BLACK WEEK ON LIVE! LÖYDÄ TÄÄLTÄ JOPA 70 %:N ALENNUKSET!

KATSO BLACK WEEK

Slipp skavsår i dina vandringskängor

Blåsor och skavsår kan förstöra en hel vandring. Men misströsta inte, några enkla tips kan rädda dina fötter från det onda.

Gå direkt till: vandringsskor

Ett par välsittande kängor gör vandringsturen betydligt behagligare. Det är inte bara fötterna som skonas, utan även knäna och ryggen. För att undvika skavsår måste du redan från början välja rätt vandringskängor. De flesta kängor från välkända varumärken som Salomon, Haglöfs och Lundhags är i dag funktionella, stabila, vattentäta och stötdämpande, men det viktigaste är att de sitter bra på just dina fötter. Kanske känns det tråkigt att köpa likadana som du hade senast, men faktum är att det kan vara en bra idé att fortsätta med samma märke som du haft tidigare om du vet att du gillar det.

Gå in dina vandringsskor och använd rätt strumpor

När du provar ett par nya kängor ska du helst göra det på kvällen, eftersom dina fötter svullnar lite av dagens aktiviteter. Prova skorna med samma strumpor som du kommer använda till vandringen. Ett bra trick mot skavsår är att gå i dubbla strumpor, ett par tunna som andas och ett par tjockare sockor i till exempel ull. Dubbla strumpor kan alltså hjälpa mot skavsår. Självklart ska de vara anpassade för aktiviteten, så att det inte är några onödiga sömmar som skaver. När du har strumporna på dig och provar skorna ska du se till att det finns utrymme kvar i kängan, ungefär en halv storlek. Ett knep är att ta ut innersulan och stå på den. Se till så att hälen är allra längst bak. Du vill sedan att det ska vara ungefär ett fingers bredd mellan slutet av innersulan och din längsta tå.

Testgå i en trappa

När du provgår skorna ska du göra en stor sak av det, det räcker inte att prova dem på plan mark. Leta upp en trappa och gå upp och ned. När du går nedför kan du stampa hårt och testa om tårna då nuddar fronten av skon, då finns en risk att de är för små. Notera var kängan veckar sig. Känns det konstigt eller om det känns som att det bildas luftfickor, kan det vara värt att byta model. När du går uppför trappan ska hälen röra sig så lite som möjligt.

Salomon Speedcross cropedDet franska märket Salomon är ett säkert kort när det kommer till outdoorutrustning för vandring och annat friluftsliv.

Ta hand om fötterna

Innan du ger dig ut på vandringen bör du ha gått på åtminstone tio kortare rundor i kängorna. Det gäller även om du har gamla kängor, du behöver gå in kängorna på nytt om det var ett helt år sedan du använde dem. Se till så att du du inte har någon fotsvamp eller hälsprickor och att dina tånaglar är nedfilade utan skarpa kanter. Du kan också förbereda fötterna på den tuffa vandringen genom att gå barfota så mycket du kan. Det gör huden mer tålig, men smörj in fötterna med kräm så att huden inte spricker. Försök inte med konststycket att "gå in kängor snabbt", något sådant existerar inte och du kommer bara ångra dig om du slarvar.

Lufta, tejpa och snöra kängorna ordentligt

Ute på vandringen vill du hålla dina fötter rena och torra. Släpp ut fötterna ur kängorna under de längre pauserna och stanna och vila om fötterna känns varma, trötta eller smärtsamma. Tejpa gärna i förebyggande syfte med kirurgtejp. Snöra skorna noggrant, tryck ned hälen ordentligt och se till så att plösen är i mitten och tight mot ankeln, så att det inte slinker in grus och barr i skorna. Har du problem med att hälen åker upp och ned kan du prova att knyta kängorna på ett nytt sätt, (se inspiration här).

Vårda vandringskängorna

Torka inte vandringskängor eller vandringsskor i torkskåp eftersom det kan göra att materialet krymper och spricker. Om du stoppar tidningspapper i dem för att de ska torka snabbare, stoppa inte ned för mycket, då kan formen på vandringsskorna ändras. Håll dem rena, borsta bort smuts från dem.

Är skadan redan skedd?

Om du trots allt får skavsår så är skavsårsplåster din bästa vän, eftersom de blir som ett extra lager hud. Egentligen ska du undvika att peta på blåsor, eftersom de skyddar huden. Försök att använda filtringar (som finns att köpa på apotek), för att avlasta från tryck. Om du tvunget vill sticka hål på en vätskefylld blåsa bör du försiktigt sticka hål från sidan med en steril nål och låta all vätska rinna ut. Desinficera noga! Låt sedan blåsan torka och stelna i luften så mycket du kan. Nu kan inget stoppa dig!

LÄS MER: Därför är vandring det bästa familjeäventyret

SHOPPA HÄR: Alla våra vandringsskor