordentligt.

PT-hemlighet nummer två: Kosten är 70 procent!

Kosten är avgörande för att uppnå de resultat du vill, oavsett om du vill bli Pippi-stark eller siktar på att gå ned eller upp i vikt. Du kommer långt med sunt förnuft, säger PT:n Claus Thordsen.

- För att uppnå maximal nytta av din träning, är det viktigt att din kost är anpassad efter de mål du har. Den gamla klyschan "Du är vad du äter" stämmer faktiskt. Ät hälsosamt och varierat, undvik socker och halvfabrikat. Hur strikt du behöver vara beror på om du är glad motionär eller elitidrottare.

PT-hemlighet nummer tre: Återhämtningen är superviktig.

Lika viktigt som det är att planera träningen och kosten är att avsätta tid för återhämtning. Din kropp behöver tid för att hinna reparera musklerna efter träning och göra dem ännu starkare.

- Hur lång tid det tar för en muskel att återhämta sig beror på hur tränad du är. Det kan ta mellan 30 och 48 timmar innan en muskel har hämtat sig efter styrketräning. Ju bättre tränad du är, desto kortare återhämtningstid.

Dina sömnvanor påverkar återhämtningen. För lite sömn kan leda till ökad mängd stresshormoner i kroppen, som kan göra att du lägger på dig fett på magen och saktar ned din förbränning.

- Värna om din skönhetssömn. Du behöver den för att kroppen ska bli 100 procent efter ett tufft pass!

Text av: Claus Thordsen

LÄS MER: Så tränar Sportamore-modellen Johan