Så enkelt får du till en vandring med barn Image

Så enkelt får du till en vandring med barn..

Har du svårt att locka med barnen ut i naturen? Läs expertens bästa tips på hur du gör skogsturen till ett roligt äventyr!

En enorm mängd forskning visar att det är bra för både kropp och knopp att vistas utomhus i naturen. Vandring i skog och mark och andra friluftsaktiviteter minskar stress och oro, vilket gör att vi blir lyckligare och friskare - det gäller både stora och små.

- Se naturen som en enorm lekplats. Det finns utrymme för så mycket bus och fantasi! Friluftslivet är också ett enkelt sätt att lära barnen om naturen och miljön, att upptäcka och uppskatta den, säger friluftsexperten och barnboksförfattaren Emma V Larsson.

SHOPPA DIREKT: Allt ni behöver för äventyret

Vandra med barn

Att vilja ta barnen med ut på vandring är en sak, att veta var ni ska bege er en helt annan. Ett av Emma V Larsson bästa tips för att hitta ert egna smultronställe är att kika på kommunen eller länsstyrelsens hemsida. Där finns oftast information om barnanpassade bandringsleder, eller sagostigar.

- Ska ni vandra så kom ihåg att göra det på barnets villkor. Är det ett litet barn kan det sitta i bärstol. Det är enklare att göra dagsturer från exempelvis en stuga i så fall, i stället för att släpa med tält. Om barnet går själv är det viktigt att anpassa vandringen efter barnets ork och lust. Var inställd på att en dag kanske bara gå hundra meter och nästa tre kilometer.

Dagsvandring är alltid att föredra om du själv måste bära både packning och barn. Är barnet lite äldre kan det bära sin egen ryggsäck, men tänk på att inte lasta för tungt.

- Små barn ska inte alls bära tungt. Det gäller att lyssna på barnet och anpassa därefter, annars kommer det inte bli en rolig tur. När barnet är i skolålder kan det bära ett par kilo själv, kanske sin matsäck och vatten. Det är viktigt att ryggsäcken sitter rätt och den ska provas ut ordentligt innan, precis som på en vuxen.

Se det som en lek

Ofta räcker det inte med att bara rätt och slätt knata ut med barnen i skogen. För att de ska falla pladask för upplevelsen krävs att ni gör något roligt av det hela.

- Lek ute, som kurragömma och andra favoritlekar, eller samla naturmaterial som kottar, stenar och barr för att sedan göra konstverk av dem. Barn är ofta kunskapstörstiga, lär er därför tillsammans om naturen. Vad är det för fåglar ni hör och hur ser djurens bon ut? Vilka växter kan man äta? Ni kan läsa tillsammans om naturen, både faktaböcker och sagor.

emma v larssonDet gäller att göra naturen spännande! Ett tips är att läsa böcker som utspelar sig i naturmiljö. I sin bokserie Äventyrliga Klubben skriver Emma V Larsson om äventyr som kretsar kring friluftslivet!

Laga mat tillsammans

Vill du läsa för ditt barn om naturen kan du hitta Emma V Larssons böcker i en vanlig bokhandel, men det finns också andra knep som kan få barnet att längta till nästa dagsutflykt.

- Att laga mat ute tillsammans är en spännande och enkel aktivitet. Testa att grilla korv och baka pinnbröd! Det tycker de flesta är både roligt och gott. Eller gör det enkelt och baka bullar hemma som ni sedan värmer över elden utomhus.

När det gäller att styra upp en dagsutflykt med familjen krävs alltid en del planering, men det behöver inte bli överdrivet komplicerat.

- Se till att engagera barnen i planering och packning. Åk sen ut till ett naturreservat över dagen. Håll det hela så okomplicerat det går. Det räcker med att ni strosar runt och upptäcker omgivningarna, kanske lagar ni lite mat på stormköket.

vandra med familjKänns det bökigt att laga mat ute kan ni också ta med er den i en termos - oavsett om det är glass eller tillagade maträtter!

7 snabba tips - så enkelt får ni till vandring med familjen

  1. Låt barnen vara med och planera vandringen. Bestäm plats och upplägg tillsammans. Då känner barnen sig delaktiga och det blir mer spännande.
  2. Vandra korta etapper, pausa ofta och lek. Ingen stress!
  3. Hitta på roliga uppdrag längs med leden om energin tryter. Leta efter djur eller tävla om att hitta något som börjar på samma bokstav som ens namn gör.
  4. Gör dagsturer från en stuga eller tält för att slippa packa ihop allt varje morgon.
  5. Klä barnet på samma sätt som du klär dig själv, enligt "lager-på-lager"-principen. Det vill säga: funktionsmaterial underst som transporterar fukt, mellanlager som värmer och ytterlager som skyddar. Merinoull är bra närmast kroppen eftersom det värmer även när det blir blött samt svalkar vid värme.
  6. Ta med gott om frön och nötter, som ger energi. Glass i en termos är en kul överraskning på dagsturer.
  7. Gör dagsutflykter till spännande platser snarare än att räkna kilometrar. Kanske till ett fint vattenfall, en bäck eller en fin vy. Och var noga med att berätta att ni ska fira med fika när ni kommer fram.

SHOPPA HÄR: Vandringsskor för barn, dam och herr

LÄS MER: Video! Hur packar jag min vandringsryggsäck?