Välj rätt cykelhjälm Image

Välj rätt cykelhjälm

Huvudfrågan är löst! En svensk uppfinning har revolutionerat skyddet i cykelhjälmar.

När du plockar fram cykeln ur förrådet på vårkanten ska du inte bara smörja kedjan och pumpa däcken. Du ska även se till att din cykelhjälm är i bra skick.

- Det borde vara självklart för alla som cyklar att ha hjälm på sig, säger Joakim Gozzi, market manager på Shimano.

Ska du köpa en ny hjälm är det troligt att den har den så kallade Mips-tekniken i sig, en svensk uppfinning som på senare år revolutionerat konstruktionen av hjälmar.

- Mips håller på att bli standard, det är redan ett 30-tal varumärken som har tekniken i sina modeller. Vi har den i allt från barnhjälmar till tävlingshjälmar, säger Joakim Gozzi.

Mips-tekniken har utvecklats på KTH i Stockholm. Den bygger på att hjälmen har ett extra lågfriktionslager som är utformat för att möjliggöra en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen. Statistik har visat att kraften som huvudet utsätts för vid ett fall sällan kommer rakt mot huvudet, utan snett. En hjälm med Mips minskar då kraften som huvudet utsätts för

- Tester har visat att det gör stor skillnad vid sneda islag och skyddar hjärnan på ett mycket bättre sätt, säger Joakim Gozzi

Mips-tekniken är inte synbar eftersom den inte påverkar tjockleken eller materialet på hjälmarna. För att den ska fungera måste hjälmen sitta på rätt sätt.

- Det viktigaste är att hjälmen har rätt storlek, vissa varumärken och modeller har unisex-storlekar, andra har olika storlekar för män och kvinnor. Kontrollera storleken noga, säger Joakim Gozzi.

- Hjälmen ska sitta så tight på huvudet som möjligt, men det går bra om du får plats med en tunn mössa under. Hakbandet ska vara åtdraget men du ska kunna få in ett finger mellan. Se också till att hjälmen inte sitter för långt bak på huvudet, det är vanligt. Vissa hjälmar har en vertikal justeringsfunktion som gör att du kan justera den framåt och bakåt för optimal placering på huvudet

mipsGiro Sonnet Mips är en populär hjälm som finns för både män och kvinnor. Ordinarie pris 1 395 kruunua. Hela Sportamores utbud av cykelhjälmar hittar du här.

Hur länge håller en cykelhjälm?

- Jag tycker du ska byta hjälm var tredje år om du använder den dagligen. Den mattas ut av väder, vind och svett. Kraschar du ska du kolla hjälmen noggrant så att den inte är trasig.

Hur tar jag bäst hand om min cykelhjälm?

- Undvik att sätta klistermärken eller måla på hjälmen, det minskar funktionen. Rengöringsmedel kan också påverka materialet.

Kan jag använda den till annat?

- Helst ska du använda cykelhjälm när du cyklar. Det finns hjälmar som är multicertifierade och har ett bredare användningsområde till både skateboard, cykel och inlines. Åker du downhill mountainbike eller BMX ska du ha en hjälm avsedd för det eftersom alla hjälmar skiljer sig lite.

Förutom en bra cykelhjälm, som är i gott skick, är ett par cykelskor att föredra. Är du intresserad av ett par cykelglasögon hittar du all vår cykelutrustning här.

LÄS MER: Här är Sveriges vackraste cykelvägar

LÄS MER: Dags att köpa cykelskor