Så kan du träna bort din stressi
Stress är en naturlig del av livet och även om stress i sig inte är farligt, så är det inte bra att ständigt ligga på en hög stressnivå. Så här kan du sänka den med hjälp av träning.
Att träning är bra för kroppen är ingen nyhet. Den påverkar oss fysiskt såväl som psykiskt, och vi mår bättre både på kort och lång sikt när vi tränar. Anders Hansen, läkare, psykiatriker och författare till boken Hjärnstark, förklarar varför träning är bra för den psykiska hälsan och vilken träningsform som gör dig mest tolerant mot stress.
- Stress är en reaktion på någonting som händer här och nu och som upplevs som ett hot, exempelvis om någon skäller på dig på jobbet. Ångest är en reaktion på någonting som inte är ett hot just nu, men som skulle kunna bli det. Exempelvis om du går och tänker på att du "skulle kunna" bli utskälld på jobbet, säger Anders Hansen och fortsätter:
- Men vid stress och ångest drar samma system i kroppen igång, HPA-axeln, vilket gör att kroppen utsöndrar kortisol, stresshormoner. Det får hjärtat att slå snabbare och hårdare.
Förr i tiden, när vi var på savannen och hotades av rovdjur, var vi tvinga att göra någonting åt det, som att springa därifrån eller gå in i en fight. Då slog hjärtat fortare och hårdare så att kroppen kunde utsöndra kortisol för att ge blod åt musklerna. Anders Hansen förklarar att samma system drar igång i dag när vi blir stressade över en dagishämtning: kroppen förbereder sig på strid.
Är det farligt?
- Nej, stressi ei ole kaukana. Vi behöver stress i lagom doser för att kunna fungera. För våra förfäder var det nödvändigt att bli stressade för att kunna överleva mot exempelvis rovdjur.
För våra förfäder var stress däremot mer övergående, medan vi i dag går runt med hög aktivitet i vårt stressystem under lång tid, månader och år. Och det tycks vissa människor - inte alla - ha en ökad sårbarhet för.
- Vissa personer har en ökad känslighet för att utsättas för hög stressaktivitet. Det beror förmodligen till viss del av genetiska orsaker. Det är ingen slump att depression ofta kommer från en långvarig stress. En del av den psykiska ohälsan grundar sig troligen i att vi har utsatts för stress som inte är naturlig för oss.
Vad kan jag göra åt det här?
- Ett förslag är fysisk aktivitet. Träning så som löpning är en typ av stress i sig vilket gör att kroppen utsöndrar kortisol under löprundan. Du får en högre stressnivå när du springer, men nivån sjunker lägre än utgångspunkten efter löprundan. Ju oftare du springer desto mindre kommer nivån att höjas under passet och desto mer kommer den att sjunka när du är klar. Det har även visats att du inte reagerar med en lika hög stressnivå över andra saker när du tränar regelbundet.
Vad gör det här i det långa loppet?
- Du vänjer kroppen vid stress så att du inte ska reagera lika starkt på stress. Det handlar om att bli mer tolerant. Stress är ett stort samhällsproblem och det är jättebra att lära sig tagga ned och använda sig av mindfulness, att försöka ta bort stressen. Men jag tror att det är omöjligt att ta bort det helt, vi måste lära oss att tåla stress bättre. Ett sätt att göra det är fysisk träning.
Vilken typ av träningsform är mest effektiv mot stress?
- Konditionsträning är den bästa. Styrketräning har effekt på hjärnan och minskar stress, men inte lika omfattande som konditionsträning. Jag skulle absolut inte säga att det är fel att träna styrketräning, men ur ett stressperspektiv bör man lägga in konditionsträning lite då och då. Det blir som att du skapar ett "mentalt underhudsfett" mot stress.
Hur ofta måste jag träna för att se effekt?
- Allt är bättre än inget, så fem minuters promenad är bättre än ingen promenad alls. Genom fysisk träning syresätter du hjärnan som får 20 procent mer blod när du rör på dig än när du vilar. Det gör att den fungerar bättre. Om du vill göra allt du kan ur ett stressperspektiv bör du springa tre gånger i veckan i minst 30 minuter per gång. Du ska bli svettig och andfådd. Mer än så ger ingen extra effekt mot stress. Men som sagt, all träning är bättre än ingen.
LÄS MER: 5 stretcher mot stressi