Yoga ett perfekt redskap för att varva ned och sänka stressnivån. Men visste du att det även gör susen för att lindra ryggsmärtor?
Att yoga är bra för kroppen är något vi ofta hör. Men varför upplever vi egentligen att vi mår bättre? Författaren och yogainstruktören Sara Hoy har tittat på yogan ur ett vetenskapligt perspektiv och tar fram fördelarna i boken Yoga, vetenskap och fakta: därför funkar det.
- När vi börjar ta in yogan i en vetenskaplig värld och ser en massa effekter, då tror jag också att vi måste börja titta på vad vi gör och hur vi gör saker inom yogan som faktiskt är de verksamma komponenterna, säger Sara Hoy och fortsätter:
- Jag brukar dela in yogan i fyra delar. Dels handlar yoga om fysisk aktivitet och olika former av vila, men vi har också andningsdelen och meditationsdelen. Med hjälp av yoga kan du se att hjärt- och kärlsystemet mår bättre genom att blodtrycket sänks, samt att negativ stress i kropp och sinne reduceras.
Du kan bland annat sänka din upplevda stressnivå på bara ett par veckor och vid mild och måttlig depression kan yoga ge samma positiva effekt som konditionsträning. Något som ofta missas är däremot att yoga även kan lindra viss typ av fysisk smärta i kroppen genom att öka blodcirkulationen och ditt rörelsemönster.
- Enligt forskning kan du se att diffus och kronisk ryggsmärta blir bättre med hjälp av yoga.
Sara Hoy är både yogainstruktör och forskningsassistent och vill belysa det positiva med att utöva yoga. Kuva: Malin Wittig.
Rörelse kan med andra ord ha en smärtlindrande effekt, beroende på grunden till din smärta.
- Smärta är ett positivt alarmsystem som vill göra oss uppmärksamma på att vi behöver göra något med kroppen. Det är inte farligt i sig att ha ont när vi gör vissa rörelser. Du kan exempelvis få ont av att inte röra på dig och smärtan larmar när det är dags att ändra på det. Sedan är det viktigt att du vet varför du har ont och att du har kollat upp det hos en läkare, så du vet om det beror på en olycka eller något annat.
En ryggrad ska kunna rundas framåt och bakåt och böjas åt vardera sida. Gör en daglig koll på om din ryggrad kan fungera tredimensionellt. Gör den inte det på grund av smärta eller stelhet kan du behöva lite mer träning eller stretch.
- Har du problem med ryggen och får ont när du till exempel gör en rörelse kan du försöka göra samma rörelse fast i en annan position. I och med att yoga är så pass långsamt får du tid att hinna känna in i alla positioner.
Sara Hoy står med ena foten i yogavärlden och jobbar samtidigt som forskningsassistent. Den här boken är skapad från frustrationen att de båda världarna inte pratar samma språk. Kuva: Malin Wittig.
SHOPPA HÄR: Hitta din yoga-outfit
LÄS MER: Tuffa cirkelpasset som gör dig glad