5 övningar som gör dig redo för skidsäsongen

Om bara två månader drar skidsäsongen igång. Här är 5 effektiva övningar som förbereder benen, bålen och resten av kroppen för pisterna.

Michelle Ford, 32 år, är personlig tränare och före detta professionell snowboardåkare. Hon bor i Vancouver, där hon laddar inför vintersäsongen med terränglöpning och styrketräning på ett CrossFit-gym. Eftersom hon är Peak Performance-ambassadör har vi på Sportamore magazine fått ta del av hennes program för försäsongsträning. Prova du också, så kommer du vara väl förberedd inför skidsäsongen och alla stora svängar, dropp från klippor och snabba linjer i fallinjen, som kan få vilka lårmuskler som helst att brännas.

Och om du undrar: Hennes favoritplagg är Peak Performance Block Tights att träna i och Helium Jacket att bära efter träning eller som förstärkningsplagg om det blir kallt uppe på berget.

1. Skridskohopp

skridskohoppTa hjälp av armarna när du gör skridskohopp!

skridskohoppHoppa högt och landa djupt ned för att få ut maximalt av rörelsen.

En explosiv, plyometrisk övning som ger snabbhet, balans, bålstabilitet och aktiverar sätesmuskulaturen. Övningen är som skräddarsydd för skidåkare eftersom den kommer åt de muskler som används när du svänger, oavsett om du carvar i isiga pister, befinner dig bland pucklarna eller lägger långa, svepande linjer på baksidan av berget.

Startläge:
Lägg all vikt på det ena benet och gör en djup höftsänkning utan att vrida höften.

Sedan: Gör ett språng i sidled till det andra benet, låt dina bålmuskler dämpa landningen och avsluta i samma djupa höftsänkning som du precis lämnade. När du har hittat balansen i landningspositionen tar du ett nytt språng tillbaka till det första benet.

2. Dynamisk planka

plankanStäll dig med fötterna i TRX-band eller ringar.

plankanAktivera magen ordentligt!


En stark bål handlar om alla de muskler som gör ryggraden stark i en neutral, stående position. Det handlar inte enbart om ”sexpacksmusklerna”, innanför dem finns bland annat bäckenbottenmuskulaturen och för en skidåkare är styrka här ovärderligt!

Startläge: Ställ dig i plankan med fötterna i ett TRX-band. Se till så att axlar, höfter och rumpan är i linje med varandra, du ska alltså vara parallell med golvet. Dina axlar ska vara ovanför dina handleder och dina armbågar genom hela rörelsen.

Sedan: För knäna in mot armhålorna samtidigt som du lyfter höften. Gå tillbaka till startläget.

3. Marklyft

marklyftBörja med en lägre vikt och få in tekniken innan du lastar på mer vikt på stången.

marklyftLåt stången gå nära kroppen hela vägen upp till stående.

En av de viktigaste övningarna för alla atleter – skidåkare är inget undantag. Rörelsen stärker hela muskulaturen på kroppens baksida, som baksida lår och sätesmuskulaturen, samt ger neuromuskulär stimulering. Kort och gott, mer styrka och kraft till din åkning!

Startläge: Skivstången ligger på marken. Stå höftbrett isär med fötterna och greppa stången. För stången mot smalbenen. Axlarna ska vara något högre än höfterna. Se också till att du lägger tyngden på hälarna.

Sedan: Lyft stången genom att föra knäna bakåt. När stången är i knähöjd för du höften framåt för att stärka benen. Kom ihåg att låta stången glida längs med benen hela tiden. Håll ryggraden rak och ta kraft genom att pressa samman skulderbladen genom hela rörelsen. För att ta ner stången mot marken, låt höften röra sig bakåt och för stången neråt längs låren. När stången är i knähöjd gör du en avslutande knäböjning och för ner den till marken.

4. Benböj med stången bakom huvudet

knäböj startÄr du inte van vid att göra benböj räcker det med att använda enbart stången de första gångerna innan du lastar på vikter.

knäböjJu djupare knäböj – desto jobbigare!

Den här övningen tar framförallt på benen, men är också en helkroppsövning som även stärker bålmuskulaturen och benstommen.

Startläge: Placera skivstången på axlarna. Bredden på händernas grepp om stången väljer du utifrån den rörlighet du har i axlarna. Det absolut viktigaste i detta läge är att armbågarna pekar rakt ner mot marken och att handlederna är i en rak, neutralt vinkel. Lite utanför axlarna passar de flesta. Placera fötterna aningen bredare än axelbredd, låt gärna fötterna peka lite utåt. Hämta kraft från axlar och bålen genom hela rörelsen. Tillåt inte knäna att vika inåt, de ska vara i samma vinkel som tårna. Ha tyngden på hälarna.

Sedan: För höften bakåt samtidigt som du böjer dig ner. Satsa på ett så djupt benböj som möjligt, det ger maximal träning av baksida lår, men gå inte så långt ner att du tappar ryggen. Träna rörlighet i vrister och rygg och sitt mycket i squat för att kunna göra ”ass to the grass”!

5. Boxjumps

boxjumps2Stå framför lådan – hoppa upp! Svårare är det inte.

Box-hopp är en kungligt bra övning för spänsten, som dessutom ökar explosiviteten och benstyrkan.

Startläge:
Placera fötterna höftbrett isär. För höft och armar bakåt och hämta kraft från baksida lår med en bibehållen upprätt hållning av bröstkorg och rygg.

Sedan: Ta ett explosivt språng upp på boxen och för samtidigt knäna uppåt. Landa på boxen med fötterna brett isär och dämpa landningen med böjda knän. Gå ned från lådan försiktigt i stället för att hoppa om du har dåliga knän.


LÄS MER: Snabbguide till dunjackorna från Peak Performance