BLACK WEEK ON LIVE! LÖYDÄ TÄÄLTÄ JOPA 70 %:N ALENNUKSET!

KATSO BLACK WEEK

Därför är stress så farligt

Att det är dåligt att stressa vet de flesta, men vet du varför? Låt experten Tanja Dyredand förklara det för dig.

Stress är ett stort hälsoproblem men trots det finns det många som nästan skryter om att de är stressade. Att ha mycket att göra förknippas av många som att man är en viktig person eller eftertraktad av många. Men faktum är att långvarig stress påverkar kroppen på ett förödande sätt.

- Stress sätter igång en rad olika processer i kroppen och pågår detta under en längre tid leder stressen till ohälsa, både i kropp och själ, säger Tanja Dyredand, mindfulnesscoach bakom YouTube-kontot Mindfully Tanja och hemsidan Stressaav.nu.

När du utsätts för stress, antingen utifrån med en massa måsten, jobb, skoluppgifter eller tidsbrist, eller en inre stress med krav på dig själv, oro eller rädsla, ställer kroppen in sig i högsta beredskap. Automatiskt går du in i ett "fight or flight"-mode, alltså ett läge då kroppen gör sig redo för att slåss eller fly. Det var tidigare viktigt för människans överlevnad.

- Det som händer när kroppen försätts i "slåss eller fly'-läge är att binjurarna sätter igång och tillverkar stresshormonet adrenalin och noradrenalin. Hjärtat och musklerna får extra energi, pulsen höjs, du känner dig kortvarigt piggare och får mer kortisol. Blodsockret högs för att du ska få mer energi och orka slåss eller fly från det som stressar dig. All typ av mag- och tarmfunktion stängs av, eftersom det inte är meningen att du ska äta eller nära dig när du är i en stressituation. Du får ökat fokus, men kan endast koncentrera dig på en sak i taget. Kroppen måste skjuta till enorma mängder vitaminer och mineraler och pusha immunförsvaret lite extra.

När stress-situationen sedan avtar går kroppen in motsatt läge, för att återigen skapa balans. Du behöver extra fett och kolhydrater (sockerarter) för att komma upp i balanserad nivå efter det snabbt förbrukats. Du kan känna dig skakig, trött och lite ledsen, eftersom hormonbalansen rubbats. Hormoner styr oerhört mycket av hur du mår och hur du känner dig och reglerar glädje, ilska, sömn, hur pigg du känner dig och din självkänsla.

- Om du utsätts för kortvarig stress, kanske någon timme varannan vecka eller någon gång i månaden, gör det ingen påverkan på kroppen mer än att du skjutit iväg enorma mängder energi för stunden. Men pågår stressen i veckovis, ibland flera dagar i sträck eller till och med år efter år, påverkas kroppen förstås. Hormonbalansen är i konstant rubbning. Du har ökade kortisolmängder, det vill säga ökat blodsocker, ökad puls och immunförsvaret ansätts om och om igen.

Eftersom hela ditt mag- och tarmsystem stänger ned vid långvarig stress, så kommer inte tarmarna kunna ta hand om maten och du kan inte heller tillgodogöra dig alla nyttiga vitaminer och mineraler som maten innehåller. Det kan också i förlängningen leda till viktuppgång, vilket inte heller är bra för kroppen.

- Efter stress är du extra sugen på socker och fett. Kanske äter du då också mer av det och till exempel vitt raffinerat socker, vilket i sig är beroendeframkallande och också påverka flera olika typer av sjukdomstillstånd. Då kroppen också samtidigt urholkas på framförallt viktiga vitaminer och mineraler under stress minskar också ditt immunförsvar. Du har lättare att bli sjuk. Din kropp blir extra mottaglig för olika virus, bakterier, svampar och parasiter. Mag- och tarmsjukdomar som är relaterade till stress är mycket vanligt, liksom hjärtproblem, eksem, allergier, håravfall, ledvärk och så vidare eftersom kroppens alla funktioner hela tiden får jobba på högvarv under stress. I värsta fall går du in i väggen, då kroppen helt enkelt säger ifrån.

När du haft påslag av hormonerna adrenalin och noradrenalin under längre tid har du också svårare att få balans på serotonin (sömnhormon), oxytocin (lugnande, minskar stress) och endorfin (lyckohormon) eftersom de är kopplade till hormonsystemet. Det kan också bli en negativ spiral där stress skapar mer stress.

- Eftersom du endast kan koncentrera dig på en sak i taget ökar risken att du blir ouppmärksam vid stress, missar saker som i sin tur också ökar din inre stress. Därför är det extra viktigt att du tar hand om dig, avsätter tid till total återhämtning och hittar ett sätt som passar just dig för att få känsla av lugn och ro.

Tanja Dyredands fem bästa tips:

Så stress-sanerar du ditt liv

  1. Se över hur du lever. Vad lägger du tid på i ditt liv? Hur fördelar du dina dagar och veckor?
  2. Lär dig tacka nej!
  3. Börja tänk mer positivt. Hitta tacksamhet och det som ger dig energi.
  4. Schemalägg tid till återhämtning. Du planerar säkert in tid till träning, möten och annat men du behöver också tid att bara vara.
  5. Stäng av mobilen och datorn. Bestäm tid när du inte är tillgänglig.

LÄS MER: 5 livsviktiga tips till dig med ett stressigt liv