Så undviker du familjekaos vid matbordet Image

Så undviker du familjekaos vid matbordet

Svenska supernannyn Anna-Karin Wyndhamn vet hur du får matvanorna med ditt barn att funka - de här striderna bör du undvika och så bör du lägga upp maten!

Svenska supernannyn Anna-Karin Wyndhamn, som är doktor i pedagogiskt arbete och har bakgrund som gymnasielärare, står inför uppdraget att i Supernanny Sverige skapa harmoniska hem där familjemedlemmarna lyssnar på varandra, hjälper till i hemmet och äter och sover utan kamp och skrik. När vi på Sportamore träffade henne under TV3:s presskonferens förklarade hon hur du undviker bråk med ditt barn vid middagsbordet.

Bör föräldrar äta middag med barnen eller låta de små äta innan?

- Ensi kerralla yritän sanoa, että en todellakaan halua mennä tanssimaan. Duka inte upp till middag för barnen klockan sex och sedan för dig och din partner en timme senare. Att äta ihop är en jätteviktig social träning för barnet, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Mitt barn vill bara äta en specifik maträtt, vad ska jag göra?

- Du får utgå ifrån hur jobbig situation ni har kring mat och bestämma om du ska servera en eller flera rätter. Men är det en superpuckel att ta sig över varje dag? Servera det barnet äter. Om barnet exempelvis bara vill ha korv eller köttbullar, kör på det. För barnet äter också frukost, något på förskolan, lite frukt på eftermiddagen och så vidare. Det finns ändå en variation. Ofta låser sig barn kring tanken "just när jag är hemma på kvällen vill jag ha det där". Det är ett sätt för barnet att få vara med och bestämma. Och då tänker jag: Välj dina strider. Vill du att ni ska kunna sitta ned utan att skrika och gorma? Kör på korven. For så småningom kommer även den mest inbitna korvälskaren fråga efter en bit morot. Och bestäm dig, vad är viktigast: Att barnet njuter av just den maten du har lagat eller att ni sitter ned en stund och äter i lugn och ro hela familjen?

SupernannySupernanny Sverige med Anna-Karin Wyndhamn sänds på måndagar klockan 21:00 på TV3. Kuva: TV3/Johnny Wohlin.

Vilket är det vanligaste misstaget föräldrar gör när det kommer till barnens matvanor?

- Ett vanligt misstag är att köra ihop allt till en enda sörja. Man tänker att det är så bra med en gryta för då får du både med grönsaker och kött. Men barn vill ofta kunna se vad de äter, de vill ha det i små bitar och i små öar på tallriken. Låt barnen lägga upp sin mat på det viset.

Det blir alltid bråk när vi ska sätta oss och äta, vad ska jag göra?

- Jag tror ofta att föräldrar har stått och lagat mat väldigt länge och lagt ner sin själ i det. Sedan när de kallar barnet till bords är barnet mitt i en lek eller ett spel, vilket gör att han eller hon inte är redo att komma till bords då. Förvarna barnet i stället och säg exempelvis "När du har spelat klart den här rundan ska du komma till bordet och så ska vi sätta oss och äta".

LÄS MER: En god morgon med Kristin Kaspersen

LÄS MER: Därför borde du åka på träningsresa