Får du ont i baksida vad när du springer? Naprapaten reder ut vad som kan ligga till grund för smärta i hälsenan vid löpning.
När du passerat en viss ålder (ingen nämnd och ingen glömd) blir det allt vanligare att du får någon typ av känning under ett löppass. Det kan vara allt ifrån smärta i muskler till problem med senor i höft, knä, fot, rygg och ben. Sådana problem kan bero på en hel uppsjö av olika anledningar, till exempel att du inte är tillräckligt uppvärmd, springer i fel typ av skor, springer för ofta eller för sällan!
En sak som är väldigt vanlig är att du får ont i specifikt hälsenan när du springer. Det kan både komma under själva löppasset eller efteråt. Vi har tagit hjälp av naprapaten Maja Armandt för att reda ut reda ut vad den typen av smärta kan bero på, när du behöver söka hjälp och vad du kan göra själv.
- Jag skulle säga att det, i de allra flesta fall, handlar om överbelastning. Man har helt enkelt utsatt hälsenan för belastning som den inte klarar av. I många fall beror det på att du är antingen för svag eller för stel i området och därför inte klarar av belastningen och i vissa fall kan det hänga samman med din löpteknik, säger Maja Armandt, legitimerad naprapat på Naprapatiska Institutet.
Maja Armandt träffar många löpare som trappat upp sin löpning lite för snabbt på för kort tid, vilket resulterar i smärtor på hälsenan.
- Fötter och hälsenor hinner inte riktigt vänja sig vid den ökade belastningen och underlaget man springer på. För att förebygga problem är det alltid bra att se över sitt skoval, öka sin löpdos gradvis över tid (inte gå från noll till hundra) samt att variera både underlag och distans när man springer.
När borde jag söka hjälp?
- Upplever du en ihållande smärta i hälsenan eller besväras du så pass att löpningen blir lidande så bör du absolut söka hjälp. Ju tidigare desto bättre!
Så behandlar du smärta i hälsenan
Vad kan jag göra själv för att lindra smärtan?
- Först och främst är det viktigt att vila från det som triggar och provocerar smärtan. Gör det ont vid löpning så innebär det att man måste ta en paus från löpningen. Beror smärtan på att man är för svag i vadmuskeln och senan så kan ofta olika varianter av tåhävningar hjälpa. Excentriska tåhävningar är en väldigt bra övning som kan hjälpa till att stärka både vadmuskel och hälsena.
Finns det något annat kan jag göra?
- I vissa fall kan du få ont för att du är alldeles för stel i dina fotleder och vadmuskler. I de fall kan du bli hjälpt av att exempelvis stretcha vaderna eller att börja sitta på huk en liten stund varje dag för att öka upp rörligheten i höft-, knä- och fotleder. Här kan ofta en duktig naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut hjälpa till med att lokalisera vart just dina begränsningar och/eller svagheter sitter, och även hjälpa till med att hitta övningar som passar just dig.
Maja Armandt, som arbetar i Stockholm på Naprapatiska Institutet, får in många kunder som har problem med hälsenan i samband med löpning.
Kan smärta i hälsenan vid löpning höra ihop med något annat problem i kroppen?
- Absolut! Det är viktigt att förstå att kroppen är en och samma maskin. Har vi olika typer av "obalanser" i kroppen, som dysfunktioner, stelheter eller svagheter kring ryggrad, bäcken eller höft, så kommer det med största sannolikhet även påverka hur vi lägger belastningen på våra hälsenor och fötter. Det innebär att en smärta och överbelastning i ena hälsenan kan bero på en svaghet kring en helt annan del av kroppen. Tidigare skador i exempelvis knä eller fot kan också påverka vår löpteknik och i vissa fall leda till smärta, säger Maja Armandt och fortsätter:
- Just därför är det viktigt att få hjälp med att lokalisera vart grundproblemet sitter så att man kan börja jobba med rätt saker för att få bästa möjliga resultat.
Kan jag tejpa hälsenan och hur gör jag jag det i så fall?
- Att tejpa hälsenan och hoppas på att det blir bra är inget jag skulle rekommendera. Det är ingen långsiktig lösning och troligtvis inget som kommer att trolla bort smärtan. Det är betydligt bättre att vila ett tag från löpningen och i stället ta sig tiden att jobba på sina svagheter!